ŚWIAT WEDŁUG KOTA - Żegnaj Pingwinku [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 30, 2011 13:11 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

vega013 pisze:
kalair pisze:Oliweczko, fajnie piszesz! Buziaczki!

Dziękuję Ciociu :1luvu:

Ciociu, mam prośbę. Zrób ode mnie najsłodsze lizu, lizu, lizu, lizu, lizu, lizu prześlicznym Kreteczkom, dobrze? Bardzo proszę - Kreteczki są przekochane i prześliczne :1luvu:

Oliwka serdeczna

Och Oliwusiu, oczywiscie, ze zrobie! :1luvu: I Kreteczki Ciebie tez moooocno caluja! :1luvu: :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt wrz 30, 2011 13:13 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

MaryLux pisze:Oliwciu, a co to jest FORL?
Inka

Z opracowania dr. Gawora:

„Odontoklastyczna resorpcja uzębienia kotów – (feline odontoclastic resorptive lesion, FORL)
Cierpi na nie od kilkunastu do prawie 70% populacji kotów domowych. W rzeczywistości odontoklastyczna resorpcja uzębienia kotów może być jedną z najbardziej powszechnych schorzeń jamy ustnej tych zwierząt. Najczęściej występuje u kotów krótkowłosych, w wieku ok. 5 lat, częściej u samców. Predysponowane są koty ras orientalnych, głównie syjamskie i abisyńskie.

Etiologia i patogeneza
Choroba polega na stopniowej resorpcji tkanek twardych zęba: szkliwa i zębiny, poczynając od szyjki zęba. Pojawiające się zmiany mają półksiężycowaty kształt, nierówne brzegi, częściowo są ukryte poddziąsłowo. Podczas zgłębnikowania brzegi są twarde i chropowate. Proces jest bolesny, gdyż zostają obnażone zakończenia nerwowe w kanalikach zębinowych. Ubytki szkliwa i zębiny wypełniają się proliferującą i obrzękniętą tkanką łączną. Proces resorpcyjny rozszerza się na całą koronę, doprowadzając do otwarcia komory zęba.
Choroba nie ma nic wspólnego z próchnicą, ubytki powstają w wyniku działalności odontoklastów, które są aktywowane cytokinami wydzielanymi miejscowo przez komórki nabłonka, śródbłonka i nacieku zapalnego.
Etiologia choroby jest złożona i obecnie nie znamy bezpośredniej przyczyny resorpcji odontoklastycznej. Za czynniki doprowadzające do powstania tego schorzenia uważa się przewlekłe choroby przyzębia, infekcje wirusowe (szczególnie te powodujące znaczną immunosupresję), częste wymioty (kwaśna treść z żołądka wraz z sierścią) oraz zaburzenia w metabolizmie wapnia. Wiele badań wskazuje na defekt (wrodzony lub nabyty) odpowiedzi immunologicznej jako istotny czynnik w patogenezie. Jako możliwą przyczynę pojawiania się FORL najnowsze doniesienia analizują stosunkowo wysokie zawartości witaminy D3 w gotowych karmach dla kotów (w stosunku do zapotrzebowania dziennego).

Objawy kliniczne
Niechęć do jedzenia, zwłaszcza twardej karmy, przy zachowanym prawidłowym łaknieniu, głośne miauczenie lub syczenie podczas jedzenia, gwałtowne wypluwanie kęsów, niekontrolowane drżenia żuchwy, przy dłużej trwającym procesie brak apetytu, zaniedbanie toalety okrywy włosowej, zapalenie warg, ślinienie się. Rozpoznanie opiera się na badaniu zgłębnikiem miejsc w uzębieniu, które otoczone są zmienionymi zapalnie dziąsłami. Zgłębnik wchodzi do ubytków w koronach zębowych, wywołując silną reakcję bólową nawet u znieczulonego kota. Ostateczne potwierdzenie choroby wymaga wykonania wewnątrzustnego zdjęcia RTG.

Leczenie
Leczenie zachowawcze jest kontrowersyjne, ze względu na wysokie prawdopodobieństwo nawrotu. Można próbować je stosować, jeżeli zmiany są niewielkie – polega na wypełnianiu ubytków cementem glassjonomerowym. Najczęściej jednak pacjenci trafiający do lekarza mają już zaawansowane nadżerki odontoklastyczne, zajmujące większą powierzchnię zęba. W tym stanie zaleca się podawanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (przy czym należy wybierać preparaty o jak najniższej toksyczności dla kotów). Postępowaniem z wyboru jest, po uprzednim badaniu radiologicznym, usunięcie chorych zębów oraz korzeni po zębach, których korony uległy złamaniu. Należy pamiętać, że choroba często ma charakter przewlekły i nadżerki mogą pojawiać się w kolejnych zębach. Ponieważ etiologia schorzenia pozostaje nieznana, jak do tej pory jedynym sposobem, który prawdopodobnie zmniejsza ryzyko pojawienia się FORL, a z pewnością ułatwia jej wczesne rozpoznanie, jest codzienna systematyczna higiena jamy ustnej.”

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pt wrz 30, 2011 13:17 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

kalair pisze:
vega013 pisze:

Ciociu, mam prośbę. Zrób ode mnie najsłodsze lizu, lizu, lizu, lizu, lizu, lizu prześlicznym Kreteczkom, dobrze? Bardzo proszę - Kreteczki są przekochane i prześliczne :1luvu:

Oliwka serdeczna

Och Oliwusiu, oczywiscie, ze zrobie! :1luvu: I Kreteczki Ciebie tez moooocno caluja! :1luvu: :1luvu:

Kreteczki przesłodkie i przekochane są :1luvu:

Oliwka, która wie najlepiej

vega013

Post » Pt wrz 30, 2011 13:20 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

vega013 pisze:
kalair pisze:
vega013 pisze:

Oliwka serdeczna

A jaaaaaaaaaaaa?
Inka trochę zazdrosna

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt wrz 30, 2011 13:29 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

Oliwuniu, madra koteczka z Ciebie :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt wrz 30, 2011 13:40 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

MaryLux pisze:
vega013 pisze:
kalair pisze:
vega013 pisze:

Oliwka serdeczna

A jaaaaaaaaaaaa?
Inka trochę zazdrosna

Ineczko, jesteś wspaniała i kochamy Cię bardzo, bardzo :1luvu: Wszyscy Cię kochamy Obrazek

Oliwka w imieniu wszystkich kotków

vega013

Post » Pt wrz 30, 2011 13:49 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

kalair pisze:Oliwuniu, madra koteczka z Ciebie :1luvu:

Dziękuję Ciociu Kochana :1luvu:

Obrazek

Duża kupiła nam fajne włóczniaczki - takie okrągłe i kolorowe posłanka dla kotków. Barrrdzo nam się spodobały. Jak Duża wróci z pracy, to wstawi fotki. Teraz mogę sobie klikać, bo komputer włączony, a nikt mnie nie odgania od klawiatury. Ciociu, jak żyła Bokirka, to razem stukałyśmy pazurkami w klawiaturę. Ona w klawisze na swojej połowie, a ja w klawisze na mojej. Świetnie nam się współpracowało.

Oliwka internautka

vega013

Post » Pt wrz 30, 2011 14:02 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

O, super, czekamy wiec na fotki wloczniaczkow! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt wrz 30, 2011 14:07 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

Minął rok, 9 miesięcy i 22 dni od odejścia Bokirki. Nie ma dnia, żebyśmy nie wspominali tej cudownej, jedynej w swoim rodzaju kotuni. Wczoraj zrobiliśmy wygaszacz z jej fotkami. Każde zdjęcie wywoływało wspomnienia - jak ślicznie bawiła się myszką, starała się być blisko nas, czekała na nas w łóżku i była najszczęśliwsza wtedy, kiedy oboje byliśmy przy niej, jak tworzyła z Oliwką parę papużek-nierozłączek i kotek-szprotek, jak Oliwka zachorowała na depresję po odejściu Bokirki... Oglądaliśmy z uśmiechem przez łzy pierwsze kroki Bokirki w jej własnym domku. Jednak teraz nie czuję tej rozpaczy, powoli już mnie opuszcza. Potrafię wspominać i w chwili, w której wspominam, odczuwać radość, że naprawdę to przeżyłam, że byłam wtedy szczęśliwa. Przecież kiedyś się spotkamy... Na pewno się spotkamy i już nigdy nie rozstaniemy.

vega013

Post » Pt wrz 30, 2011 14:08 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

kalair pisze:O, super, czekamy wiec na fotki wloczniaczkow! :D

Z przyjemnością wstawię jak wrócę do domu - mam je na komputerze stacjonarnym.

vega013

Post » Pt wrz 30, 2011 14:41 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

ZACIERAMY RĄCZKI

WITAMY

Obrazek
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pt wrz 30, 2011 18:03 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

vega013 pisze:Minął rok, 9 miesięcy i 22 dni od odejścia Bokirki. Nie ma dnia, żebyśmy nie wspominali tej cudownej, jedynej w swoim rodzaju kotuni. Wczoraj zrobiliśmy wygaszacz z jej fotkami. Każde zdjęcie wywoływało wspomnienia - jak ślicznie bawiła się myszką, starała się być blisko nas, czekała na nas w łóżku i była najszczęśliwsza wtedy, kiedy oboje byliśmy przy niej, jak tworzyła z Oliwką parę papużek-nierozłączek i kotek-szprotek, jak Oliwka zachorowała na depresję po odejściu Bokirki... Oglądaliśmy z uśmiechem przez łzy pierwsze kroki Bokirki w jej własnym domku. Jednak teraz nie czuję tej rozpaczy, powoli już mnie opuszcza. Potrafię wspominać i w chwili, w której wspominam, odczuwać radość, że naprawdę to przeżyłam, że byłam wtedy szczęśliwa. Przecież kiedyś się spotkamy... Na pewno się spotkamy i już nigdy nie rozstaniemy.

Witaj Haniu :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Mojej Misi też nie ma już 10 miesięcy i22 dni :cry: -ciągle pamiętam :kotek:
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Pt wrz 30, 2011 18:16 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

vega013 pisze:Minął rok, 9 miesięcy i 22 dni od odejścia Bokirki. Nie ma dnia, żebyśmy nie wspominali tej cudownej, jedynej w swoim rodzaju kotuni. Wczoraj zrobiliśmy wygaszacz z jej fotkami. Każde zdjęcie wywoływało wspomnienia - jak ślicznie bawiła się myszką, starała się być blisko nas, czekała na nas w łóżku i była najszczęśliwsza wtedy, kiedy oboje byliśmy przy niej, jak tworzyła z Oliwką parę papużek-nierozłączek i kotek-szprotek, jak Oliwka zachorowała na depresję po odejściu Bokirki... Oglądaliśmy z uśmiechem przez łzy pierwsze kroki Bokirki w jej własnym domku. Jednak teraz nie czuję tej rozpaczy, powoli już mnie opuszcza. Potrafię wspominać i w chwili, w której wspominam, odczuwać radość, że naprawdę to przeżyłam, że byłam wtedy szczęśliwa. Przecież kiedyś się spotkamy... Na pewno się spotkamy i już nigdy nie rozstaniemy.

pamiętam,śledziłam jej losy :(............

ula-misia pisze:
Witaj Haniu :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Mojej Misi też nie ma już 10 miesięcy i22 dni :cry: -ciągle pamiętam :kotek:

tez smutno :(
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pt wrz 30, 2011 18:20 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

vega013 pisze:
MaryLux pisze:
A jaaaaaaaaaaaa?
Inka trochę zazdrosna

Ineczko, jesteś wspaniała i kochamy Cię bardzo, bardzo :1luvu: Wszyscy Cię kochamy Obrazek

Oliwka w imieniu wszystkich kotków

Mmmmmmmmmmmmmmrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt wrz 30, 2011 21:57 Re: Świat według kota - ponad 100 kocich fotek s.14 ZAPRASZAMY

czesc slodziaki :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

[poprzednia][następna]