Tydzień Weganizmu 2011

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Nie mar 27, 2011 21:59 Tydzień Weganizmu 2011

Stowarzyszenie Empatia zaprasza serdecznie do udziału w Tygodniu Weganizmu 2011, który odbędzie się w dniach 13-19 kwietnia. Główne obchody będą miały miejsce w Warszawie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście zorganizowali coś ciekawego u siebie, niezależnie od tego, gdzie mieszkacie. Żeby otrzymać od nas darmowe ulotki, zapiszcie się do akcji poprzez stronę http://www.wegetydzien.pl/zapisy.php na której znajduje się specjalny formularz.

Program Tygodnia w Warszawie: http://www.wegetydzien.pl/program.php

Wzór ulotek, który rozsyłamy (kliknij, aby powiększyć):

Obrazek

Obrazek

Nie czekajcie z zapisami na ostatnią chwilę i starannie wypełnijcie formularz, to nam ułatwi pracę. Zapisać się można do końca marca. Dziękujemy. :-)

Adam Gac

Od: Śro lut 10, 2010 13:32

Post » Nie mar 27, 2011 22:48 Re: Tydzień Weganizmu 2011

"Weganizm.Masz wybór."
a koty na wegańskiej karmie go nie mają :cry: :cry: :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie mar 27, 2011 23:36 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Koszmaria pisze:"Weganizm.Masz wybór."
a koty na wegańskiej karmie go nie mają :cry: :cry: :cry:

Bo to tydzień dla ludzia, nie dla kociastego. Temu ostatniemu żaden wegański tydzień nie przysługuje. Stuprocentowy mięsożerca musi dostać mięso, bo tak ma zbudowany układ pokarmowy i tak przystosowaną fizjologię. Karmienie kota karmą wegańską to totalne nieporozumienie. Nawet najsłuszniejsza ideologia nie zamieni kota w weganina, bo nie jest w stanie zmienić anatomii i fizjologii zwierzęcia.

Moim zdaniem program za bardzo koncentruje się na prawach zwierząt, a za mało na propagowaniu pysznych potraw wegańskich i walorów zdrowotnych takiego odżywiania. Przeciętny Kowalski chętnie sięgnie po potrawy wegańskie kiedy sam się przekona, że są smaczne i pełnowartościowe. Argumenty mówiące o śmierci i okrucieństwie zniechęcają ludzi do zainteresowania się ideą weganizmu, bo o przykrych sprawach mało kto chce słuchać.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon mar 28, 2011 11:56 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Chyba jestem głupia, ale kompletnie nie rozumiem, dlaczego Empatia TU propaguje ową akcję.
Skoro celują z nią do ludzi, czego szukają na forum takim, a nie innym?
Poza tym, zamiast wydawać kasę na druk ulotek, może przeznaczą tą kwotę na jakiekolwiek schronisko?
Czepiam się, wiem. Ale tak to czuję.
www.z1000jezior.pl
Hodowla Kotów Syberyjskich

Dulka

Od: Wto gru 28, 2010 9:49

Post » Pon mar 28, 2011 12:02 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Dulka pisze:Chyba jestem głupia, ale kompletnie nie rozumiem, dlaczego Empatia TU propaguje ową akcję.
Skoro celują z nią do ludzi, czego szukają na forum takim, a nie innym?

Hmm, może wychodzą z założenia, że są tu ludzie, którym los zwierząt leży na sercu? ;)

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro mar 30, 2011 16:50 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Ufff, mam wybór
dlatego wybieram mięso, ale z surówką, żeby nie było że jakiś straszny ortodoks ze mnie :P
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Czw mar 31, 2011 0:37 Re: Tydzień Weganizmu 2011

casica pisze:Ufff, mam wybór
dlatego wybieram mięso, ale z surówką, żeby nie było że jakiś straszny ortodoks ze mnie :P

A ja nawet kociarstwu dałam wybór. Mogły zjeść:
- kaszę z grzybami,
- jabłka zmiksowane z marchewką i pomarańczą,
- tuńczyka we własnym sosie.
Z prawdziwą przykrością donoszę, że od razu zaczęły pochłaniać tuńczyka, nie wykazując żadnego zainteresowania pozostałymi potrawami. Dałam im dobry przykład, zjadając kaszę jako danie główne, a owoce na deser. Niestety, nie poskutkowało.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw mar 31, 2011 21:03 Re: Tydzień Weganizmu 2011

vega013 pisze:
Dałam im dobry przykład, zjadając kaszę jako danie główne, a owoce na deser. Niestety, nie poskutkowało.

Może powinnaś z apetytem pomlaskać? :ryk: :ryk: :ryk:
h
Hm... ale tą kaszą z grzybami narobiłaś mi smaku

szafir

Od: Pt lip 29, 2005 22:44

Post » Pon kwi 11, 2011 20:09 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Serdecznie Was zapraszam do udziału w Tygodniu Weganizmu 13-19 kwietnia 2011. Szczegółowy program z 4 miast znajdziecie na tej stronie: http://www.wegetydzien.pl/program.php Staraliśmy się, żeby było jak najciekawiej. Każdej imprezie będą towarzyszyć konkursy z nagrodami, które przekazali sponsorzy rzeczowi (wegańskie jedzenie, środki czystości itd.).

Długa lista partnerów Tygodnia: http://www.wegetydzien.pl/partnerzy.php

Program w Warszawie (dokładne opisy na wegetydzien.pl ):

13 kwietnia (środa) - "Zapytaj o weganizm" - spotkanie z dietetykami: Małgorzatą Desmond i Jackiem Norrisem z The Vegan Outreach. Z tym drugim telekonferencja na żywo! Rozwiewamy mity, drążymy dobre i słabsze strony weganizmu. Przybywajcie z pytaniami i wątpliwościami.

Czas: od godz. 19:00
Miejsce: restauracja Biosfeera, al. Niepodległości 80

14 kwietnia (czwartek) - akcja informacyjna - placyk przy stacji Metro Centrum w godz. 12:00 - 15:00

15 kwietnia (piątek) - Panel dyskusyjny "O zwierzętach w mediach", z udziałem m.in. Ewy Siedleckiej z Gazety Wyborczej. Jakim językiem mówi się w mediach o zwierzętach? O których raczej się milczy niż mówi? Jaka jest rola dziennikarzy w kształtowaniu postawy ludzi wobec zwierząt?

Czas: od godz. 14:00
Miejsce: siedziba "Gazety Wyborczej", ul. Czerska 8/10 (wejście od ul. Czerniakowskiej)

16 kwietnia (sobota) - Panel dyskusyjny "Prawa zwierząt a polityka". Czy weganizm jest wołaniem o rewolucję? Która strona sceny politycznej jest przychylna zwierzętom, a może trzeba kontestować wszystkie strony?

Czas: godz. 17:00
Miejsce: Nowy Wspaniały Świat (Krytyka Polityczna), ul. Nowy Świat 63

Goście: Igor Strapko (Krytyka Polityczna), Dominik Uhlig (Gazeta Wyborcza)

17 kwietnia (niedziela) - Panel dyskusyjny "Prawo a prawa zwierząt". Czy prawo społeczeństwa korzystającego na wykorzystaniu zwierząt może być nieszowinistyczne?

Czas: godz. 14:00
Miejsce: SWPS (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej), ul. Chodakowska 19/31

Goście:

* dr Tomasz Pietrzykowski - autor książek "Spór o prawa zwierząt" i "Wyzwania moralne. Etyczne problemy prawa", członek Krajowej Komisji Etycznej ds. Doświadczeń na Zwierzętach
* Łukasz Smaga - radca prawny, autor książki "Ochrona humanitarna zwierząt"
* Katarzyna Biernacka (prezeska Stowarzyszenia Empatia)

18 kwietnia (poniedziałek) - Wykład "Weganizm a wegetarianizm. Konflikt, współzależność, odmienność?" i dyskusja. Porozmawiajmy publicznie o strategiach zabiegania o poprawę losu zwierząt i różnicach w łonie ruchu prozwierzęcego.

Prowadzenie: Katarzyna Biernacka (prezeska Stowarzyszenia Empatia) i Dariusz Gzyra
Czas: godz. 18:00-21:00
Miejsce: księgarnia Traffic Club, ul. Bracka 25 (róg Chmielnej)

19 kwietnia (wtorek) - Kulinarne potyczki blogerek i blogerów uczestniczących w programie "Weganizm, spróbujesz?" i degustacja. Popatrz, powąchaj, posmakuj - weganizm jest smaczny i do zrobienia tu i teraz.

Czas: od godz. 17:00
Miejsce: klubogaleria "Miasto", ul. Chmielna 9a

Zapraszam na oficjalną stronę Tygodnia Weganizmu na Facebooku. i do dołączenia do wydarzenia na FB.

Kontakt: weganizm@empatia.pl, tel: 503 195 601

Adam Gac

Od: Śro lut 10, 2010 13:32

Post » Wto wrz 27, 2011 19:20 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Kopia mojej wiadomości do EMPATII w związku z wypowiedzą w uwadze dotyczącą znęcania się nad kurczakami.

Uważacie się za wielkich miłośników zwierząt, negujecie wspaniałe warunki w jakich żyją szanowane rasowe zwierzęta na koszt drastycznych warunków w schroniskach i zwierząt które adoptowane przeważnie są chorw, swoim postępowaniem popieracie pseudohodowców. A teraz jeszcze widzę jak w programie UWAGA popieracie brutalne przepierzanie kurczaków równoznaczne z zamykaniem ich w ciemni bez picia i jedzenia na wiele dni, pomijam że popieracie wegetarianizm, a taki proceder nazywacie humanitarną metodą zootechniczną, jestem technikiem weterynarii i uczyłam się o badaniu zwierząt do uboju i nigdy nie uczono nas takich świństw. Jesteście bandą skur****i, tyke wam powiem.

Zaraz będa uwagi co do mojego TW, chciałam napisać że jestem w szkole na ten zawód, ale komputer mi się zawiesił i powielałam wypowiedz i wkliłam bez poprawki, więc sprostowuję, co nie zmienia faktu że proceder jest patologią.

Amusia

Od: Śro wrz 10, 2008 6:52

Post » Wto wrz 27, 2011 20:00 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Weganie nie są tacy źli, większość naprawdę kocha zwierzęta i z tego właśnie powodu mięsa nie jedzą. Wielu z nich w domu ma psa albo kota. Myślę, że gorsze jest to iż uważają że nie jedzenie mięsa uchroni ich przed wieloma chorobami. Jako były wegetarianin uważam , że się mylą. Owszem osoby mięsa nie jedzące zapadają np. na raka rzadziej ale weganizm nie chroni przed rakiem i innymi chorobami zwanymi "cywilizacyjnymi". A tak przy okazji dla wegan i nie tylko, znalazłem ciekawy test . Może ludzie dbający o zwierzęta i chodzący do weterynarza gdy im coś dolega ,sami przestana się bać chodzić do lekarza.
usunięty spamerski link
Olat

asor74

Od: Wto wrz 27, 2011 19:31

Post » Wto wrz 27, 2011 20:18 Re: Tydzień Weganizmu 2011

asor74 pisze:Weganie nie są tacy źli, większość naprawdę kocha zwierzęta i z tego właśnie powodu mięsa nie jedzą. Wielu z nich w domu ma psa albo kota. Myślę, że gorsze jest to iż uważają że nie jedzenie mięsa uchroni ich przed wieloma chorobami. Jako były wegetarianin uważam , że się mylą. Owszem osoby mięsa nie jedzące zapadają np. na raka rzadziej ale weganizm nie chroni przed rakiem i innymi chorobami zwanymi "cywilizacyjnymi". A tak przy okazji dla wegan i nie tylko, znalazłem ciekawy test . Może ludzie dbający o zwierzęta i chodzący do weterynarza gdy im coś dolega ,sami przestana się bać chodzić do lekarza.
http://postlinknews.com/457news.php

mają zwierzęta,ok.tyle że to żaden argument za weganami,tylko stwierdzenie czegoś neutralnego.
niepokojące jest to że wiele wegan próbuje przerzucić na swoją dietę swoje zwierzaki.
pies na diecie warzywnej jeszcze wytrwa,kot-nie.

no i główny zarzut dla Empatii-mają czas i fundusze żeby robić bzdurne pikiety pod wystawami zwierząt rasowych,a zwierząt które naprawdę uratowali,jest ledwie kilka.ciekawe-dlaczego?
lokalne fundacje pro zwierzęce mają w tej dziedzinie większą skuteczność niż ta wspaniała i medialna Empatia.

a do wegan nic nie mam,dieta jak każda inna.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro wrz 28, 2011 11:20 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Moja odpowiedz na pytanie na forum empatii na FB - czemu wszyscy ekolodzy to nie wegetarianie.

Wiesz czemu nie każdy ekolog jest wegetarianinem?? Dla tego że odpady z mięsa trują środowisko nie mniej niż pestycydy wykorzystywanie do hodowli roślin - i nie mów mi proszę o żywności ekologicznej.. taka NIE ISTNIEJE ale żeby to zrozumieć trzeba umieć myśleć.. a i dla tego że nie każdy walczy o nie zabijanie zwierząt.. bo jesteśmy mięsożercami a nie roślinożercami.. Dla mnie dobrem wyższym jest świadomość skąd mięso posiadam i walka o humanitarne zabijanie zwierząt a nie o nie jedzenie ich gdyż tego się nie da zmienić. Warto też pomyśleć że nie kade dziecko można wychować bez mięs, jest ono podstawą naszej diety i nie każda osoba jest zdrowa stosując dietę wegetariańską - ja jestem tego przykładem i musiałam wrócić do mięsa, mój mąż też, wybrałam walkę o inne dobro niż nie spożywanie mięsa.

Nie dopisałam tam że ekolodzy mają różne cele, nie tylko rzeźnię i futra ale ochronę wielorybów, sortowanie śmieci i inne mniej związane z wegetarianizmem.

Amusia

Post » Pon paź 03, 2011 22:50 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Ekologia to przede wszystkim nauka o wzajemnych związkach i interakcjach organizmów żywych oraz tychże organizmów ze środowiskiem.

pituophis

Od: Pon paź 30, 2006 10:25

Post » Wto paź 04, 2011 12:42 Re: Tydzień Weganizmu 2011

Racja racja :ok:

Amusia