Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou IV gaudeamus igitur

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 22, 2011 8:49 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Shalom:
Mjöllnir, także Mjölnir, Mjölner i Mjølner) – w mitologii nordyckiej bojowy młot boga Thora. Gdy Thor rzucał swym młotem, ten zawsze do niego wracał. Wierzono również, że przy uderzeniu broń wyzwalała piorun.

Jego znaczenie związane jest z trzecią runą Fuþarku Starszego - z runą Thurisaz (Thorn, Þorn). Jest symbolem wojowników i Jarlów (szlachetnie urodzonych). W dokładnym tłumaczeniu oznacza zmiażdżacz. Został wykonany przez Sindriego (Eitriego) i Brokka. Pomaga osiągać cele i sukcesy w handlu, chroni przed stratami i niepowodzeniami. Zawiera w sobie aspekt falliczny. Jako przedmiot magiczny - wskazany do noszenia przez mężczyzn. Jeden z pierwszych symboli wiary (podobnie jak krzyż w chrześcijaństwie) noszony przez wyznawców.
za:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B8lner

Młot Thora koniecznie chciał mieć mój syn, który zaraził się ode mnie uwielbieniem dla mitologii skandynawskiej (mnie się tak porobiło po przeczytaniu Amerykańskich Bogów Neila Gaimana, a potem całego Gaimana :) Potem jeszcze całą rodziną przeczytaliśmy książkę Runy autorki, która napisała Czekoladę i już bylismy wsiąknięci na amen - stąd zresztą pomysł na imię dla Lokiego :) )

sunshine :oops: :oops: :oops:

dziewczyny, jak to miło wrócić do was :)

zęby - nie moje :mrgreen:
prehistoryczne
ze 3000 p.n.e
Obrazek

Obrazek

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Czw wrz 22, 2011 8:54 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Mam dwa amulety :oops: Oba z runami. Tylko Wikinga mi jeszcze brakuje, no :twisted:
Autorka Czekolady? Czy to ma cos wspólnego z filmem Czekolada? 8O

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw wrz 22, 2011 9:40 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

aa, Józefina czujna jest :D
już piszę o Zdzisce
Wczoraj studentka, jako że wciąż ma jeszcze wolne, zrobiła obiad - smażone plastry indyka w pierzynce z duszonej cebuli i czerwonej papryki. (fajnie brzmi, nie? :) )
Zdzisława uznała, że brzmi nie tylko fajnie, ale i wygląda smakowicie, a co za tym idzie na pewno smakuje niebiańsko.
I wydrapała sobie z patelni mięsko spod pierzynki cebulowo-paprykowej. Następnie warcząc latała z nim po całym domu, goniona przez dzieci, które usiłowały uratować Tatusin obiad.
Potem podrapała i pogryzła Olkę, która wyrywała jej juz tylko pół kawałka mięsa, głównie ze strachu ze jej zaszkodzi i taka ilość (swoją porcję 25g/kg masy ciała już zjadła), a po drugie przyprawione dla ludzia.
Antek trzymał Zdziskę, Ola wyszarpywała mięso, Zdziska qrwowała na cały głos i walczyła pazurami i zębami o swoją zdobycz. :roll:
Ale akcja była :twisted: (nie widziałam, bo leczyłam zęba, ale widziałam sznyty i dziury na rękach dziecka)A wcześniej usiłowała wyrwać mięso z miski Lokiego, po tym jak już wchłonęła swoja porcję - strasznie się zrobiła waleczna Walkiria z niej 8O

Tak, chodzi o autorkę Czekolady, na podstawie której zrobiono później film, nie pamiętam jej nazwiska

pozytywka

Post » Czw wrz 22, 2011 9:42 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

ale dzielna ta Caillou :mrgreen:
w Legnicy to był taki malutki, uparty kotek - a teraz patrze Walkiria :mrgreen:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw wrz 22, 2011 9:43 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Niesamowita kicia :ok: 8O
Rany ciete po kocie dłuuugo się goją :(

sunshine

Od: Wto paź 05, 2010 8:13

Post » Czw wrz 22, 2011 9:49 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

a żebyście słyszały, jak ona klnie 8O
to nawet ja tak nie przeklinam :roll:

a równocześnie zrobiła się taka przytulaśna, że coś przesłodkiego
Teraz juz co wieczór przychodzi mrucząc i mości mi się obok poduszki
A w nocy kilkakrotnie się przeciąga i próbuje przytulić; a to buzią do mojej dłoni, a to pleckami - ona nie lubi jak jest za ciepło, więc nie chce leżeć pod kołdrą, ale lubi czuc ludzia jakimś kawałkiem futerka
No i znów, lekko potrącona zaczyna mruczeć jak traktorek i rozstawiać wszystkie łapki, żeby ja miziac pod paszkami i po brzuszku :mrgreen:

Słodzinka Walkiria :wink:

pozytywka

Post » Czw wrz 22, 2011 9:55 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Gaiman wymiata
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw wrz 22, 2011 10:26 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

BarbAnn pisze:Gaiman wymiata

Prawda? :)
Uwielbiam gościa
(i ma koty 8) )

pozytywka

Post » Czw wrz 22, 2011 10:33 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Ach pozytywko droga, jak ja Ci zazdraszczam :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw wrz 22, 2011 10:37 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Gaimana?
Walkirii?
czy złamanego zęba?
8)

pozytywka

Post » Czw wrz 22, 2011 10:39 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Kopenhagi !

Co do kła do łączę się w bólu 8)
A Gaimana nie znam.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Czw wrz 22, 2011 10:42 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Spróbuj poznac Gaimana w bibliotece - warto naprawdę

z kłem, to wiem, że wiesz 8)

a z Kopenhagi taki białasek: (bo to kocie forum przecież, a nie podróżnicze :twisted: )

Obrazek

pozytywka

Post » Czw wrz 22, 2011 10:43 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Walkiria, no, no 8O
pozytywka pisze:Tak, chodzi o autorkę Czekolady, na podstawie której zrobiono później film, nie pamiętam jej nazwiska

Ciekawe. Film ubóstwiam :1luvu:
A białasek przecudny. I ja też zazdraszczam K.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw wrz 22, 2011 11:01 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

Nordycki typ :1luvu:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Czw wrz 22, 2011 12:52 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. IV Młot Thora

AYO pisze:Nordycki typ :1luvu:

rzeczywiście :D blady i blondyn

Kilka widoczków

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozytywka

[poprzednia][następna]