Sucha karma Almo Nature

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 09, 2011 12:37 Sucha karma Almo Nature

Czy ktoś mógłby fachowym okiem spojrzeć na skład suchych karm Almo Nature :

mięso jagnięce (w tym > 19% świeżego), ryż pełnoziarnisty (> 26%), tłuszcz z kurczaka, tłuszcz jagnięcy, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty, witaminy i minerały.

mięso jagnięce (w tym > 19% świeżego), ryż pełnoziarnisty (> 26%), tłuszcz z kurczaka, tłuszcz jagnięcy, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty, witaminy i minerały.<

mączka z kaczki, ryż pełnoziarnisty, świeże mięso z kurczaka, tłuszcz z kurczaka, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty

ryż pełnoziarnisty (> 31%), mączka z indyka (> 30%), świeże mięso z kurczaka (> 18%), tłuszcz z indyka, pełnowartościowe siemię lniane, wytłoki owocowe, lucerna, wyciąg z pestek winogron, wyciąg z zielonej herbaty, witaminy i minerały.

Różne rodzaje, z różnym mięsem, czy to jest dobra karma ? Koty dotąd jadły Royala dla kastratów, ale chcę ją zmienić.

mojkot

Od: Nie lip 17, 2011 14:04

Post » Pt wrz 09, 2011 13:01 Re: Sucha karma Almo Nature

Nie mieniaj, Almo nature to karma dobra według ocen teoretycznych, ale stosunkowo niesmaczna, a RC jest dla kotów przyjemnością. Będzie im smutno
JM Qua (*)

JOANNAM

Od: Pon lis 24, 2008 14:54

Post » Pt wrz 09, 2011 13:06 Re: Sucha karma Almo Nature

Tylko Royal zawiera bardzo dużo zbóż i karma jest konserwowana. :|

mojkot

Post » Pt wrz 09, 2011 22:03 Re: Sucha karma Almo Nature

Jak możesz podaj jeszcze analizę tych karm, wtedy jest dużo łatwiej wyczytać wszystko :) z samego składu jest ciężko

JOANNAM pisze:Nie mieniaj, Almo nature to karma dobra według ocen teoretycznych, ale stosunkowo niesmaczna, a RC jest dla kotów przyjemnością. Będzie im smutno

Żartujesz? :mrgreen:
Oczywiście, że nie będzie im smutno jak przejdą z Royala na jakąś dobrą karmę ;)
Nie mówię tu na razie o Almo, bo póki co mam niepełne informacje

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pt wrz 09, 2011 22:17 Re: Sucha karma Almo Nature

JOANNAM pisze:Nie mieniaj, Almo nature to karma dobra według ocen teoretycznych, ale stosunkowo niesmaczna, a RC jest dla kotów przyjemnością. Będzie im smutno

royal to taki trochę lepszy whiskas,kiedyś to była świetna karma.choćby te 5lat temu.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pt wrz 09, 2011 22:19 Re: Sucha karma Almo Nature

Koszmaria pisze:

royal to taki trochę lepszy whiskas,kiedyś to była świetna karma.choćby te 5lat temu.

harpia na którymś wątku ładnie go określiła Whiskasem dla bogatych :mrgreen:
Royal jest częścią MARSa, czyli koncernu, który produkuje Whiskasa

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pt wrz 09, 2011 22:22 Re: Sucha karma Almo Nature

Tu są wszystkie karmy Almo Nature, stąd czerpałam informacje, jest też analiza, ale chyba nie zawiera wszystkich informacji - słabo się znam :oops: :

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... e_holistic

Kiedyś znajomy który ma kilka kotów zrobił dla mnie próbki karm Orijen i Acana - moje koty nie chciały ich tknąć mimo głodu.

mojkot

Post » Pt wrz 09, 2011 22:25 Re: Sucha karma Almo Nature

A może możecie polecić mi coś z oferty zooplusa - chodzi mi o suche karmy.
Jeden z kocurów ma tendencję do tycia oraz w badaniu moczu wyszły szczwiany wapnia ( niewielka ilość ) .

mojkot

Post » Pt wrz 09, 2011 22:37 Re: Sucha karma Almo Nature

tendencję do tycia możesz zbić dając mniej karmy i aplikując kotu więcej ruchu.np.godzina spaceru dziennie w szelkach i na smyczy.
dobre karmy w zooplusie to np.Acana,Orijen,Taste of the wild,Porta 21,Yarrah,Kattowit.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pt wrz 09, 2011 22:41 Re: Sucha karma Almo Nature

Chciałam z nim wychodzić, kupiłam szelki. Jednak kot okupił to takim stresem, płaczem, darciem się, że to nie ma sensu, miała to być dla niego radość, a wyszło odwrotnie. Bawię się z nim, jest dość ruchliwy, biega po domu, ale po kastracji bardzo szybko zaczął przybierać na wadze.

mojkot

Post » Pt wrz 09, 2011 22:56 Re: Sucha karma Almo Nature

kota trzeba bardzo stopniowo do tego przyzwyczajać.
drugi kot może pomóc :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pt wrz 09, 2011 23:32 Re: Sucha karma Almo Nature

Koszmaria pisze:tendencję do tycia możesz zbić dając mniej karmy i aplikując kotu więcej ruchu.np.godzina spaceru dziennie w szelkach i na smyczy.
dobre karmy w zooplusie to np.Acana,Orijen,Taste of the wild,Porta 21,Yarrah,Kattowit.

szczególnie ta bez zbóż.

Da się przestawić koty bez problemu z Royala na wymienione przez Koszmarię. Byle nie gwałtownie. Zacząć od stopniowego dosypywania (na początku po małej garsteczce) i mieszania z Royalem. Z biegiem czasu proporcje nowej karmy będą coraz większe (w stosunku do Royala). Koty powoli przywykną do słabszego/innego zapachu i zaczną jeść nową.
Przestawiałam. Trwało to ze dwa miesiące, ale wygrałam. Koty nie płaczą. 8)
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pt wrz 09, 2011 23:35 Re: Sucha karma Almo Nature

Koszmaria pisze:kota trzeba bardzo stopniowo do tego przyzwyczajać.

Koty są dwa ;) .

Czyli według Was Almo Nature nie jest godne uwagi ? Myślałam o Applaws też, ale po niej podobno często koty mają biegunki to trochę się boję.

mojkot

Post » Pt wrz 09, 2011 23:38 Re: Sucha karma Almo Nature

Tak, godne.
Zobacz jak Ci pójdzie (tylko mieszaj najpierw z Royalem - samego Almo Ci nie ruszą od razu),a z Applawsem najwyżej później poeksperymentujesz.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Sob wrz 10, 2011 0:01 Re: Sucha karma Almo Nature

mojkot pisze:
Koszmaria pisze:kota trzeba bardzo stopniowo do tego przyzwyczajać.

Koty są dwa ;) .

Czyli według Was Almo Nature nie jest godne uwagi ? Myślałam o Applaws też, ale po niej podobno często koty mają biegunki to trochę się boję.

jest dobre,ale są lepsze.moim kotom bardzo smakował[awaryjnie kupiony kilogram]
choćby Porta 21,Yarrah,Orijen.
z Applawsem to rzeczywiście dziwna sprawa jest,bo skład rewelacyjny,ale ja nie znam kota,który jedząc to dłużej nie miałby luźniejszej qoo.ja wypróbowałam tylko 400g,koty mówią że smaczny,ale z wprowadzeniem na stałe nie chciałam ryzykować.
tzn,są koty które nie mają nic po Applaws,ale to są z reguły koty znajomych koleżanek którejś forumowiczki :P
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

[następna]