SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 17, 2011 15:10 Re: SPIS KARM dla Kota

anusia27 pisze:Mam do Was prośbę - może ktoś wkleić zdjęcie Cosmy, Chodzi mi o zawartość puszki oczywiście , jak ona wygląda , a nie o samą puszkę :wink:
Przymierzam się do kupna tej mokrej karmy , ale dla moich dziewczyn najważniejsza jest struktura mokrej karmy.
Wyczytałam tylko , że jest ona w galarecie , ale czy w formie mięsnych paseczków jak np. Forte21?

Jeśli ktoś ma tę karmę i może zrobić zdjęcie to będę wdzięczna :kotek:
Na zdjęciu ok. pół puszki Cosma Glory z jajkiem przepiórczym. Zdjęcia tej karmy są też na stronie Zooplusa.
Obrazek

Asienienienka

Od: Wto cze 09, 2009 20:48

Post » Pt sie 19, 2011 16:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Dzięki wielkie!
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Pt sie 19, 2011 16:13 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy ktoś próbował karmy Brit dla kociąt?
Da się to jeść? ;)

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Pt sie 19, 2011 21:02 Re: SPIS KARM dla Kota

_namida_ pisze:Czy ktoś próbował karmy Brit dla kociąt?
Da się to jeść? ;)

:ryk: :ryk: :ryk:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Sob sie 20, 2011 8:26 Re: SPIS KARM dla Kota

potrzebuję rady :)
czym karmić młodego persowatego kocura (ok. 3 lata) i starą kocicę(12 lat) z poważnymi skłonnościami do zaparć itd?
kocica dostawała RC Obesity na zaparcia, najpierw jako jedyną karmę, później jako dodatek do bytowej., teraz próbuje RC Fibre. oboje chętnie jedzą RC Persian, ale generalnie zasada jest, że w drugiej misce jest lepsze.
myślałam o jakiejś bezzbożowej na której nie zbankrutuje, już te weterynaryjne cholernie drogie, i dodatek czegoś dla kocicy.
na razie wypróbowałam Applaws i kocur prawdopodobnie po tym miał biegunkę :| koty mamy próbowały TOTW i wszystko ok, ale one to raczej takie bezproblemowe :wink:

może: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... 31605#more ?
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro sie 31, 2011 17:15 Re: SPIS KARM dla Kota

Zamówiłam ostatnio Nutra Nuggets Professional dla kotów w pomarańczowym worku. Dzisiaj przyszła paczka a w środku jest - nie wiem co :roll:
Kilka lat temu moja babcia żywła kota tą karmą i pamiętam, że krokiety były kwadratowe z dziurką, tłuste i pachnące. W mojej torbie znalazłam coś takiego:

Obrazek

Suche, jakieś zwietrzałe, kruszące się 8O Zero zapachu.

Czy ktoś może kupuje tę karmę i mógłby mnie oświecić czy tak ona powinna wyglądać? Zmienili krokiet czy dostałam jakąś podróbę?

Da się to jeść? ;)

Razem z Nutrą przyszedł Brit Kitten. Zdążyłam tylko otworzyć i powąchać - nie powiem, żeby zapach był jakiś zachęcający :/ Wzięłam na próbę 800 g, raczej dla kotów na dworze, ale wsypałam małą ilość granulek moim 3-miesięcznym diabełkom i jednak ominęły szerokim łukiem.

Harrusiowa

Od: Pon wrz 13, 2010 22:01

Post » Śro sie 31, 2011 17:30 Re: SPIS KARM dla Kota

ezzme pisze:potrzebuję rady :)
czym karmić młodego persowatego kocura (ok. 3 lata) i starą kocicę(12 lat) z poważnymi skłonnościami do zaparć itd?
kocica dostawała RC Obesity na zaparcia, najpierw jako jedyną karmę, później jako dodatek do bytowej., teraz próbuje RC Fibre. oboje chętnie jedzą RC Persian, ale generalnie zasada jest, że w drugiej misce jest lepsze.
myślałam o jakiejś bezzbożowej na której nie zbankrutuje, już te weterynaryjne cholernie drogie, i dodatek czegoś dla kocicy.
na razie wypróbowałam Applaws i kocur prawdopodobnie po tym miał biegunkę :| koty mamy próbowały TOTW i wszystko ok, ale one to raczej takie bezproblemowe :wink:

nie znam kota który by nie miał choćby luźniejszej qoo po Applaws.
skład i smakowitość rewelacja,ale te lużniejsze qoo albo nawet biegunki...
miałam tylko pół kilo[awaryjnie]i nawet moje trzy żelazne żołądki miały luźniejsze qoo :|
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro sie 31, 2011 17:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Koszmaria pisze:
ezzme pisze:potrzebuję rady :)

nie znam kota który by nie miał choćby luźniejszej qoo po Applaws.
skład i smakowitość rewelacja,ale te lużniejsze qoo albo nawet biegunki...
miałam tylko pół kilo[awaryjnie]i nawet moje trzy żelazne żołądki miały luźniejsze qoo :|

ja znam, dwie kocice mojej mamy :) więc skończą paczkę
spróbowałam jeszcze TOTW, ale dla kocura to też kiepsko się kończy, więcej nie będę eksperymentować, może on po prostu źle reaguje na bezzbożowe.
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro sie 31, 2011 18:03 Re: SPIS KARM dla Kota

Harrusiowa pisze:Zamówiłam ostatnio Nutra Nuggets Professional dla kotów w pomarańczowym worku. Dzisiaj przyszła paczka a w środku jest - nie wiem co :roll:
Kilka lat temu moja babcia żywła kota tą karmą i pamiętam, że krokiety były kwadratowe z dziurką, tłuste i pachnące. W mojej torbie znalazłam coś takiego:

Obrazek

Suche, jakieś zwietrzałe, kruszące się 8O Zero zapachu.

Czy ktoś może kupuje tę karmę i mógłby mnie oświecić czy tak ona powinna wyglądać? Zmienili krokiet czy dostałam jakąś podróbę?

Da się to jeść? ;)

Razem z Nutrą przyszedł Brit Kitten. Zdążyłam tylko otworzyć i powąchać - nie powiem, żeby zapach był jakiś zachęcający :/ Wzięłam na próbę 800 g, raczej dla kotów na dworze, ale wsypałam małą ilość granulek moim 3-miesięcznym diabełkom i jednak ominęły szerokim łukiem.

Ta z dziurką to nie ta w pomarańczowym, a w żółtym worku.

NUTRA NUGGETS CAT MAINTENANCE
http://www.telekarma.pl/p43/nutra.nugge ... e.3.kg.htm
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro sie 31, 2011 18:13 Re: SPIS KARM dla Kota

Mój mały po saszetce Hillsa pięć razy w nocy obesrał się po same uszy :evil: a tak mi pani w sklepie polecała tę karmę jako rewelacyjną,ehh tylko kota szkoda :?
Obrazek
24.05.2011 [*]

Tess 1610

Od: Nie mar 19, 2006 1:19

Post » Śro sie 31, 2011 18:39 Re: SPIS KARM dla Kota

wistra pisze:Ta z dziurką to nie ta w pomarańczowym, a w żółtym worku.

NUTRA NUGGETS CAT MAINTENANCE
http://www.telekarma.pl/p43/nutra.nugge ... e.3.kg.htm

Dzięki za odpowiedź :)

Ale i tak nie podoba mi się ta karma, a konkretnie jeden z jej składników. Producent na stronie i wszystkie sklepy podają taki skład:
"Mączka z kurczaka, ryż, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli i witaminy E), kukurydza, glutenowa mączka kukurydziana, siemię lniane, podroby drobiowe, pulpa buraczana, dl-metionina, tauryna, witaminy, inne składniki mineralne."

A ja na moim worku mam napisane:
"Mączka z kurczaka, kukurydza, mąka pszenna, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanką tokoferoli), glutenowa mączka kukurydziana, produkty pochodne jaj, siemię lniane, mączka rybna, naturalny dodatek smakowo-zapachowy, pulpa buraczana, metionina, suszone drożdze browarnicze, tauryna, witaminy i minerały."

Czyli jednak coś innego. Napisałam do producenta z pytaniem czy to oryginał, czy też oni podają błedny skład. Będę czekać na odpowiedź.

Harrusiowa

Od: Pon wrz 13, 2010 22:01

Post » Czw wrz 01, 2011 11:37 Re: SPIS KARM dla Kota

czy ktoś miał może doczynienia z karmą PERFECT FIT? dostałam w prezencie i nie wiem czy można to bezpiecznie podać kocurowi. (dorosły, prowadzony na suchej karmie, głównie royal albo acana)

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Czw wrz 01, 2011 13:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Moim zdaniem nie jest to odpowiednia karma dla kociaka, ponieważ zawiera konserwanty. W składzie pisze: Z przeciwutleniaczami (EGkonserwanty), co może oznaczać zawartość takich niebezpiecznych dla zdrowia konserwantów jak BHA, czy BHT, które są trujące.

Dodatkowo skład nie jest za ciekawy. Np. Active:

wysuszone białko drobiowe (min. 24% kurczaka), mąka kukurydziana, odwodornione proteiny zwierzęce, kukurydza, tłuszcz zwierzęcy, mąka sojowa, ryż, celuloza, suszona pulpa buraczana, chlorek sodu, drożdże, chlorek wapnia, olej rybny, mąka z płatków aksamitki, ekstrakt z juki schidigera (min. 0.03%).

Z tego co widać nie ma tam mięsa, a wyizolowane białko z kurczaka i jest go zdecydowanie za mało, na drugim miejscu znajduje się mąka kukurydziana, co oznacza iż jest jej wagowo w karmie bardzo dużo, a kot to mięsożerca i nie powinien jeść tyle zbóż, a w karmie dla niego powinno być jak najwięcej mięsa. Dodatkowo w składzie jest mąka kukurydziana i kukurydza- wydaje mi się iż dlatego zostało to rozdzielone, ponieważ jeśli producent nazwałby te obie rzeczy po prostu "kukurydza" to musiałby ją wypisać na pierwszym miejscu w składzie. Oprócz tego jeszcze są inne zboża: ryż, mąka sojowa.

Ja osobiście odradzam podawanie tej karmy. Jak na marketówkę to i tak w porównaniu z Whiskas skład jest o wiele lepszy, jednak ogólnie moim zdaniem nie nadaje się do karmienia kota.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Czw wrz 01, 2011 21:11 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Moim zdaniem nie jest to odpowiednia karma dla kociaka, ponieważ zawiera konserwanty. W składzie pisze: Z przeciwutleniaczami (EGkonserwanty), co może oznaczać zawartość takich niebezpiecznych dla zdrowia konserwantów jak BHA, czy BHT, które są trujące.

Dodatkowo skład nie jest za ciekawy. Np. Active:

wysuszone białko drobiowe (min. 24% kurczaka), mąka kukurydziana, odwodornione proteiny zwierzęce, kukurydza, tłuszcz zwierzęcy, mąka sojowa, ryż, celuloza, suszona pulpa buraczana, chlorek sodu, drożdże, chlorek wapnia, olej rybny, mąka z płatków aksamitki, ekstrakt z juki schidigera (min. 0.03%).

Z tego co widać nie ma tam mięsa, a wyizolowane białko z kurczaka i jest go zdecydowanie za mało, na drugim miejscu znajduje się mąka kukurydziana, co oznacza iż jest jej wagowo w karmie bardzo dużo, a kot to mięsożerca i nie powinien jeść tyle zbóż, a w karmie dla niego powinno być jak najwięcej mięsa. Dodatkowo w składzie jest mąka kukurydziana i kukurydza- wydaje mi się iż dlatego zostało to rozdzielone, ponieważ jeśli producent nazwałby te obie rzeczy po prostu "kukurydza" to musiałby ją wypisać na pierwszym miejscu w składzie. Oprócz tego jeszcze są inne zboża: ryż, mąka sojowa.

Ja osobiście odradzam podawanie tej karmy. Jak na marketówkę to i tak w porównaniu z Whiskas skład jest o wiele lepszy, jednak ogólnie moim zdaniem nie nadaje się do karmienia kota.

Mój kot jest jednak mądrzejszy ode mnie: bez konsultacji na Forum, poprostu nie tknął tego świństwa i już! :-)

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Sob wrz 17, 2011 10:03 Re: SPIS KARM dla Kota

Zaznacze sobie. Koleżanka mówiła mi, że widziała ostatnio ulotkę reklamującą karmę Ziwipeak w Kakadu w Arkadii. Wie ktoś może ile sobie za nią tam życzą?

Jouluatto

Od: Wto mar 03, 2009 14:38

[poprzednia][następna]