Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Ciut fot.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 11, 2011 20:37 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Super ,ze wszystkie tuńczyki juz maja klepniete domki :mrgreen:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie wrz 11, 2011 20:37 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Szprotkom gratuluję nowych domów. :ok:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Nie wrz 11, 2011 21:11 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Mysza pisze:Sopot się przymierza do wystaw 8)
:ok:

Widziałam dziś bengala w bardzo dziwnym kolorze na wystawie :o katalog twierdzi, że to wciąż n24, ale w ogóle nie miał takiego ciepłego beżowego lub brązowego koloru tylko był czarno-szary 8O

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon wrz 12, 2011 5:30 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

ewkaa pisze:
Mysza pisze:Sopot się przymierza do wystaw 8)
:ok:

Widziałam dziś bengala w bardzo dziwnym kolorze na wystawie :o katalog twierdzi, że to wciąż n24, ale w ogóle nie miał takiego ciepłego beżowego lub brązowego koloru tylko był czarno-szary 8O

Bywa. Nie jest to kolor jakoś pożądany u bengali, ale jak kot jest doskonały w typie, to i w takim kolorze się zostawia, tylko potem kryje odpowiednio.
Rzeczonego bengala nie widziałam, więc nie wiem, jak wyglądał dokładnie ;)

Ciekawskim oznajmiam, iż:
Mordred w Sopocie ma być wystawiany
Magyana w Łodzi być może będzie wystawiana

Miranda będzie mieszkała z Sharaną :mrgreen:, więc co do wystawiania raczej nie ma wątpliwości ;)

A Seregila nie było na wystawie, bo jego panie się zagapiły i za późno próbowały się zgłosić na wystawę. Mam tylko nadzieję, że na światówkę się nie zagapią :twisted:
Permanentny brak czasu...

Atka

Od: Wto maja 20, 2003 11:31

Post » Pon wrz 12, 2011 11:36 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Atka pisze:Ciekawskim oznajmiam, iż:
Mordred w Sopocie ma być wystawiany
Magyana w Łodzi być może będzie wystawiana

Miranda będzie mieszkała z Sharaną :mrgreen:, więc co do wystawiania raczej nie ma wątpliwości ;)

A Seregila nie było na wystawie, bo jego panie się zagapiły i za późno próbowały się zgłosić na wystawę. Mam tylko nadzieję, że na światówkę się nie zagapią :twisted:

No niech się nie zagapią lepiej :evil:
Ale fajnie, że kociaki będzie można pooglądać wyrośnięte :D - Sharankę ledwie wczoraj poznałam :o ale wiedziałam, że jest tylko jeden bengal w takim umaszczeniu :mrgreen:

Mam nadziję, że ktoś zrobił fotkę temu bengalowi - znalazłam ją co prawda na stronie hodowli, ale fotki są dziecięce :wink: za to poszperałam po necie - futerko wyglądało tak:
Obrazek
i na tej stronce http://www.kingsmarkfarms.com/bengals/kingpattern.htm piszą, że to kolor CHARCOAL? czyli co to kolor w kolorze, bo zapisany i tak jako n24, dziwnie jakoś :)

ewkaa

Post » Pon wrz 12, 2011 12:09 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Aaa, o taki szarawy chodziło :lol:

Charcoal, owszem. Nazwa wzięła się stąd, że koty wyglądają, jakby były posypane miałem węglowym. Do tego mają bardzo ciemne maski na pyszczkach.

Zjawisko jest niezależne od koloru, charcoalowe mogą być i bengale czarne/brązowe, i srebrzyste, i pointy. Nie do końca wiadomo, skąd to się bierze, chociaż jest pewna, mająca dość solidne podstawy, teoria.

Otóż pewna grupa hodowców się zaparła i przetestowała wszystkie charcoalowe bengale, jakich dopadła, na nosicielstwo genu gładkości (przypominam, pręgowanie jest dominujące, kot niosący jedną "połówkę" gładkości nadal będzie pręgowany). I wyszło, że wszystkie co do jednego charcoalowe bengale niosą gładkość.

Ale, uwaga! Nie wszystkie bengale niosące gen gładkości są charcoalowe, czyli wygląda na to, że jest to warunek konieczny, ale nie dostateczny. Zatem skąd się biorą charcoalowe?

Hipoteza, związana ze śledzeniem rodowodów i zależności między częstotliwością pojawiania się charcoalowych kociąt, a probabilistycznym procentem genów ALC w danym bengalu (wyliczane z rodowodu), głosi, że charcoalowe bengale to takie, które niosą gen gładkości, czyli są aA, a to A w ich DNA pochodzi nie od kota domowego, a od ALC. Natomiast nikt tego jeszcze nie udowdonił.

Charcoalowe bengale cieszą się niejakim powodzeniem, są hodowle, które się wręcz specjalizują w tym "kolorze". Jak się zapyta wujka Gugla o "charcoal bengals" to sporo wychodzi i informacji, i zdjęć.

Atka

Post » Pon wrz 12, 2011 12:19 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Srebrzysty charcoal:
Obrazek

Pointa żadnego od ręki jakoś nie mogę znaleźć...

Atka

Post » Pon wrz 12, 2011 12:37 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale nie srebrzysty był ładniejszy :lol:
Bardzo to ciekawe :D czyli podejrzenie jest, że one takie bardziej "dzikie" są - w sensie genetycznym po przodkach :wink:
Fotki z google właśnie sobie oglądam różne :o , bo mnie zafascynowały :mrgreen: czy skoro nie wiadomo skąd to się bierze to u Ciebie w hodowli też może się taki nagle w miocie pojawić?
Odkryłam też przy okazji, że bywają całe czarne bengale 8O co oczywiście ma sens w kontekście tego co piszesz o genie gładkości, ale ja nie wiedziałam, że niektóre ben go niosą - chyba musi ich być niewiele, skoro nie pojawiają się gładkie za często, czy może hodowcy to jakoś kontrolują eee czy są testy genetyczne na niesienie gładkości :|
Fascynujące to to jest tak czy inaczej 8)

ewkaa

Post » Pon wrz 12, 2011 12:50 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Są testy genetyczne na niesienie gładkości. Są też na niesienie rozjaśnienia, czekolady i cynamonu oraz obu rodzajów pointa. I na rozmaite geny długiego włosa.

W bengalach się dużo genów recesywnych plącze - wystarczy trochę poczytać historię powstawania rasy. Raz, że ALC był mieszany z kilkoma rasami, które potencjalnie mogły coś nieść, dwa, w samych początkach był krzyżowany ze zwykłymi dachowcami(!). Niebieskie, gładkie i długowłose bengale rodzą się wcale nie tak rzadko. Czekoladowe/cynamonowe podobno też się trafiają, ale ja osobiście żadnego nie widziałam nawet na zdjęciu.

U mnie? Raczej wątpię. Nie badałam Tuńczyka, ale po rodowodzie i jej rodzinie w rozmaitych innych hodowlach sądząc, wychodzi mi, że raczej niespodziewanych kolorków nie niesie, w tym gładkości.

Chociaż za długowłose kocię bym się nie obraziła :mrgreen:

Atka

Post » Pon wrz 12, 2011 12:59 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Skomplikowane te bengale nie ma co :wink:

Atka pisze:U mnie? Raczej wątpię. Nie badałam Tuńczyka, ale po rodowodzie i jej rodzinie w rozmaitych innych hodowlach sądząc, wychodzi mi, że raczej niespodziewanych kolorków nie niesie, w tym gładkości.
Szkoda, muszę przyznać, że jakoś spodobał mi się taki węgielek :mrgreen: może będę trzymać kciuki przy następnych miotach tak jak anulka za rude i skarpetki u Marii :ryk:

Atka pisze:Chociaż za długowłose kocię bym się nie obraziła :mrgreen:
Oh pamiętam jak wstawiłaś gdzieś fotkę takiego ben z dłuższym futerkiem - to też śliczne było nie powiem :1luvu:

ewkaa

Post » Pon wrz 12, 2011 20:58 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Ja chcę zdjęcie długowłosego bengala! 8)

To taki jest? :1luvu:
:arrow: http://www.14karatbengal.com/Cashmere.html

Ten kotek jest cudowny:
http://www.14karatbengal.com/mishka_cashmere.html
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pon wrz 12, 2011 21:05 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Aleeee piękny. 8O :1luvu:

Teraz to ja będę trzymać kciuki by się Atce coś takiego trafiło. :ok:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon wrz 12, 2011 21:15 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Rety dlugowlosy bengal 8) wspanialy :D
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon wrz 12, 2011 21:16 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

Ten co Atka wtedy pokazywała był ładniejszy 8) nie masz gdzieś tamtej fotki pod ręką :wink:

ewkaa

Post » Pon wrz 12, 2011 21:18 Re: Księżniczka, Futrzaki i Bengale. Szprotki.

od pięciu minut piszczę i jęczę...
długowłose bengalątko :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:1luvu: :1luvu: :1luvu:

:mrgreen:

:1luvu:

zauroczyłam się na śmierć :1luvu:

Kocuria

Od: Nie kwi 02, 2006 12:47

[poprzednia][następna]