ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 14, 2011 18:28 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Podczas odrobaczania należy restrykcyjnie przestrzegać czystości i sprzątać kuwetę za każdym razem dokładnie, wyprać/wygotować kocie legowiska...
najszczesliwsza

Post » Czw wrz 15, 2011 18:27 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Jak to sobie wyobrażasz? Że będę za każdą kupą kota prać legowisko? W jakim celu,skoro kot NIE ŚPI W LEGOWISKU
Albo wymieniać żwir? Po prostu wyciągam kupę...

Może ktoś odpowiedzieć na tamte pytania??

JESTEM ZAGROŻONA?KOT ŚPI GDZIE CHCE,OSTATNIO W MOJEJ KOŁDRZE!

XenaCatWomen

Od: Pon sie 29, 2011 12:51

Post » Pt wrz 16, 2011 8:49 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Robakami możesz się zarazić ale przez jajka, a nie przez robaki takie białe, jakie kot wydala przy odrobaczeniu. To jest normalne, że wydaliła robaki.
Z tym czyszczeniem kuwety i praniem jest tak, że trzeba zminimalizować ryzyko ponownego zakażenia robakami po odrobaczeniu kota: tzn. kuwetę wymyć i zdezynfekować i w miarę możliwości posprzątać mieszkanie (umyć i zdezynfekować okolice kuwety, zmienić pościel, jeśli sypia w łóżku itp.). Kot się wylizuje, więc może połknąć jaja robali kiedy będzie np. myć łapki po wyjściu z kuwety.
Jeśli się bardzo stresujesz tymi robakami, to przy okazji wizyty u lekarza poproś o skierowanie na badanie kału pod kątem pasożytów wewnętrznych. Aczkolwiek myślę, że o wiele łatwiej zarazić się robalami przez brudne ręce w ogródku czy na plaży niż od własnego kota, po którym się regularnie sprząta.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Sob wrz 17, 2011 11:02 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Zgadzam się z seidhee.

Jak odrobaczałam Miśka(tuż po tym jak do mnie trafił) codziennie na wieczór wywalałam cały żwir z kuwety,dezynfekowałam ją i nasypywałam świeży żwir.
Legowisk mam kilka na zmianę-i codziennie dostawał nowe,a poprzednie prałam.Misiek nie ma zwyczaju wskakiwać na łóżko-mimo to przeprałam i tapicerkę no i pościel swoję oczywiście też.Zresztą podobnie z podłogą(nie mam dywanu tylko PCV) też myłam co 2 dzień-no ale Misiek był baaardzo zniedbany.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Sob wrz 17, 2011 11:35 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

...co nie znaczy, że jak się tego wszystkiego nie zrobi, to na pewno będzie plaga robali ;) Ale oczywiście najlepiej byłoby wszystko sprzątnąć tak jak radzi KOTEK1988.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

[poprzednia]