Henio

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 04, 2011 6:35 Re: Henio

Krzysiekbolo pisze::( :roll: :evil:
Casica, Pcimolki- może niech któreś z Was przejmie odpowiedzialność za leczenie Henia .
Kłócicie się, co do doboru leków od kilku tygodni.

Kup sobie dobry człowieku okulary.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto paź 04, 2011 7:00 Re: Henio

...
Ostatnio edytowano Wto sty 10, 2012 13:47 przez najszczesliwsza, łącznie edytowano 1 raz
najszczesliwsza

Post » Wto paź 04, 2011 7:28 Re: Henio

Henio wciągnął na śniadanie niemal całą saszetkę Whiskasa. Bez obchodzenia miseczki dookoła. Następnie popił solidnie wodą i teraz gania Olka.
Kocurek z mocznikiem 250 zachowyuje się najbardziej żywotnie z całego stada.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto paź 04, 2011 22:13 Re: Henio

PcimOlki pisze:Henio wciągnął na śniadanie niemal całą saszetkę Whiskasa. Bez obchodzenia miseczki dookoła. Następnie popił solidnie wodą i teraz gania Olka.
Kocurek z mocznikiem 250 zachowuje się najbardziej żywotnie z całego stada.

Czy Whiskas to element diety nerkowców? Tak się domyślam, że może ze względu na niską zawartość białka, choć szczerze mówiąc nie wiem czym oni tam wypełniają - skrobią, czy może białkami roślinnymi..

emkamara

Od: Śro sty 19, 2011 17:26

Post » Wto paź 04, 2011 22:29 Re: Henio

emkamara pisze:
PcimOlki pisze:Henio wciągnął na śniadanie niemal całą saszetkę Whiskasa. Bez obchodzenia miseczki dookoła. Następnie popił solidnie wodą i teraz gania Olka.
Kocurek z mocznikiem 250 zachowuje się najbardziej żywotnie z całego stada.

Czy Whiskas to element diety nerkowców? Tak się domyślam, że może ze względu na niską zawartość białka, choć szczerze mówiąc nie wiem czym oni tam wypełniają - skrobią, czy może białkami roślinnymi..

Nie, to element diety kota wybitnie wybrednego. Isnieją istotniejsze wskazania do jedzenia, niż obniżanie mocznika przez ograniczanie spożycia białka. Można sie błyskawicznie dorobic niedożywienia i anemii, czekając aż futrzak zacznie jeść to, co wymyślimy, że jeść powinień. On musi jeść, żeby żyć - cokolwiek, a naistotniejszy jest fosfor, nie białko. Fosfor ściąga się binderami.
Henio balansuje na granicy anemii.

PcimOlki

Post » Wto paź 04, 2011 22:33 Re: Henio

Pewnie karmienie "na siłę" (strzykawką do pyska) nie wchodzi w grę? (nie wiem jak Henio by na taką ingerencję zareagował, stąd nieśmiałe pytanie, Ty znasz Henia najlepiej)
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto paź 04, 2011 22:35 Re: Henio

...
Ostatnio edytowano Wto sty 10, 2012 13:48 przez najszczesliwsza, łącznie edytowano 1 raz
najszczesliwsza

Post » Wto paź 04, 2011 22:38 Re: Henio

najszczesliwsza pisze:
*anika* pisze:Pewnie karmienie "na siłę" (strzykawką do pyska) nie wchodzi w grę? (nie wiem jak Henio by na taką ingerencję zareagował, stąd nieśmiałe pytanie, Ty znasz Henia najlepiej)

Żeby jedzenie kojarzył ze wszystkim najgorszym?

No toż się pytam.

Lepiej chyba żeby nawet kojarzył z najgorszym, niżby miał nic nie jeść i lecieć na samych kroplówkach, nie?
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto paź 04, 2011 22:39 Re: Henio

...
Ostatnio edytowano Wto sty 10, 2012 13:48 przez najszczesliwsza, łącznie edytowano 1 raz
najszczesliwsza

Post » Wto paź 04, 2011 22:44 Re: Henio

*anika* pisze:Pewnie karmienie "na siłę" (strzykawką do pyska) nie wchodzi w grę? (nie wiem jak Henio by na taką ingerencję zareagował, stąd nieśmiałe pytanie, Ty znasz Henia najlepiej)

On bardzo źle znosi pakowanie do pyska płynów ze strzykawki. Próbowałem mu tak podawać żelazo, ale to masakra. Musze proszek z kapsułki rozrabiac z masłem i smarować łapy. Ponadto on je sam - tyle, że je tylko to, co mu pasi. Jak mu nie pasi, to nie je, więc musze mu dawać co pasi.

PcimOlki

Post » Wto paź 04, 2011 22:48 Re: Henio

PcimOlki pisze:

On bardzo źle znosi pakowanie do pyska płynów ze strzykawki. Próbowałem mu tak podawać żelazo, ale to masakra. Musze proszek z kapsułki rozrabiac z masłem i smarować łapy. Ponadto on je sam - tyle, że je tylko to, co mu pasi. Jak mu nie pasi, to nie je, więc musze mu dawać co pasi.

Rozumiem.
No to się cieszę że je.
Mam nadzieję, że przez to co sobie wybiera jako smaczne nie pogłębi mu się anemia...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto paź 04, 2011 23:55 Re: Henio

casica pisze:
Krzysiekbolo pisze::( :roll: :evil:
Casica, Pcimolki- może niech któreś z Was przejmie odpowiedzialność za leczenie Henia .
Kłócicie się, co do doboru leków od kilku tygodni.

Kup sobie dobry człowieku okulary.

8O
Wzrok mam dobry.

Czy chodzi Ci może o niezbyt fortunny dobór słowa " kłócić"? Może rzeczywiście powinienem był użyć słowa "argumentować" zamiast 'kłócić" :roll:

Co do reszty- podtrzymuję argumenty z mojego ostatniego postu. Weźcie, kurcze, wreszcie zacznijcie podawać Heniowi leki (niezależnie od Azodylu), które mogą mu pomóc.
Krzysiekbolo

Post » Śro paź 05, 2011 7:13 Re: Henio

...
najszczesliwsza

Post » Śro paź 05, 2011 8:05 Re: Henio

[quote="Krzysiekbolo":2z8bz0oz][...]

Co do reszty- podtrzymuję argumenty z mojego ostatniego postu. Weźcie, kurcze, wreszcie zacznijcie podawać Heniowi leki (niezależnie od Azodylu), które mogą mu pomóc.[/quote:2z8bz0oz]

`Pomóc` Heniowi mógłby przeszczep nerek tylko.

Co do wcześniejszych rozważań.
A PWE? Nie wiem, czy `modny` ale najbardziej `zbilansowany`. U kotów, którym podawałam jonogram się stabilizował.
Rozmawiałam też z Doc na temat momentu wprowadzania EPO u kotów z PNN i pogarszającymi się systematycznie parametrami czerwonokrwinkowymi. Wnioski są takie: żadna suplementacja żelaza, B12 i kwasu foliowego nie zahamuje anemii odnerkowej, bo nie ma `inicjatora` produkcji krwinek i właściwie należałoby nie czekać aż parametry spadną do poziomu wartości progowych tylko podawać wcześniej EPO.
Ostatnio edytowano Śro gru 28, 2011 22:24 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro paź 05, 2011 8:53 Re: Henio

Agn pisze:....
Co do wcześniejszych rozważań.
A PWE? Nie wiem, czy 'modny' ale najbardziej 'zbilansowany'. U kotów, którym podawałam jonogram się stabilizował.

Lepszy niż NaCl 0.9 ale i tak nieco za dużo:
Na - 141mmol/l
Cl - 109 mmol/l

Olek bardzo dobrze trzyma równowagę elektrolitową na NaCl 0.45% + 2.5% GLU i do następnych oznaczeń zobaczymy czy dla Henia będzie to równie dobre.

Agn pisze:...
Rozmawiałam też z Doc na temat momentu wprowadzania EPO u kotów z PNN i pogarszającymi się systematycznie parametrami czerwonokrwinkowymi. Wnioski są takie: żadna suplementacja żelaza, B12 i kwasu foliowego nie zahamuje anemii odnerkowej, bo nie ma 'inicjatora' produkcji krwinek i właściwie należałoby nie czekać aż parametry spadną do poziomu wartości progowych tylko podawać wcześniej EPO.

Henia czerwone parametry nie pogarszają się. Są stabilne w ciągu wielu miesięcy. Kocur czuje się dobrze i nie wygląda na osłabionego. Niedawno przeszedł infekcję górnych dróg oddechowych (już nie fafluci i nic nie gwiżdże w nosku.), która zapewne nie pomogła w odtwarzaniu czerwonych parametrów. HCT/HGB/RBC jest niskie, ale nie krytycznie niskie. MCV wzrost, Fe wzrost. Trzyma wagę (dziś 4.48kg).

PcimOlki

[poprzednia][następna]