DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V THE END

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 16, 2011 20:29 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

pixie65 pisze:Uomamuniu...no to przegwizdane :strach:
Zawsze myślałam, że twarde to koka i hera a tu się okazuje że fajki i kawa też...
No zamkną mnie w więźniu jak nic :?
Default, wstrzymaj się z dokoceniem - przejmiesz opiekę nad Bezzębnym Dziaduniem, Panną Dzidzianną i Morusem.
Mieczysławem zajmie się Karolka 8)

Heroina owszem. Ale kokaina, amfetamina, LSD i trawa to "miękkie".
Parafrazując, głupie prawo, ale prawo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś."
Webdeveloper/*NIX admin szuka zleceń.

Od: Śro sie 24, 2011 21:32

Post » Pt wrz 16, 2011 21:02 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Ejże....
do miękkich zalicza się LSD, marihuana i np extazy i haszysz

Kokaina, heroina i amfetamina, to twarde tzn powodujące uzaleznienie fizyczne.

A w zasadzie narkotyki dzieli sie inaczej
na depresanty, stymulanty i halucynogeny. Do depresantów zaliczają się głównie opiaty. Należą do nich m.in. heroina, morfina, fentanyl, barbiturany. Kolejna grupa, to stymulanty, które określa się również jako speed-y. Pobudzają człowieka umysłowo lub fizycznie, obniżają jego próg zahamowań i wywołują stan euforyczny. Do stymulantów należą m.in.: kofeina, amfetamina i kokaina. Halucynogeny wywołują halucynacje :mrgreen: , a także złudzenia wzrokowe i słuchowe. Wśród halucynogenów znajdują się: marihuana, grzyby halucynogenne, substancje syntetyczne (np. LSD) oraz niektóre zioła (np. piołun, szałwia).

Nie ma tam ani papierosów ani wódki, więc spokojnie Pixie, mozesz się nawet napić z okazji :)
A kawa ? Cóż jak nie przesadzisz to można :twisted:
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pt wrz 16, 2011 21:13 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Anda pisze:Kokaina, heroina i amfetamina, to twarde tzn powodujące uzaleznienie fizyczne.

ORLY? Ja mam wiadomości z podręcznika farmakologii pod redakcją prof. Kostowskiego. NB w Zakładzie Farmakologii przy IPiN w Warszawie (prawie) wszyscy są "w temacie", jeśli chodzi o substancje uzależniające :) Na zajęciach z biochemii mieliśmy cały blok na temat "ksenobiotyków" jak to ładnie nazywano z prof. Szukalskim.
Jeśli chodzi o szybkie referencje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cocaine_dependence - psychologiczna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Amphetamine_dependence - "Amphetamine does not have the potential to cause physical dependence[...]"
http://en.wikipedia.org/wiki/Alcohol_dependence
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_dependence
Ponadto, posługujesz się tzw. "policyjną definicją" narkotyku, która nie uwzględnia alkoholu. Ja mówiłem o substancjach psychoaktywnych w ogóle. I tutaj alkohol wchodzi w depresanty (dołowniki), nota bene, działając również przez układ opioidowy (powoduje wyrzut endorfin). Nikotyna to speed na speedzie - oprócz działania analogicznego z amfetaminą ma własne, uzależniające fizycznie.
Ale to materiał na duży wykład.

Post » Pt wrz 16, 2011 21:26 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

A kto powiedział, ze zajmujemy się tematem od strony medycznej?
Wszak mowa była o prawie i o tym co jest karalne.
A skoro zacząłeś, ze miękkim jest kokaina, a nawet amfetamina to potem już poszło.
Kokaina jest bardzo twardym narkotykiem.
A uzależnienie po jedno, dwurazowym wzięciu amfetaminy, to niestety częste zjawisko.
Nawet jeżeli w twoim podręczniku jest zdanie, ze amfetamina i kokaina to miękkie narkotyki, w co nie wierzę, to jest to wierutną bzdurą.

Anda

Post » Pt wrz 16, 2011 21:35 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Anda pisze:A kto powiedział, ze zajmujemy się tematem od strony medycznej?
Może i nikt, ale to jedyna racjonalna strona sporu, bo prawo pakuje do jednego wora, co popadnie. Z punktu widzenia policjanta trawa jest tym samym, co kompot.

Anda pisze:Kokaina jest bardzo twardym narkotykiem.
To zależy od przyjętego kryterium "twardości".
Z medycznego punktu widzenia twardy narkotyk to taki, który powoduje "skiśnięcie ogórka", czyli uzależnienie fizyczne.
Ze społecznego - kryterium jest szybkość i siła uzależnienia, nie trwałość.

Post » Sob wrz 17, 2011 7:50 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

default pisze:(...)
Anda pisze:Kokaina jest bardzo twardym narkotykiem.
To zależy od przyjętego kryterium "twardości".
Z medycznego punktu widzenia twardy narkotyk to taki, który powoduje "skiśnięcie ogórka", czyli uzależnienie fizyczne.
Ze społecznego - kryterium jest szybkość i siła uzależnienia, nie trwałość.

A to ciekawe.
Bo zdawało mi się, że trawa takie uzależnienie powoduje.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Sob wrz 17, 2011 8:08 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

pixie65 pisze:
default pisze:Z medycznego punktu widzenia twardy narkotyk to taki, który powoduje "skiśnięcie ogórka", czyli uzależnienie fizyczne.

A to ciekawe.

Trwałe fizjologiczne uzależnienie? Że po odstawieniu zapalenie powoduje nawrót do niekontrolowanego spożycia? W życiu. Nawet nie daje specjalnie silnych objawów abstynencji po dłuższym zażywaniu w dużych ilościach.
I, co najważniejsze, niemożliwe jest osiągnięcie dawki toksycznej/śmiertelnej - należałoby spożyć ponad 680kg zioła w 15 minut, żeby umrzeć od podaży kanabinoidów - szybciej się kopyrtnie od tlenku węgla w dymie i dlatego, o ironio, im mocniejsze zioło, tym zdrowsze.

Post » Sob wrz 17, 2011 8:12 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

default pisze:
pixie65 pisze:
default pisze:Z medycznego punktu widzenia twardy narkotyk to taki, który powoduje "skiśnięcie ogórka", czyli uzależnienie fizyczne.

A to ciekawe.

Trwałe fizjologiczne uzależnienie? Że po odstawieniu zapalenie powoduje nawrót do niekontrolowanego spożycia? W życiu. Nawet nie daje specjalnie silnych objawów abstynencji po dłuższym zażywaniu w dużych ilościach.(...)

Ale wiesz to z podręcznika czy z praktyki (w sensie - kontaktu z osobą palącą)? Bo ja miałam kiedyś uzależnionego znajomego i chłopak miał naprawdę poważny problem.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 17, 2011 8:16 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

pixie65 pisze:
default pisze:
pixie65 pisze:

A to ciekawe.

Trwałe fizjologiczne uzależnienie? Że po odstawieniu zapalenie powoduje nawrót do niekontrolowanego spożycia? W życiu. Nawet nie daje specjalnie silnych objawów abstynencji po dłuższym zażywaniu w dużych ilościach.(...)

Ale wiesz to z podręcznika czy z praktyki (w sensie - kontaktu z osobą palącą)? Bo ja miałam kiedyś uzależnionego znajomego i chłopak miał naprawdę poważny problem.

Z podręczników, publikacji naukowych i praktyki. A uliczny towar jest jak ruska wódka - nigdy nie wiadomo, czy nie pije się metanolu, tutaj różne rzeczy mogą być dodane do zieleniny... http://narkopolityka.pl/component/conte ... ataku.html
Wiesz... jeśli ktoś poza używaniem (jakichkolwiek) substancji psychoaktywnych nie ma żadnych źródeł satysfakcji, to będzie układ nagrody pobudzał wszystkim, co się da.

Post » Sob wrz 17, 2011 8:21 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

default pisze:Z podręczników, publikacji naukowych i praktyki.

Hmmm...znaczy psychoterapeuci robią ludziom wodę z mózgu?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 17, 2011 8:34 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

pixie65 pisze:
default pisze:Z podręczników, publikacji naukowych i praktyki.

Hmmm...znaczy psychoterapeuci robią ludziom wodę z mózgu?

A przeczytałaś wywiad z profesorem? Bardzo krótki, ale treściwy.
Co do terapeutów - generalizujesz, bo są różni. Tacy, którzy oddzielają "narkotyki" od alkoholu, są zwyczajnymi idiotami. Ci, którzy twierdzą, że marihuana uzależnia fizycznie, są niedouczeni, nie na czasie lub nadgorliwi. A o "terapeutach" z MONARu to w ogóle szkoda rozmawiać. To w większości ludzie z ogromnymi problemami psychologicznymi, również uzależnieniem od heroiny i z wypranymi mózgami lub z interesem. Miałem z nimi do czynienia i gorszą krzywdę, niż "terapia" w MONARze bardzo trudno uzależnionemu wyrządzić. MONAR ma skuteczność na poziomie błędu statystycznego. Prawdopodobnie odsetek samobójstw po lub w trakcie terapii jest większy niż odsetek trwałych zaleczeń.

Post » Sob wrz 17, 2011 8:49 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Doczytam wszystko trochę potem, teraz na szybko zajrzałam i lecę dalej.
Miłego dnia wszystkim :D

O Monarze i innych tego typu "organizacjach" zdanie mam podobne.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob wrz 17, 2011 9:11 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

O............. mamy już niemal podręcznik na temat substancji które są "be".
Poproszę o dorobinę luzu i poczucia humoru, bo ostatnio qrewsko cięzkie mam zycie.

Anda

Post » Sob wrz 17, 2011 10:11 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Wszystko jest be, Anda. A jak sama napisałaś - najbardziej be bywa samo życie.
Na szczęście - `bywa`.
I tego - w swym naiwnym optymizmie - będę się trzymać. 8)

Kciuki wszystkim i za wszystko.
O. :ok:
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Sob wrz 17, 2011 11:54 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.V/ Dzidzia blues...

Wpadłam z prywatą :twisted:

Chętnych zapraszam na bazarek OLEJEK Z DZIURAWCA –ostatni raz na bazarku w tym roku !!!
Pomoc w promowaniu bazarku także mile widziana :) , bo kwota ze sprzedaży olejku pomoże (po połowie) kotom Agn i Mirka_t :D
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

[poprzednia][następna]