Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 9:34 Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Wiadomo, że rasowe pudle nie tracą sierści. Ciekawa jestem czy tak zachowuje się każdy kręcony psi włos... Może ktoś z forumowiczów ma takiego kędziorka i mógłby się wypowiedzieć na temat jego szaty? Pełno takich wyrobów pudlopodobnych w schroniskach, a przecież brak utraty sierści to poważna zaleta :)

A może są tu też znawcy szrostkiej sierści? Takich psów też od groma w azylach. Jak się pielęgnuje taką sierść?
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Pon sie 29, 2011 22:28 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Kupę lat temu miałam pudla łączonego z psem myśliwskim. Pudlica była rasowa i tylko raz uciekła i dorwał ją myśliwski ;) A że na chodniku to się odbyło to każdy widział co i jak. Kuba był brązowy z lekkimi kędziorkami. Normalnie kłaczył po mieszkaniu. Bardzo szybko stracił wzrok i miał potworny kamień nazębny. Narastał z ogromną szybkością więc zapach z mordki był zabójczy. Odszedł w 19 roku swojego życia. Fakt, że był zdrowym psem. Tylko raz za szczeniaka złapał nosówkę. Kuba był ukochanym psem. Pomagał nam wychowywać nasze pierwsze kociaki. Bronił je i mył.
Obrazek

zorba

Od: Śro lis 12, 2008 19:24

Post » Pon sie 29, 2011 22:40 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Moja psica ma kręconą, wełnistą sierść. Nawet wąsy są mocno skręcone. Nie wygląda jak mieszaniec z pudlem, ale kto wie... Najbardziej przypomina mieszańca misia polarnego :mrgreen: No ale sierść wyłazi z niej garściami, dosłownie. Zawsze, bez względu na porę roku.I nie jest to objaw choroby, psica jest zdrowa, przebadana. Po jednym czesaniu mam z niej dwie pełne garście futra, a czeszę ja co drugi dzień. I nawet sekundę po czesaniu, jeśli połozy sie na fotel czy kanapę- na pewno okłaczy go całkowicie.
Natomiast szorstka sierść jest łatwa w utrzymaniu i praktyczna-wystarczy ją trymować co parę miesięcy, a takie psy mało linieją.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Wto wrz 13, 2011 7:53 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Moja ciocia ma pudelka,ale szczerze mówiąc to osobiście nigdy nie zdecydowałbym się na takiego psa. Wymaga on bardzo intensywnej pielęgnacji i jest niezwykle wrażliwy na zimno lub ciepło,musi mieć zapewnione odpowiednie warunki.

wetsklep_pl

Od: Sob lip 02, 2011 8:22

Post » Wto wrz 13, 2011 18:57 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Pitu, pitu, wrazliwy... pudle to pierwotnie psy mysliwskie, dowodne, to ludzie z nich robia laleczki ;) wlos pudla jest inny niz wiekszosci kudlatych ras i trudno je porownywac. zreszta, o ile nie hodujesz wlosa wystawowego to najpraktyczniej strzyc na krotko, wtedy nie wylazi i nie wymaga nadmiernej pielegnacji.
recznie malowana ceramika na zamowienie:
http://www.facebook.com/album.php?aid=1357&id=1718874443&l=aa2b2f153d
ZAMÓW SOBIE KOTECKA... CZY CÓŚ

magyrato

Od: Nie sie 22, 2010 10:00

Post » Śro wrz 14, 2011 6:23 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

Dokładnie. Ja się ogólnie dziwie ludziom, że nie decydują się na pudle, które nie dość, że mają ozdobny wygląd to jeszcze behawioralnie bardziej przypominają pierwotnego psa, niż inne ozdobniaki. Co 4. osoba na spacerze ma yorka, to jest już nudne. Nie znam dobrze tej rasy, ale te osobniki, które znam ( w większości bez rodowodu) to psy lękliwe i mało pojętne.
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Pt wrz 23, 2011 18:16 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

jak to z moda bywa może i na pudle i pudlopodobne wróci

irbiska5

Od: Pon gru 15, 2008 16:26

Post » Sob wrz 24, 2011 20:42 Re: Czy są tu opiekunowe pudlopodobnych psów?

U mnie na osiedlu pan ma białego,średniego pudla. Pierwszy szok przeżyłam zimą. Pudel przez cały rok jest obcięty grzbiet prawie na zero

http://pl.euroanimal.eu/Pudel_du%C5%BCy

podobny do tego z wyglądu, tylko średni, ale grzbiet i klata mocno skrócony włos.

I podobno psu nie jest zimno.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52