Zatrucie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 03, 2011 17:11 Zatrucie?

Witam,
mój kot ma dziwne objawy. Kilka dni temu nagle zaczął się zachowywać jakby się bał psa z którym się wychował. Śpią razem, podjada psu z michy i nigdy pies go nie zaatakował. Nie wiem czemu kot na widok psa zaczynał wrzeszczeć i stroszyć sierść. Po kilku godzinach dziwne zachowanie kota minęło i było ok przez kilka dni. Dzisiaj historia się powtórzyła z tym, że kot reaguje strachem również na mnie. Siedzi pod szafą i gdy tylko się ktoś zbliża zachowuje się w opisany sposób. Nigdy kot nie był bity, jest moim oczkiem w głowie. Wet zasugerował iż może to być objaw zatrucia. Malowałam drzwi niedawno, ale zatrucie chemiczne ma inne objawy, których kot nie ma. Nie wiem co począć, może ktoś pomoże? Może ktoś wie co może powodować takie zachowanie (objawy).

Sava

Od: Czw lis 23, 2006 22:26

Post » Pon paź 03, 2011 17:17 Re: Zatrucie?

nie pomogę,bo się nie znam ale podrzucę :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon paź 03, 2011 17:50 Re: Zatrucie?

DZIĘKI

Sava

Post » Pon paź 03, 2011 17:51 Re: Zatrucie?

moze cos go boli :roll:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon paź 03, 2011 17:58 Re: Zatrucie?

A może kłopoty psychiczne? Proszę nie wzruszać ramionami, koty mogą je mieć.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon paź 03, 2011 18:31 Re: Zatrucie?

Naprawdę nikt nie spotkał się z podobnym przypadkiem?

Sava

Post » Pon paź 03, 2011 18:39 Re: Zatrucie?

W jakim wieku jest kot?
Widzi? Słyszy?
Kojarzy mi się to z nagłym pogorszeniem widzenia. Może być niezauważalne, bo kot zna na pamięć rozkład mieszkania, ale płoszy się słysząc np. czyjeś kroki.
Moja niewidoma kotka tak reaguje, gdy zakładam nowe obuwie. Trzeba się wtedy do niej odezwać.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon paź 03, 2011 19:07 Re: Zatrucie?

Kot ma półtora roku i

Sava

Post » Wto paź 04, 2011 11:19 Re: Zatrucie?

Podniosę trochę. Może ktoś coś.... :roll: :?:

Wczoraj nie pisałam osobiście, jedynie użyczyłam konta teściowej.
Dodam, że Nynek (tak się wabi sierściuch) ma 1,5 roku. W sumie wygląda na dosyć zdrowego, choć pamiętam, że na początku trochę chorował, dziwnie furkolił i jakby kaszlał. Ale możliwe, że było to jakieś przeziębienie z którego dosyć długo wychodził. Od dawna jednak wszystko było dobrze, żył sobie zgodzie z jamnikiem, spali we trójkę na wspólnym legowisku i raptem takie dziwne zachowanie...
Do weta teściowa ma daleko, mieszka pod miastem, nie jest zmotoryzowana. Była sama, bez kota i usłyszała, że to wygląda na jakieś zatrucie. Ale czym? Jak?! Nie ma w domu kwiatków, leki pochowane, proszki itp tak samo. do kuwety nie wiem czy chodzi, Je, ale tylko to co mu teściowa zaniesie, nie wyłazi ze schowka, jakby cały czas się bał i ze strachu się wydziera.

Sava

Post » Wto paź 04, 2011 12:22 Re: Zatrucie?

Wygląda na to, że Nynek wystraszył się szczura :?
To bardzo prawdopodobne, bo mieszka w starym domu, gdzie na własne oczy widziałam myszy.
A ze to drobny, szczupły "krówek" to przeżycie moglo być bardzo traumatyczne... :?

Sava

Post » Wto paź 04, 2011 13:45 Re: Zatrucie?

no tym bardziej, że te gady rosną wielkie - u mojej mamy w piwnicy sa giganty - z daleka jak koty wyglądają. jeden jej raz na nodze ogon położył bo był na trutce i "dochodził" a innego mineła na klatce jak sobie z strychu schodzil - jak średni jakmnik brrrrr
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Wto paź 04, 2011 15:27 Re: Zatrucie?

Miałam tymczasowo kotkę, która żyła w zgodzie z innymi kotami. Pewnego dnia miał miejse taki incydent, że kotka siedziała na parapecie po wewnętrznej stronie okna, a z drugiej strony okna na parapet wskoczył obcy kot (mieszkam na parterze). Kotka bardzo się wystraszyła, nastroszyła, zeskoczyła z parapetu i rzuciła się na moją rezydentkę. Z trudem je rozdzieliliśmy, a rezydentka - kot zazwyczaj dominujący - zesikała się pod siebie ze strachu. Od tej pory jak tylko ją widziała, rzucała się i goniła po całym mieszkaniu, musieliśmy je trzymać w osobnych pomieszczeniach. Później poszła do domu stałego z innym kotem i sytuacja się powtórzyła. W końcu znalazła dom bez żadnego kota. Ten jeden epizod z obcym kotem spowodował, że kotka zgeneralizowała swoją reakcję na wszystkie koty.
Najwyraźniej Twój kot bardzo się przestraszył i zgeneralizował tę reakcję na inne obiekty, ja bym polecała skorzystanie z pomocy behawiorysty.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36