Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
Najprawdopodobniej właśnie od tego:vincent_vader pisze:Tylko na słonko uważajcie z tym dziurawcem!
Ja sie zastanawiam, czy sie onegdaj, zażywając jeden taki preparat dziurawcowy, nie nabawiłam takich paskudnych brązowych plam na fejsie. I nie były to piegi na pewno. Przez pól roku się musialam potem intensywnie pudrować, żeby w oczy sie nie rzucały.
Ale może to nie od tego akurat?
A nie mówiłem?Ostrzeżenia: musi być stosowany ostrożnie, gdyż zwiększa wrażliwość skóry na słońce (hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne). Zdecydowanie nie zalecany dla osób o jasnej karnacji skóry lub ze zmianami skórnymi.
vincent_vader pisze:Aaaaaaa! O kotach pisac - ok, wlasnie dzisiaj mala Vicia skończyla brać steryd. Nożki ok, jak nowe, tylko co z tego? Problem wciąz ten sam pozostaje.
Wiesz co default, przestań pierdzielić takie farmazonydefault pisze:Najprawdopodobniej właśnie od tego:vincent_vader pisze:Tylko na słonko uważajcie z tym dziurawcem!
Ja sie zastanawiam, czy sie onegdaj, zażywając jeden taki preparat dziurawcowy, nie nabawiłam takich paskudnych brązowych plam na fejsie. I nie były to piegi na pewno. Przez pól roku się musialam potem intensywnie pudrować, żeby w oczy sie nie rzucały.
Ale może to nie od tego akurat?A nie mówiłem?Ostrzeżenia: musi być stosowany ostrożnie, gdyż zwiększa wrażliwość skóry na słońce (hiperycyna może spowodować reakcje fototoksyczne). Zdecydowanie nie zalecany dla osób o jasnej karnacji skóry lub ze zmianami skórnymi.
http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htmDziałanie i zastosowanie
Wyciągi z dziurawca działają kojąco, ściągające, przeciwkrwotocznie, żółciopędnie, odkażająco, uspokajająco, moczopędnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco, przeciwwzdęciowo, odtruwające; poprawiają nastrój, uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, regulują metabolizm, pobudzają trawienie, regulują wypróżnienia, koordynują pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i trzustki. Wyciągi alkoholowe i olejowe wykazują wpływ przeciwstresowy i przeciwdepresyjny, a także fotouczulający i przeciwtrądzikowy.
Wskazania:
zaburzenia w wydzielaniu żółci, kamica żółciowa, choroby wątroby, stany zapalne pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, choroby trzustki, choroba wrzodowa, nieżyt żołądka i jelit, zaparcia, niestrawność, zaburzenia trawienia, bóle brzucha, choroby skórne, zakaźne i sercowo-naczyniowe, złe samopoczucie, wyczerpanie nerwowe, zmęczenie, zatrucia, krwotoki maciczne, zaburzenia miesiączkowania, upławy (pić napar i jednocześnie stosować nasiadówki lub przepłukiwania pochwy), zapalenie przydatków, stres, psychozy, osłabienie, depresja, alergia.
Dłuższe zażywanie nalewki, soku lub intraktu przez osoby młode powoduje u nich wyleczenie trądziku młodzieńczego.
Zewnętrznie: dermatozy, rany, łojotok, trądziki, stany zapalne skóry, zmiany sączące, choroby włosów.
Alkoholowe i olejowe wyciągi z dziurawca działają fotouczulająco co w sposób umiejętny może być wykorzystane do leczenia wielu chorób skóry, np. łuszczycy, trądziku młodzieńczego, bielactwa.
Osoby zażywające alkoholowe wyciągi z dziurawca nie mogą jednak przesadnie opalać się, ani też przebywać zbyt długo na słońcu !.
Bardzo mi miło, teraz bądź łaskawa wskazać, w którym miejscu nie miałem racji - wyjąwszy jawnie ironiczny komentarz n/t "beowości" olejku. Zauważ, że vincent_vader mówiła o bliżej nieokreślonym preparacie, ja tutaj o samym olejku nie wspomniałem, więc zwyczajnie się czepiasz i "wyluzuj".Amika6 pisze:Wiesz co default, przestań pierdzielić takie farmazonyjak masz szczątkową wiedzę w tym temacie
![]()
Do cholery, do tej pory wykazywałem się znacznie większym od reszty spokojem i rzeczowością, a byłem uciszany i karcony za "brak poczucia humoru" czy czego tam jeszcze. Bardzo proszę bez projekcji.vincent_vader pisze:ojej, default, spokojnie
Amika6 pisze:przestań się już tak nakręcać.
To może załóż sobie na KŁ własny wątek do marudzenia, zamiast w kolejnym się popisywać i płoszyć jego czytelników.default pisze:Amika6 pisze:przestań się już tak nakręcać.
Prosiłem - bez projekcji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości