"słodkie" kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 13, 2011 17:32 "słodkie" kotki

Pytanie do posiadaczy słodkich kotków. Czy można stosować "ludzką" insulinę dla kotków? Trzy tygodnie temu wykryto u mojego kotka cukrzycę. Dwa razy na dobę podawałam mu po 3j.insuliny, ale efektów w postaci obniżenia poziomu glukozy we krwi nie zauważyłam. Cały czas utrzymuje się poziom ok. 390-490 mg% (minus górka na stres).Od dzisiaj podaję mu rano 4 j. Zauważyłam, że dzisiaj mniej siusia.Będę mu badała mocz. Może obniży się poziom glukozy wydalanej z moczem. Ale wracam do pytania. Pani farmaceutka w aptece powiedziała mi, że ma klientki, które kupują dla swoich kotków cukrzyków insulinę ludzką, ponieważ są lekarze wet. którzy zapisują takie recepty.Wypada to taniej niż caninsulin dla kotków.Moja pani wet. powiedziała, że ludzka nie jest przetestowana dla kota i nie należy ryzykować. Na czym może polegać ryzyko? Proszę o poradę.

insu

Od: Wto wrz 13, 2011 16:58

Post » Wto wrz 13, 2011 17:57 Re: "słodkie" kotki

skoro wet odradza ludzka insuline to lepiej nie podawaj
gerardbutler

Post » Wto wrz 13, 2011 18:12 Re: "słodkie" kotki

Niestety na Twoje pytanie nie odpowiem bo zupełnie nie wiem :(
W razie czego wspomnę tylko, że tu na miau jest wątek kotów cukrzyków gdzie są świetne porady i sposoby leczenia innych kociarzy walczących z tym problemem, czasem nieco innych od tych które proponuje wet. Ale warto spróbować. Mówię ogólnikowo, ponieważ ja zaadoptowałam kota cukrzyka z zaleczoną chorobą, więc nie musiałam studiować dokładnie tego wszystkiego :oops: a jego zdrowie teraz utrzymuję dzięki odpowiedniej diecie.
Nie wiem jak poważnie chory jest Twój kot, nie chcę źle doradzić czy szkodzić, ale cukrzyca to choroba metaboliczna, można ją nieźle leczyć właśnie dietą. Nie wiem czym karmisz kota, ale od razu mówię że odpadają wszlekie chrupki, nawet te które Ci wet zaleci, bo mają sporą zawartość węglowodanów w postaci zbóż, które podnoszą poziom cukru. To samo tyczy się puszek itp, muszą byc takie z czystym mięsem bez zadnych dziwnych dodatków. W ogóle powinno się kota karmić tylko mokrą karmą. Polecam BARF(który sama stosuję) ale nie podam Ci teraz linka z przyczyn niezależnych. Poza tym puszki Animonda Carny, Bozita, Power of nature, Ziwipeak itp.
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto wrz 13, 2011 18:14 Re: "słodkie" kotki

Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Wto wrz 13, 2011 18:15 Re: "słodkie" kotki

Witaj Insu,

Jak najbardziej, można stosować u kotów insulinę "ludzką" - Lantus lub Levemir. Te insuliny dużo lepiej działają u kotów, niż Caninsuline, która została opracowana dla psów. Wiele kotów na Lantusie osiągnęło remisję choroby. Zapraszamy Cię na wątek cukrzycowy V - na pierwszych stronach znajdziesz wiele przydatnych informacji o cukrzycy u kotów, no i pytaj o wszystko, na wątku jest wiele osób bardzo doświadczonych w opiece nad cukrzycowymi kotami. Weci nie zawsze przepisują od razu Lantus, ale wielu z nich zna tę insulinę i przepisuje kotom.

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Wto wrz 13, 2011 18:24 Re: "słodkie" kotki

O tym jaką insulinę podawać kotu powinien decydować sensowny wet. Mając doczynienia z dwoma kotami cukrzycowymi - jednemu zalecono caninsuline (zwierzęcą) a drugiemu LENTE WO-S (ludzką), a były leczone w tym samym czasie.
A przy jakim poziomie fruktozaminy zdiagnozowano cukrzycę? Bo jak wytłumaczył mi weterynarz to jest podstawowy parametr na który nie wpływa stres i jak to ślicznie określił "diagnozowanie tylko na podstawie poziomu glukozy
jest równie sensowne jak przy pomocy szklanej kuli".
Polecam odszukanie wątku cukrzycowego - bardzo pomocny dla posiadaczy kotecków słodziaczków.

kotydwa12

Od: Wto lut 09, 2010 17:24

Post » Wto wrz 13, 2011 19:43 Re: "słodkie" kotki

Dziękuję wszystkim za wsparcie. Oczywiście natychmiast przeszliśmy na dietę cukrzycową dla kotków. Wet zaleciła mi w/d Hillsa w granulkach i na miękko. Ja znalazłam integrę Animondy i sprowadziłam przez internet. Karmy te różnią się trochę w % składzie poszczególnych składników. Nie wiem, która z tych karm jest lepsza, natomiast ta przez internet jest tańsza. W każdym razie obydwie są dla diabetyków. Ponieważ trochę późno załapałam,że kot jest chory, mimo że symptomy śledziłam od ok. 2 miesięcy okazało się,że siadła mu już wątroba (enzymy wątrobowe we krwi były 10x wyższe od normy)i przestał jeść. Dopiero wtedy zrozumiałam, że coś jednak jest nie tak i poszłam do weta. Kota ledwo udało się utrzymać przy życiu. Przez trzy dni miał kroplówki na odtrucie ,nawodnienie i odżywienie. Nosiłam go na rękach, bo ledwie chodził. W domu zaczęłam mu dawać insulinę i podawałam kilka razy dziennie zmiksowany pokarm sytrzykawką do mordki żeby przeżył, bo na widok jedzenia w misce aż się wzdrygał. Po trzech dniach zaczął sam jeść. Dostaje teraz lekarstwo na zregenerowanie wątroby. Jest szansa,że jak odbuduje wątrobę, to może stan trzustki również się poprawi i można będzie zejść z insuliny na samą dietę cukrzycową.Pozdrawiam.

insu

Od: Wto wrz 13, 2011 16:58

Post » Śro wrz 14, 2011 20:39 Re: "słodkie" kotki

Tyle, że te weterynaryjne karmy cukrzycowe to raczej długofalowo nie pomogą :? zawierają zboża, a zboża to węglowodany, a w diecie cukrzycowej musisz je znacznie obniżyć, najlepiej ok. 6-7% dziennie.
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14