Moje koty kupowałyby Whiskas, a ja nie wiem...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 28, 2011 12:16 Moje koty kupowałyby Whiskas, a ja nie wiem...

Przeglądałam kilka wątków na ten temat i sama nie wiem co dalej z tym zrobić...
Moje koty uwielbiają Whiskas'a Junior! Zarówno suche jedzonko (dosypuję im do podstawowego Royal Canin), jak i puszeczki. Wiele czytałam złego o tej karmie, ale chcę zauważyć, że na opakowaniu RC nie są podane ilości mięsa, jedynie procentowa zawartość białka, tłuszczy itp więc skąd wiadomo, że jest tego więcej niż we wspomnianym Whiskasie? Teraz wstępnie myślę o przerzuceniu się na Purinę + oczywiście RC. Może Wy mi coś doradzicie?

Aktualnie karmię je:
(Misia - 7 m-cy, Kaja - 2,5 m-ca)

RC Babycat przemieszane z Whiskasem Junior - Kaja
RC Kitten przemieszane z Whiskasem Junior - Misia
do tego obie dostają 3xdziennie po trochu puszki, albo saszetki Whiskasa, lub mielonkę z Animody w zależności co akurat mam.

Czy to dobry sposób karmienia moich kociaków? Co możecie mi doradzić, bo jestem świeżakiem w posiadaniu kotów, jak i forumowiczem tutaj. Z góry dziękuję za rady :)

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Śro wrz 28, 2011 12:35 Re: Moje koty kupowałyby Whiskas, a ja nie wiem...

Royal nie jest dobrą karmą. Kot nie powinien być karmiony ziarnami, kot to nie chomik, potrzebuje białka zwierzęcego, nie roślinnego. Mogę polecić Orijena, Power of Nature, Taste of The Wild, Ziwipeak.

Pomyśl o BARF'ie. To dieta oparta wyłącznie na mięsie.
Fiesta

Post » Śro wrz 28, 2011 14:07 Re: Moje koty kupowałyby Whiskas, a ja nie wiem...

dokładnie.
koty to mięsożercy bezwzględni,co znaczy że ich organizm czerpie składniki odżywcze tylko z mięsa i tylko mięso to dla kota wartościowy pokarm.

rc to tylko odrobinę lepszy whiskas,też średni pomysł żeby kota na tym trzymać.

możesz mieć problem żeby koty przestawić na lepszą karmę-rc i whiskas uzależniają i to silnie.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro wrz 28, 2011 21:22 Re: Moje koty kupowałyby Whiskas, a ja nie wiem...

Fiesta - dzieki za podanie nazw karm w ktore warto zainwestowac :) Chociaz musze przyznac, ze zawsze myslalam ze RC to porzadna karma, bo nawet 1 weterynarz mi ja polecal jako wartosciowa i dlatego karmilam nia moje kociaki. Co do Whiskasa to po zjedzeniu reszty puszek i saszetek ktore jeszcze mam w zapasie postaram sie przerzucic jako uzupelnienie na Purine (czytalam ze ponoc dobra). A zamiast RC bede podawac ktoras z tych ktore mi polecilas. Dziekuje za podpowiedzi czym karmic moje kotki :)

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58