Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie wrz 25, 2011 9:17 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot,
Ja na początku walki z cukrzycą miałam również pod górkę z wetem. W mieścinie w której mieszkam jestem ,jak na razie, jedynym właścicielem który zdecydował się leczyć konsekwentnie cukrzycę u kota ( :( ). Wet dobry, ale doświadczenia z cukrzycą - brak. On upierał się przy caninsulinie i podwyższaniu dawki, a ja z drugiej strony właściciel patrzący na kota, który po prostu znikał w oczach.... Zaryzykowałam, zmieniłam insulinę na Levemir. Dziś Filipczak jest pod opieką dwóch wetów. Bo bez nich ani rusz. Są niezbędni w awaryjnych sytuacjach. W sprawach cukrzycy wymieniamy się poglądami. W tej kwestii zostawiają mi sporo swobody. Sami mi mówią, że Filip nie wygląda na kota z cukrzycą, a większość parametrów w wynikach ma na poziomie zdrowego kota. Ale przekonały ich dopiero wyniki badań..Tu chciałabym jeszcze raz podziękować Tinie, która po zmianie insuliny prowadziła mnie krok po kroku, cierpliwie odpowiadała na moje, często naiwne pytania. :1luvu:
Pozdrawiam

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Nie wrz 25, 2011 13:38 Re: Wątek cukrzycowy - V

U Jurka takie cukry utrzymują sie już ze 3 tygodnie :) Dlatego też zastanawiamsię nad wycofaniem insuliny, tylko jak na tych strzykawkach ustawiać dawki 0,5 lub 0,25 przecież to jes strasznie trudne :( Poradźcie jak Wy dajecie sobie z tym radę :) Dzięki.

brinxi

Od: Czw sie 04, 2011 11:18

Post » Nie wrz 25, 2011 20:47 Re: Wątek cukrzycowy - V

Prosze pomozcie,od 28 07 moja kotka jest na caninsulin.Na poczatku dostawala po 2j.rano i wieczorem.Ja uczylam sie mierzyc glukometrem cukier(zakupilam Diagomat,ktory nie sprawdzil sie ,teraz mam Optium Xido).Cukry spadly do poziomu ok.240rano do 200-150 wieczorem.Teraz rano jest ponad 300 w ciagu dnia 80 wieczorem ponad 200.Zdecydowalam sie przejsc na inna insuline.Ktora wybrac lantusa,czy Levemir?

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

Post » Nie wrz 25, 2011 23:08 Re: Wątek cukrzycowy - V

ejka pisze:Prosze pomozcie,od 28 07 moja kotka jest na caninsulin.Na poczatku dostawala po 2j.rano i wieczorem.Ja uczylam sie mierzyc glukometrem cukier(zakupilam Diagomat,ktory nie sprawdzil sie ,teraz mam Optium Xido).Cukry spadly do poziomu ok.240rano do 200-150 wieczorem.Teraz rano jest ponad 300 w ciagu dnia 80 wieczorem ponad 200.Zdecydowalam sie przejsc na inna insuline.Ktora wybrac lantusa,czy Levemir?

Witaj !
Zdecydowanie polecam Levemir , działa nieco krócej od Lantusa i przez to dawki w mniejszym stopniu nakładają się na siebie. Weci nie przepisują jej , bo jej nie znają.
Z tego co piszesz Twoje kocie ma bardzo dobre wyniki na caninsuline. Takie spadki z 300 na 80 zdarzają się też na Lantusie/Levemir. Nim zastosujesz Lantusa spróbuj zmniejszać co 5-7 dni dawkę o 0,25U. Za każdym razem rób krzywą cukru.
Tylko pamiętaj, że przy przechodzeniu na Lantus/Levemir należy ustalić mniejszą dawkę początkową niż dotychczas podawaną i dać czas na przyzwyczajenie się do nowej insuliny.
Pozdrawiam

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Nie wrz 25, 2011 23:17 Re: Wątek cukrzycowy - V

brinxi pisze:U Jurka takie cukry utrzymują sie już ze 3 tygodnie :) Dlatego też zastanawiamsię nad wycofaniem insuliny, tylko jak na tych strzykawkach ustawiać dawki 0,5 lub 0,25 przecież to jes strasznie trudne :( Poradźcie jak Wy dajecie sobie z tym radę :) Dzięki.

Witaj !
Napisz proszę jakie cukry utrzymują się już ze 3 tygodnie - może masz krzywą. Insulinę należy wycofywać stopniowo.
Moje doświadczenie mówi mi, że można delikatnie przesuwając tłok ustawić dawkę na 0,5 i 0,25U - przez dzielenie na pół i kolejne pół. Może masz szkło powiększające ? Często przesuwam tłok
strzykawki na świetle mlecznej żarówki.
Pozdrawiam

"Kociara"

Post » Pon wrz 26, 2011 6:48 Re: Wątek cukrzycowy - V

U Kropci jutro krzywa w lecznicy. Wetka wspomniala, że może przejdziemy na levemir...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon wrz 26, 2011 6:56 Re: Wątek cukrzycowy - V

No i właśnie... jak to się robi? jak sie przechodzi na Levemir? czy ma stopniowo "wyzerować" caninsulin? jak to się ma do faktu, że nie robie pomiarów w domu?

Mamrot

Post » Pon wrz 26, 2011 7:46 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:No i właśnie... jak to się robi? jak sie przechodzi na Levemir? czy ma stopniowo "wyzerować" caninsulin? jak to się ma do faktu, że nie robie pomiarów w domu?

Ja po prostu pewnego dnia zaczęłam wstrzykiwać Lantusa w dawce odpowiadającej ilości podawanej w tamtym okresie Caninsuliny.

anita szczecin

Od: Nie cze 05, 2011 10:01

Post » Pon wrz 26, 2011 16:43 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot napisała:

No i właśnie... jak to się robi? jak sie przechodzi na Levemir? czy ma stopniowo "wyzerować" caninsulin?

Filip dostawał insulinę caninsulin w nierównych dawkach 2j i 3j. Zmniejszyłam na 2x po 2j. Dostawał tak przez 3-4 dni, dopóki nie załatwiłam insuliny Levemir. Przy wadze kota - 6,2 kg rozpoczęłam jej podawanie 2x po 1,5j.

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Pon wrz 26, 2011 19:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej "Kociara"

Jurka cukry ostatnio cały czas wahają się w granicach 50-90 mg/dl.

25.09 rano 8:00- 56 -0,75j Lantusa
12:00-58
16:00-58
20-60-0,75j lantusa
26.08 8:00 -61

I mniej więcej cukry tak wyglądają od trzech tygodni.
Więc teraz się zastanawiam nad wycofanie insuliny, tylko boje się żeby mu nie zaszkodzić.

brinxi

Od: Czw sie 04, 2011 11:18

Post » Pon wrz 26, 2011 19:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

brinxi pisze:I mniej więcej cukry tak wyglądają od trzech tygodni.
Więc teraz się zastanawiam nad wycofanie insuliny, tylko boje się żeby mu nie zaszkodzić.

Piękne cukry SUPER :ok: Twoje kocie dąży do remisji. Stopniowo tzn. o 0,25U zmniejszaj dawkę co 5-7 dni. Jeśli cukier nadal będzie w okolicach 50 mg utrzymaj dawkę krócej i zmniejsz o kolejne 0,25U.
Jeśli z kolei cukier zacznie się podnosić, powróć do ostatniej "dobrej"dawki.
Na koniec przed ostatecznym wycofaniem insuliny, podawaj mini dawkę 1 x dziennie.
Zresztą vide instrukcja.
Pozdrawiam
I oczekuję na bardzo dobre wiadomości

"Kociara"

Post » Pon wrz 26, 2011 19:53 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:No i właśnie... jak to się robi? jak sie przechodzi na Levemir? czy ma stopniowo "wyzerować" caninsulin? jak to się ma do faktu, że nie robie pomiarów w domu?

Mamrot ! nie trzeba wyzerowywać caninsuline, wystarczy zacząć podawać Lantusa/Levemir w nieco mniejszej dawce niż podawałaś caninsuline.
Ja bym na Twoim miejscu rozpoczęła od 1 Jednostki 2 x dziennie.
I dalej postępować tak jak przy caninsuline. Utrzymać dawkę przez tydzień i kolejna krzywa.
Nie mierzysz cukru w domu, więc pozostaje Ci obserwacja.
Szczerze życzę Ci nauczenia się pomiarów w domu - to naprawdę nie jest trudne.
Pozdrawiam

"Kociara"

Post » Pon wrz 26, 2011 22:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mam dobry sposób na podniesienie kotu poziomu cukru, jeśli jest za niski.
Postawić miske z otwieraczem czasowym.
Mam wkurzonego, sfrustrowanego kota, który próbuje dobrać się do żarcia i mu się nie udaje.
Pojeździł z nią po pokoju, a potem położył się obok i czuwa.
A ta cholerna miska otwiera się albo i nie.
Ma nieprecyzyjnie wykonany element zwalniający pokrywkę.

O jakiej "instrukcji" piszecie?
Chyba coś przeoczyłam.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Pon wrz 26, 2011 22:28 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:Generalnie to mam trudną sytuację, Weci zalecili zmianę dawki z 1 na1,6 caninsulin dwa razy dziennie, taki wyciągnęli wniosek z krzywej ze środy, do tego we środę otrzymałam w lecznicy informacje, że źle karmię bo powinnam największy posiłek dać w momencie najniższego cukru... A tu na forum i to w dodatku od Tinki, która ma ogromną wiedzę i jak mniemam doświadczenie i niejednego kota pomogła ustabilizować, dostaję zupełnie sprzeczne informacje... nie dość, że insulina 1 jednostka dwa razy dziennie to też za dużo... i proponuje 0,75 to podawanie największego posiłku w momencie najniżego cukru to nieporozumienie... jak ja mam teraz z tego wybrnąć?! przerażona, że zaszkodzę kotce...

Przez jakiś czas mój wet prowadził mi kota na Caninsulinie i zalecał karmienie w momencie podawania zastrzyku, czyli wtedy, kiedy cukier jest wysoki.

Wydaje mi się, że w szczycie działania którejkolwiek z insulin, organizm kota ma odpoczywać od nadmiernej ilości cukru i przez przynajmniej parę godzin na dobę utrzymywać jego wartośc na poziomie zbliżonym do normalnego.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Wto wrz 27, 2011 7:27 Re: Wątek cukrzycowy - V

"Kociara" pisze:[Nie mierzysz cukru w domu, więc pozostaje Ci obserwacja.
Szczerze życzę Ci nauczenia się pomiarów w domu - to naprawdę nie jest trudne.
Pozdrawiam

KociaroDroga... Kropka jest półdzika, do tego to trikolor diabełek ;), ja się nie wzbraniam przed badaniem w domu. gdyby współpracowała to pewnie mialabym szanse... ale ucha nie można nawet dotknać... A zastrzyki pozwla zrobic tylko dlatego, że własnie dostaje jadło a po 7 mu godzinach przerwy jest bardzo głodna, je i warczy na mnie jak robie sobie fałdkę na karku ale szybko udaje mi się podac tę odrobinę... na żadane"operacje"na ciałku więcej nie pozwala... ja się naprawde staram, ale jak widać granica jest własnie tu... Do tego w domu ciężka atmosfera bo stary 17 letni Dosio bardzo niedomaga, a nerkowy Zulu znów na zupkach... odpukać...niech se chłopaki jeszcze pożyją... Jutro krzywa. zamelduję we czwartek ja i co. Mam nadzieje, żeLevemir jest dostepny w aptece poprostu, strzykawki setki mam.

Mamrot

[poprzednia][następna]