Punia- [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 08, 2011 21:28 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Poadnie sterydu jest dopuszczalne tylko w wyjątkowych przypadkach, gdy korzyści są większe od ryzyka.
Pakowanie w białaczkowego kota strerydów przy każdej infekcji może doprowadzić do gwałtownego rozwoju choroby.

Punia chorowała wcześniej raczej na wątrobę, takich przeziębień nie miała za dużo. Bardzie Gwiazdeczka chorowita była, nie wspomnę o Benku, gdzie test wyszedł w macu - negativ.

Punia pierwszy raz bierze stryd.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Czw wrz 08, 2011 21:32 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Ponawiam pytanie o wyniki wątrobowe?

Może Ornipural?

Olafen, Gagunia też musiała brać steryd Encorton 2x1
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw wrz 08, 2011 21:36 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Anna61 pisze:Ponawiam pytanie o wyniki wątrobowe?

Może Ornipural?

Olafen, Gagunia też musiała brać steryd Encorton 2x1

Wszystkie wyniki są w wątku, nie dało się oznaczyć wątrobowych bo taka krew tragiczna była...

Skóra żółta, białko oka żółte, obraz na USG wątroby wykazał, że fatalny jej stan jest.
najszczesliwsza

Post » Czw wrz 08, 2011 21:36 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Nie można chyba zrobić tych wyników, bo komputer wyrzuca, tak źle.

Ona dostaje jakieś leki na wątrobę i musi jeść. Dostaję taką pakę w strzykawce mam wciska jej do buzi, a ona choć niezadowolona je. Lekarz mówi, że najważniejsze teraz jest zająć się wątrobą i zbić mocznik a potem reszta

olafen

Post » Czw wrz 08, 2011 21:38 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Czym mama zbija mocznik?
Jaki lek dostaje na wątrobę?
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Czw wrz 08, 2011 21:41 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Co do zbijania mocznika, to warto zajrzeć na wątek dla nerkowych kotów, mimo, ze Punia takim kotem nie jest.

Ja bym dała dużo większe ilości płynu w kroplówkach na ten mocznik...

Punia do jedzenia dostała Convalescence Support i tym mama Oli karmi Punię.

I na wątrobę coś, ale nie wiem co, dawka 1 ml dziennie...

Anna61 napisz nazwy tych na wątrobę to zajarzę który dostaje.
Wszystkie leki wypisane są w kartach wizyt
najszczesliwsza

Post » Czw wrz 08, 2011 21:41 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Aniu, tam u góry jest wszystko napisane. Ja się na tym nie znam. Wiem, że cort, to steryd, i tyle wszystkiego na temat mojej znajomości tych leków :)

olafen

Post » Czw wrz 08, 2011 21:44 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Leki to:

NaCl 100 ml
Płyn wieloelektrolitowy 50 ml
Duphalyte 10 ml
Heparenol
Castosal
Synergal
Rapidexon
Vitacodin

dzisiejszej wizyty nie mam
najszczesliwsza

Post » Czw wrz 08, 2011 21:44 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Chyba na wątrobę bierze heparenol , bo hepatil - to wątroba

Ale chyba też Duphalyte 10 ml. To chyba na przewód pokarmowy

olafen

Post » Pt wrz 09, 2011 7:50 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Z tego co widzę na skanach:
na wypisie z 1 września wyniki wątrobowe są w normie, jest lekko podwyższony mocznik a kreatynina w normie.
na wynikach z 7 parametry wątrobowe mocno podwyższone, mocznik wyższy ale kreatynina nadal w normie.

Heparenol jest na wątrobę ale tu by się przydał może silniejszy lek np ornipular
Duphalyte to tzw "schabowy" w kroplówce
Płynów dostaje 150ml (dożylnie?) - to jest moim zdaniem sporo biorąc pod uwagę że zbiera się jej płyn a furosemidu już nie dostaje. Większa ilość płynu w jej stanie może spowodować kłopoty...

Myślę że mocznikiem bym się tak nie przejmowała żeby go jakoś specjalnie zbijać skoro kreatynina jest w normie, często mocznik jest podwyższony u kota w takim stanie niejedzenia i odwodnienia.

Oczywiście nie jestem wetem, piszę to co widzę na podstawie mojego skromnego doświadczenia - mam koteczkę z chorą wątrobą i koteczkę z chorymi nerkami.
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pt wrz 09, 2011 7:52 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Duphalyte 10 ml pewnie podskórnie na przewód pokarmowy http://www.scanvet.pl/test/products/pro ... duct_id/36
Heparenol na schorzenia wątroby oraz przewklełe i ostre zatrucia, stymuluje funcjonowanie wątroby http://www.psiraj.pl/blog-pl/heparenol- ... sa-i-kota/
Synergal http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/94
Rapidexon http://opium.urpl.gov.pl/chplw/wet/Rapidexon_2.pdf uważać na nerki!
Vitacodin ? Prawidłowa nazwa?

Mocznik można zbić tylko kroplówkami.
Ja już tak walczę z Madzią i Witusiem (tymczasy) też białaczką od kwietnia.viewtopic.php?f=1&t=117997&start=1155
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Pt wrz 09, 2011 8:52 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Dojeżdżam do weta.
Podpytam też o ten furosemid i onipural (?)
Wysoki mocznik powoduje brak apetytu, a Punia musi jesc. Dopytam o Peritol (?) Na apetyt.
najszczesliwsza

Post » Pt wrz 09, 2011 12:19 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

Zażółcenie białek mniejsze.

Dziś miała wyjęte oba wenflony, bo jak ten co ma od poniedziałku się rozwalił, to założono drugi (przed tym obcięto jej pazurki, bo aż takim hardkorem nie jestem...), no i ten drugi też dziś nie dał rady...

Jutro sobota, przedszkola nie ma i nie dam rady tam pojechać, ale popytam ;)

Mama Twoja Olu jest szalona........................................ :1luvu:

Punia dostała dziś Zylexis i Furosemid znów.

Interferon potrzebny...
I test PCR na FelV - 120 zł

Zaraz napiszę na wątku Funduszu Onkologicznego....
najszczesliwsza

Post » Pt wrz 09, 2011 21:07 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

No i żółtaczka mniejsza, za to koci katar się pojawił. W tej chwili tragedia, 5 kotów będzie zaraz do leczenia. W poniedziałek spróbuje wet zrobić ogólne badania

olafen

Post » Pt wrz 09, 2011 21:19 Re: Punia- guz w okolicy serca, lekarz daje kilka miesięcy życia

najszczesliwsza pisze:Czy ktoś sugerował chłoniaka? Piszę na bieżąco...

Ja sugerowałam.
Bo objawy koteczki, wyniki badań - bardzo często właśnie tak wygląda chłoniak towarzyszący (choć czasem występuje samoistnie) FeLV, dlatego sugerowałam wykonanie testów w kierunku tej choroby. To podstawa.
Przykro mi że test wyszedł pozytywnie :(
Na pewno warto go sprawdzić, ale....
No ale warto mieć pewność.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia][następna]