Przeprowadzka kota z domu do mieszkania

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 15, 2011 12:15 Przeprowadzka kota z domu do mieszkania

Witam, za tydzień przeprowadzam się z dość dużego domu z ogrodem do mieszkania wraz z trzyletnim kotem (mieszanka maine coona z birmą). Ma ktoś może podobne doświadczenia i może opisać jak kot zareagował na zmianę otoczenia? Jako, że dom jest na wsi to kot wychodził codziennie ze mną na godzinny spacer po podwórku (nigdy osobno), dlatego boję się, że w mieście będzie chciał znowu wychodzić, a przecież nie wyjdę z nim na smyczy, bo już chyba jest trochę za stary na przyzwyczajenie się do niej. Boję się też samej podróży, bo jest dość długa (z Opola do Warszawy), zastanawiam się czy nie pójść wcześniej do weterynarza po jakieś zastrzyki na uspokojenie lub nasenne. Ktoś może coś poradzić?

Faustus

Od: Czw wrz 15, 2011 12:07

Post » Czw wrz 15, 2011 12:32 Re: Przeprowadzka kota z domu do mieszkania

Faustus pisze:Witam, za tydzień przeprowadzam się z dość dużego domu z ogrodem do mieszkania wraz z trzyletnim kotem (mieszanka maine coona z birmą). Ma ktoś może podobne doświadczenia i może opisać jak kot zareagował na zmianę otoczenia? Jako, że dom jest na wsi to kot wychodził codziennie ze mną na godzinny spacer po podwórku (nigdy osobno), dlatego boję się, że w mieście będzie chciał znowu wychodzić, a przecież nie wyjdę z nim na smyczy, bo już chyba jest trochę za stary na przyzwyczajenie się do niej. Boję się też samej podróży, bo jest dość długa (z Opola do Warszawy), zastanawiam się czy nie pójść wcześniej do weterynarza po jakieś zastrzyki na uspokojenie lub nasenne. Ktoś może coś poradzić?

Na podróż pewnie warto kota uspokoić jeśli nie był wcześniej przewożony- ja przeprowadziłam moją kotkę do mieszkania z domu, ale nie było daleko, pojechałam z nią autobusem, była w koszyku osłonionym z każdej strony aby się nie stresowała tym co widzi. Bałam się, że gorzej zniesie podróż-kot w sytuacji stresowej może nawet 'popuścić'. Lecz tylko trochę pomiaukiwała. W tym tygodniu mijają 2 tygodnie odkąd jest z nami w mieszkaniu-póki co nie upomina się o wychodzenie ani nie wskakuje na okna. Kuwetę, mimo że wychodziła przez prawie 4 lata na dwór opanowała już na 2gi dzień po wprowadzeniu :) Jest naprawdę szczęśliwa tym, że ma mnie-przeprowadziłam ją dopiero miesiac po mojej wyprowadce.
Gdy ją wypuściłam z pudełka oczy miała jak 5ciozłotówki.. rozejrzała się po pokoju po czym przytuliła sie do mnie i mruczała-chyba się jej nowe lokum spodobało ;)
Na upartego sądzę, że kot się przyzwyczai do smyczy-najlepiej by było najpierw sprawdzić jak po domu będzie chodzić.

Dużo zalezy od tego jak głęboka więź was łączy i jaki charakter ma kot :)
Obrazek
"Kocia twarz nie należy do najbardziej mimicznych. Nie wynika to z jego niechęci do okazywania uczuć, lecz z niemożności robienia zbyt wyrazistych min. Jednak kocie oczy rekompensują to w pełni. Po ich wyrazie możemy dokładnie poznać stan kociej duszy."

spookyaga

Od: Pt wrz 07, 2007 20:48

Post » Czw wrz 15, 2011 12:43 Re: Przeprowadzka kota z domu do mieszkania

Od paru lat tymczasuję koty i zawsze są to jakieś koty ze wsi, z podwórka, ze śmietnika...itd.Najczęściej dorosłe.Moje mieszkanie jest małe, dom nie wychodzący , koty wychodzą jedynie na duży, osiatkowany balkon.Żadnego problemu dotąd nie miałam ( odpukać!), nie chciały i nie chcą wychodzić, kuwetkowe od razu.Większość z nich zamieszkała w Warszawie ( ok 300km) i też nie było problemów w podróży.Żadnych uspokajaczy nie daję, do transporterka wkładam podkład na wszelki wypadek, ale nie zdarzyło się też, aby w drodze się załatwiły.Przed podróżą daję jeść, aby obciążyć żołądek, żeby nie miały choroby lokomocyjnej.Tyle.Nie przejmuj się na zapas, najgorzej to przewidywać,że coś pójdzie nie tak.Wszystko będzie dobrze, zobaczysz.Aha, dwa jechały do Gdańska ( ok.600km i to połowę trasy pociągiem).Było w porządku, ale na tak długą trasę już się nie zdecyduję.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17