Śmierdząca sprawa. Czy to normalne?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 19, 2011 14:47 Śmierdząca sprawa. Czy to normalne?

Od 7 miesięcy jestem właścicielką dwóch kotów - adoptowane w wieku ok. 1,5 roku, teraz mają mniej więcej 2 lata. Kot i kotka. Oczywiście wykastrowane. Karmione są barfem, jako urozmaicenie co kilka dni bo bardzo lubią dostają zamiast mieszanki trochę suchej karmy Acana i puszkę Almo Nature bądź Applaws. Odrobaczone - ostatnio środkiem zakraplanym na kark. Jednak ich kupy POTWORNIE śmierdzą, ale to tak, że nos odpada :? . Jeszcze jak załatwiają się w dzień jak jesteśmy w domu to pół biedy, od razu kupa zostaje sprzątnięta, ale gdy załatwiają się w nocy lub nad ranem to ten smród potrafi wybudzić z najtwardszego snu. Mają tendencje do "zakopywania" najpierw w powietrzu, więc wachlują te zapachy na całe mieszkanie, potem skrobią bo bokach kuwety, a dopiero potem przysypują żwirkiem ( kupuję Cat's Best ) . Mamy małe mieszkanie, kuweta stoi w kuchni, w łazienka jest malutka, nie da rady ulokować tam kuwety, a musi być spora, bo kocur jest duży. Przerabiana była kuweta kryta, ale był strajk na wszystkich frontach, potrafiły nasikać przed kuwetą albo zrobić kupę, drzwiczki miały wyjęte, ale i tak to nic nie dało. Nie chcą korzystać i już.
Zdaję sobie sprawę, że kupa nie będzie pachnieć fiołkami, ale czy aż taki smród to jest na pewno normalny ? Jak to u Was wygląda ? Nie próbowałam neutralizatorów, czy one coś dają ?

Kocham te moje śmrodziuchy na zabój, wniosły wiele radości do domu, ale jeśli można coś poradzić na te zapachy to byłoby super.

bilon7777

Od: Pon wrz 19, 2011 14:26

Post » Wto wrz 20, 2011 8:14 Re: Śmierdząca sprawa. Czy to normalne?

Czy śmierdzą tak od zawsze czy ostatnio?

Skoro jest to u obu kotów od dawna, to przypisałabym to diecie. Po dobrej karmie kupa czasami bardziej smierdzi, niż po "takiej sobie".
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35