Olinka pisze:Przepraszam, że tak się dopisuję do "cudzego" wątku, ale bardzo proszę o radę związaną z tematem. Otóż mam koteczkę od około trzech miesięcy. Kiedy ją przygarnęłam została odrobaczona vetminthem. W zeszłym tygodniu zobaczyłam w jej kupie żywą glistę. Koteczka i mój dorosły kocur (który zreszta nie miał robaków) dostawały po trzy porcje vetminthu przez trzy dni. Ostatnia porcja była w piątek.
Od tamtej pory znajduję w każdej kupie koteczki po dwie, trzy glisty - martwe.
Martwię się , że to tak długo trwa! I zastanawiam się jak mogłam przeoczyć fakt, że mała jest zarobaczona. Proszę - powiedzcie, kiedy ewentualnie mogą wystąpić objawy tego przytkania glistami i co robić? Weterynarz nie poinformował mnie o tym! Jak podawać parafinę i gdzie ją kupić?
Z góry dziękuję za rady!
Olina
objawy przytkania: brak kupy, apetytu, wymioty
co do dalszego dawkowania środków odrobaczających - musisz skonsultować to z weterynarzem
parafinę kupuje się w klinice weterynaryjnej albo w aptece
dawkuje się różnie ok 1 cm kg kota 2 razy dziennie, jeżeli brak wypróżnienia po odrobaczeniu
podaje się strzykawką do pyszczka, po zalożeniu warstwy ochronnej na ubranie, bardzo ostrożnie, po kropelce, strzykawka nie powinna być skierowana w stronę gardzieli kota,
zakrztuszenie się jest nieprzyjemne i niebezpieczne