Nazwa: Shotapen
Skład: Benzylpenicyllinum Benzathicu 100 000 IU
Benzylpenicillinum Procainum 100 000 IU
Dihydrostreptomycinum sulfuricum 200 mg
Vehiculum ad 1 ml
Właściwości farmakologiczne: Kombinacja antybiotyków przygotowana jest w postaci zawiesiny i wykazuje dużą skuteczność. Synergiczne działanie bakteriobójcze penicyliny i dihydrostreptomycyny skierowane jest przeciw drobnoustrojom Gram(+) i Gram(-). Penicylina uszkadza ścianę komórki bakteryjnej, przez co ułatwia przenikanie dwuhydrostreptomycyny do komórki i nasila jej działanie hamujące syntezę białek bakteryjnych. Benzylopeniicylina działa przede wszystkim na bakterie Gram(+). Po podaniu domięśniowym łatwo rozprzestrzenia się w tkankach i płynach ustrojowych. Benzylopenicylina prokainowa po wchłonięciu jest aktywna przez 18-24 godz., a benzylopenicylina benzatynowa działa do 5 dni (praktycznie 3 dni). Dihydrostreptomycyna jest aktywna głównie przeciw bakteriom Gram(-) i w ten sposób uzupełnia spektrum działania benzylopenicyliny.
Okres karencji: Tkanki jadalne - 30 dni
Mleko - 5 dni(10 udojów)
Wskazania: Zapalenia układu oddechowego, zapalenie stawów, zapalenie otrzewnej, septicemia, zapalenie wymienia i macicy, zapalenie osierdzia, leptospiroza, infekcje ogólne(na tle pasterelozy i kolibakteriozy).
Przeciwwskazania: Stosować ostrożnie u zwierząt uczulonych na penicylinę i streptomycynę.
Niewydolność nerek.
Nie stosować u królików, świnek morskich i chomików.
Działania niepożądane :
Możliwość wystąpienia uczulenia, zwłaszcza na penicylinę.
Gatunek: WSZYSTKIE
Dawkowanie: WSZYSTKIE:
Iniekcje domięśniowe lub podskórne:
-bydło,świnie 5-10 ml/100 kg m.c.
-cielęta,prosięta 1-2 ml/25 kg m.c.
Podawać co 48 - 72 godziny.
Przed użyciem wstrząsnąć.
Opakowanie: Flakony 50, 100, 250 ml
-------------------------------------------------------------------------------------
on je po troszkę, ale tylko z łyżeczki/ ze strzykawki(tak mi najłatwiej i najmniej sie papla przy tym)/ albo kawałki mięsa podawane od góry do mordki. Wydaje mi się, że tak był nauczony. Mordkę do mycia też nadstawia. Dzis mruczał do pomidora
Nie umie sie sam napić, bo wodę ma w oczach, na brodzie i wszędzie, tylko nie w mordce, co zapewne ma związek z tym, że nie umie wystawić języka poza obręb otworu paszczowego-język mu się pląta o zęby. Nie wiem czemu on tak ma, nie sprzątam zbyt często persów z ulicy, persy nie występuja w piwnicach i szopach, a stamtąd zwykle pozyskuję koty, więc nie mam doświadczenia z persami.
Dostaje dożylne kroplówki.
Antybiotyk dostaje od piątku.