Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto wrz 13, 2011 18:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

czerwonymi robalami

...czyli ochotka 8)
nigdy nie pamiętam jak one się zwą ;)

Patrz wyżej :wink:
i były karmione tym co kilka tygodni.

w takiej częstotliwości nie powinno im zaszkodzić... chyba, że z tym suchym pokarmem coś było nie tak... może też wysokobiałkowy lub monotonny?
powinno się ten mrożony pokarm rozmrozić, wypłukać i dopiero podać, bo ma w sobie za dużo azotanów (?) w sobie.

zazwyczaj w ten sposób się podaje mrożonki, aczkolwiek nigdy nie wnikałam w jakim celu się je płuka
Tzn. bardziej o brak dodatkowego filtra mi chodzi.

A masz może brzęczyk?
W wodzie pływają takie białe kropeczki. Osadzają się na roślinach.

Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, radzę poszukać na forach akwarystycznych.
Teraz zaobserwowałam tylko takie żyjątka skaczące po powierzchni wody bardzo szybko. Takie kropeczki białe albo czerwone (trudno stwierdzić).

Jak na powierzchni wody to skoczogonki (jeśli w wodzie to oczliki) - nie są szkodliwe.

Akwarystka

Od: Czw cze 17, 2010 13:30

Post » Wto wrz 13, 2011 18:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarystka pisze:
Tzn. bardziej o brak dodatkowego filtra mi chodzi.

A masz może brzęczyk?
W wodzie pływają takie białe kropeczki. Osadzają się na roślinach.

Nigdy się z czymś takim nie spotkałam, radzę poszukać na forach akwarystycznych.
Teraz zaobserwowałam tylko takie żyjątka skaczące po powierzchni wody bardzo szybko. Takie kropeczki białe albo czerwone (trudno stwierdzić).

Jak na powierzchni wody to skoczogonki (jeśli w wodzie to oczliki) - nie są szkodliwe.

napowietrzacz "osobny" mam, nie używam, ale działa
ale na razie wet radził nie przeławiać zbrojnika

na forach akwarystycznych nic nie ma 8) a przynajmniej nie znalazłam (pod różnymi hasłami w stylu "białe kropki" - są tylko kropki NA rybach, a w wodzie nijak nie ma).
ale oczywiście jak założę osobny temat, to mi go w te pędy zamkną i powiedzą że mam używać opcji "szukaj" :mrgreen: :ryk: to mnie zawsze zadziwia, dobrze że na miau tak nie ma ;)

mogą to być teoretycznie wypławki, jakaś bardzo króciutka forma (bo to nie są kreseczki, przecinki, tylko kulki lub jakieś takie rogaliki zwinięte).
W nocy były, rano już nie. Znaczy - pojawiają się po zgaszeniu światła.

Na powierzchni wody było to co skakało. W wodzie nie ruszało się, tylko "było" (czyli w wodzie to coś innego niż na powierzchni). Ale: nie przekraczało to wielkości połowy milimetra. I było kuliste, nie podłużne.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto wrz 13, 2011 18:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

ale oczywiście jak założę osobny temat, to mi go w te pędy zamkną i powiedzą że mam używać opcji "szukaj" :mrgreen: :ryk: to mnie zawsze zadziwia

Spróbuj na kfa.org.pl :D 8)
... albo mimo wszystko na akwarystyka.com.pl

Akwarystka

Post » Wto wrz 13, 2011 19:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarystka pisze:
ale oczywiście jak założę osobny temat, to mi go w te pędy zamkną i powiedzą że mam używać opcji "szukaj" :mrgreen: :ryk: to mnie zawsze zadziwia

Spróbuj na kfa.org.pl :D 8)

:arrow: http://www.kfa.org.pl/aforum.php?op=sho ... es&forum=8
O, jaki błogi nieład :1luvu: cudownie! Już się tam dobrze czuję :mrgreen:

50 tematów pod tytułem "co to za choroba". No. Tego mi było trzeba. Tam mi raczej nie usuną tematu za byle bzdurę.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto wrz 13, 2011 20:18 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Spokojnie scyzoryki tylko z nazwy są groźni. Sama aktywnie korzystam z kfa, no ale ja scyzoryk jestem przeca :)
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Wto wrz 13, 2011 20:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tam mi raczej nie usuną tematu za byle bzdurę.

Tam wystarczy być kobietą i każdy nieład ci wybaczą :mrgreen:

Sama aktywnie korzystam z kfa

I ja też 8) Choć żem nie scyzoryk :wink:

Akwarystka

Post » Wto wrz 13, 2011 20:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Akwarystka pisze:Tam wystarczy być kobietą i każdy nieład ci wybaczą :mrgreen:

no widziałam właśnie (na zdjęciach ze spotkań) że w większości to faceci :lol:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Wto wrz 13, 2011 22:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
Akwarystka pisze:Tam wystarczy być kobietą i każdy nieład ci wybaczą :mrgreen:

no widziałam właśnie (na zdjęciach ze spotkań) że w większości to faceci :lol:

oj tak tak, miałam sie wybrać ...ale...
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Śro wrz 14, 2011 6:32 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

oj tak tak, miałam sie wybrać ...ale...

Nie ma żadnego ale 8) wprawdzie to nie to samo, co spotkanie miau, ale na spotkaniach KFA też jest fajnie, a Pan Prezes nie jest wcale taki straszny :mrgreen: :mrgreen:

Akwarystka

Post » Czw wrz 15, 2011 7:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Po trzech tygodniach dojrzewania baniaczka 25l poszłam odebrać mojego pierwszego w życiu bojka .Pływał sobie sierotka w sklepie w baniaczku bo z tego co wiem to w hurtowni są jedynie w kubeczkach.I teraz mam taki mały problem chłopak wiem że zestresowany w każdej szybie widzi swoje odbicie i sie stroszy do wszystkiego,no chyba że zgasze światło to sie wciska w jakis kont i odpoczywa.Problem najwiekszy mam z jedzeniem nie wiem co on jadał ale nie wie że płatki to się je i nawet są smaczne przynajmniej o nie zabijają się moje prętniki,rasborki i reszta towarzystwa.Wczoraj rozmroziłam i przepłukałam artemie i po paru próbach podawania mu pincetą po 1 sztuce załapał i pare robalków zjadł.Mam watpliwości czy podawać mu tylko tą artemie.Na razie sklep w którym kupuje przymierza sie do sprzedaży pokarmu żywego,ale z drugiej strony płatki to jednak też witaminki,jak podałam pare granulet to pomemłał i wypluł.
A tutaj zdjęcie Albercika jak do mnie przyszedł czyki 13-09-2011 mam nadzieje że to będzie dla niego szczęsliwa data.
Obrazek

Obrazek

claudia66

Od: Czw kwi 24, 2008 12:40

Post » Czw wrz 15, 2011 10:35 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

W końcu załapie z tym suchym i zje.
Próbuj z płatkami i z granulkami.
Mój bojownik bardzo lubi pokarm dla bojowników Hikari.
Są to kulki czerwone które nie opadają tylko pływają.
mamuśka

Post » Czw wrz 15, 2011 11:48 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mam nadzieje bo on taka guła jest wszystko pod pyszczek trzeba podstawic,nawet tą artemie to musiałam pod sam dziub dać i poruszszać dlatego wydaje mi sie że on pewnie był karmiony żywym pokarmem. 8O

claudia66

Post » Czw wrz 15, 2011 11:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie musisz mu podstawiać jedzenia pod pysk.
jak zgłodnieje sam zacznie szukać.
A z czasem nauczy się pór karmienia.
I będzie wyczekiwał pod miejscem karmienia jak tylko zbliżysz się do akwarium ;)
mamuśka

Post » Czw wrz 15, 2011 13:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja się przywyczaiłam że zwłaszcza pętniki jak tylko otworze klapke w pokrywie to juz przy powierzchni czekaja na amciu, i one zawsze chętne do jedzenia,a Albercik taki niesmiały, w końcu się wczoraj wieczorkiem zdecydowałam na artemie bo dwa dni nie jadł. :oops:

claudia66

Post » Czw wrz 15, 2011 13:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Mój pierwszy bojek też nie chciał jeść. Jedyne, co mu smakowało to granulat dla sumików :twisted: marki tropical. Ale z czasem zaczął przypływać do jedzenia, gdy się nauczył, że jak sam ogona nie ruszy to mu inne ryby wszystko zjedzą. Mojego obecnego bojka mam już dłuższy czas i nie wiem w sumie czy je wszystko, czy jest wybredny, ale jakby był to pewnie nie dożyłby do dzisiaj w akwarium pełnym konkurencji. W czasie karmienia sam sobie pływa i szuka żarcia. Także wszystko przyjdzie z czasem.

Akwarystka

[poprzednia][następna]