Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro wrz 07, 2011 19:39 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
najszczesliwsza pisze:Co to ten Azodyl, skąd go można ściągnąć?

Z USA, ale podobne działanie ma Biopron dostępny aptekach. Ja się zastanawiam, co wybrać, bo nie do końca jestem przekonany odnośnie warunków transportu Azodylu. Może to jest przyczyna, że Azodyl nie działa na niekóre futra, a Biopron tak.

Nie bardzo chyba można zwiększać nawadnianie przy tak słabych czerwonych parametrach. Ta anemia strasznie udupia możliwości manewru.

A właśnie coś podobnego mi się przypomina mówił taki jeden wet...

Czekam także od niego z niecierpliwością na maila.

Nie mam nikogo w USA, mam w Kanadzie i UK.
najszczesliwsza

Post » Śro wrz 07, 2011 19:46 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Z tego co wiem razem z aranespem czy epo podaje się żelazo jeżeli jego poziom jest niski. Ale faktycznie krew jeszcze Henia nie kwalifikuje.... Z tego co pisała tutaj chyba Ana powinno się podawać przy HCT poniżej 20 a u Henia jest w normie. Ja bym skonsultowała podawanie większej ilości płynów razem z np Phytopale- mocznik cały czas rośnie. Yennefer dostawała po 250ml również kiedy miała RBC- 3,71, HGB- 5,5, HCT- 20,9% Wyniki krwi Henia mnie jakoś nie porażają... Zdaniem mojego weta najważniejszy jest poziom HCT a ten u Henia jest cały czas w normie... RBC też w normie a HGB przy normie od 8 na poziomie 7,5... Taka anemia to Pan Pikuś a nie anemia....

Mocznik już nie jest na fajnym poziomie. Widać, że ten sposób leczenia, który teraz ma zalecony nie działa. Czyli ja bym już coś chciała zmieniać.... Eksperymentuję na swoim kocie :oops: I oczywiście jako fanka synbiotyków (bo u nas działa) już bym włączała azodyl, biopron czy cokolwiek....

To synbiotyk, który ma obniżać poziom mocznika (zawiera szczepy bakterii, które się nim 'żywią'). Zdania są podzielone- u części kotów działa, u części nie. Sprowadza się go z USA ale teraz jest za ciepło- producent zaleca przechowywanie w temperaturze 4 stopnie Celsjusza więc nie chcą wysyłać bo nie mają jak zapewnić utrzymania temperatury...
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Śro wrz 07, 2011 20:08 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki zadzwoń do mnie jak najszybciej!
najszczesliwsza

Post » Śro wrz 07, 2011 20:09 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Miodalik, kciuki za wyniki :ok:

Uprzedziłaś mnie Słonko co do wlewów :)

Bazyl od początku miał wlewy po 250 ml, przy dożylnych w 3 , przy podskórnych w 2 dawkach. Potem jak mocznik zszedł na ok. 130 to zaczął dostawać dziennie 200 ml. Zawsze w połączeniu z lespewetem.

Moja wet twierdzi, że łatwiej leczyć anemię niż nerki. Dlatego najpierw starałyśmy się wyciągnąć Bazyla z kryzysu.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro wrz 07, 2011 20:26 Re: Wątek dla nerkowców - VII

1969ak pisze:Moja wet twierdzi, że łatwiej leczyć anemię niż nerki. Dlatego najpierw starałyśmy się wyciągnąć Bazyla z kryzysu.

I ja się z tym zgadzam. Anemię u Yenny- dodajmy, że anemia Yenny nijak się miała do Henia- ona miała naprawdę słabe wyniki- opanowaliśmy jedną dawką aranespu.... Oczywiście żelazo i B12 cały czas suplementuję ale wlewam w Yennę ile się da bez negatywnych objawów (np płynu w opłucnej). Oprócz wlewów rozwadniam sosy i galaretki, daję mleko, kupiłam fontannę, trzymam miskę po choince ze zgniłymi igłami (najpyszniejsza woda zdaniem Yenny jest właśnie z takim "dodatkiem")... Po prostu zalewam ją ze wszystkich stron ;) Mocznik rośnie ale nie w takim tempie :roll: Ostatnio było 124- najwyższy wynik od lutego...

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Śro wrz 07, 2011 20:33 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze:.... Taka anemia to Pan Pikuś a nie anemia....

Ano.
Slonko_Łódź pisze:....
Mocznik już nie jest na fajnym poziomie. Widać, że ten sposób leczenia, który teraz ma zalecony nie działa. Czyli ja bym już coś chciała zmieniać.... Eksperymentuję na swoim kocie :oops: I oczywiście jako fanka synbiotyków (bo u nas działa) już bym włączała azodyl, biopron czy cokolwiek....

Tak właśnie zamierzam - jeśłi zdążę. Uzupełniłem wyniki. Zobacz teraz.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro wrz 07, 2011 20:58 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Slonko_Łódź pisze: kupiłam fontannę
Też kupiłam. Widzę, że Bazyl dużo więcej pije. A to zapewne miało wpływ na obecny spadek mocznika.

Slonko_Łódź pisze: trzymam miskę po choince ze zgniłymi igłami (najpyszniejsza woda zdaniem Yenny jest właśnie z takim "dodatkiem")
8O Trzymasz od grudnia?

Też poczytałam sobie wyniki Henia.
Zawsze w tym wątku podkreślane było, że bardzo ważne są wyniki jonogramu. Dzięki temu nauczyłam się, że przy każdym pobraniu krwi trzeba go zrobić. A tu zobaczyłam, że fosfor nie był od 2 miesięcy oznaczany.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro wrz 07, 2011 21:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:

Z USA, ale podobne działanie ma Biopron dostępny aptekach. Ja się zastanawiam, co wybrać, bo nie do końca jestem przekonany odnośnie warunków transportu Azodylu. Może to jest przyczyna, że Azodyl nie działa na niekóre futra, a Biopron tak.

Ja używam quatrum.
Testowałam biopron ale wydało mi się, że jest mniej skuteczny.
Kupując cokolwiek dopytaj jak przechowują.

Niby i jedno i drugie to prawie to samo ale skojarzyło mi się, że kiedy kupowałam biopron nie został wyjęty z lodówki i farmaceutka nie upomniała mnie żebym przechowywała go w lodówce.
Może dlatego okazał się mniej skuteczny a może to był przypadek.
Quatrum zawsze dostaję z lodówki + przypomnienie o sposobie przechowywania.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw wrz 08, 2011 6:24 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Tak właśnie zamierzam - jeśłi zdążę. Uzupełniłem wyniki. Zobacz teraz.

Anemia nadal mnie nie poraziła- HCT i HGB jest tylko troszkę poniżej normy Za to mocznik w 3 miesiące wzrósł ponad dwukrotnie. Czyli czas nagli- jak szybko czegoś się nie zmieni faktycznie możesz nie zdążyć :roll: Henio je? Bo Yenna przy UREA 179 już nie jadła.... Synbiotyk u nas zadziałał po dłuższym czasie- około miesiąca. Patrząc na wyniki Henia to może być za długo... Olałabym morfologię i podwoiła płyny plus phytopale dwa razy dziennie. Synbiotyk albo probiotyk miałby czas zadziałać (jeżeli na Henia zadziała).

PcimOlki pisze:Może ja nadmiernie panikuję [..]

Chyba niestety nie... Też bym już panikowała...

1969ak pisze:
Slonko_Łódź pisze: trzymam miskę po choince ze zgniłymi igłami (najpyszniejsza woda zdaniem Yenny jest właśnie z takim "dodatkiem")
8O Trzymasz od grudnia?

Noooo :oops: Na środku pokoju "dziennego". Tylko wodę uzupełniam... Ale zaraz będzie jak znalazł- zima idzie :lol:

Slonko_Łódź

Post » Czw wrz 08, 2011 8:54 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Pójdę zaraz do apteki wywiedzieć się czy mają Quantum i Phytophale. Jeśli nie, zamówię, na jutro będzie.

Dobrą wiadomością jest, że została pobrana próbka na posiew. Jeśli wyjdzie pozytywny wynik i nie będzie to E.C. wydrukuję papiery i polecę z nimi do dr. Włodarczyka żeby ustawił leczenie. Tylko jego metodom ufam. W obecnej sytuacji chciał bym, żeby ten posiew wyszedł pozytywny - dałby jakąś nadzieję i możliwość walki z rozpoznanym przeciwnikiem.

Nie mam obecnie wpływu na oznaczenia elektrolitów. Nie sądzę jednak, aby fosfor bardzo popłynął w górę. Z poprzednich oznaczeń wynika, ze progresja nie jest wynikiem przekroczenia CaxP. W ogóle ostatnie oznaczenia wydają się lekko zafałszowane (silny spadek Na, w który nie bardzo wierzę). Nie wiem jakie płyny dostaje Henio. Nigdy nie został oznaczony Cl. Ze względu na powtarzający się niski Na sądzę, że do kolejnego badania najlepiej podawać mu NaCl 0.9.

Nie wiem co z zelazem. Jeśli Henio dostawał jakieś preparaty na podwyższenie Fe w ciągu ostatnich 3-4tyg. to sprawa się komplikuje, bo oznacza, ze one nie poskutkowały nic i trzeba będzie drążyć temat. W tej sytuacji chyba będe musiał go zawieźć do dr. Włodarczyka na zastrzyk z Fe. Jeśli nie miał podawane nic, to poczekamy na zadziałanie "żelaznej heli".

Słonko współczuję powrotu obcych. Pisałem ci kiedyś, ze po antybiotykach musisz podawać Furagin. Wystarczy nawet 1/4tabl./24h ale bardzo długo. Nawet pół roku. W przeciwnym wypadku E.C. nawraca. U kotów i u ludzi.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw wrz 08, 2011 9:06 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Na Okiego nie dziala rozwadnianie jedzenia - on jest bardzo grymasny i je slabo, bez Peritolu nie je zupelnie - zapewne dlatego ze ten przeklety mocznik jest wysoki... jak bardzo bede wiedziala dzis :(
jesli chodzi o jedzenie to testujemy absolutnie wszystko co jest dostepne na rynku, lacznie z przywozeniem kociego jedzenia z innych krajow 8) i kupowaniem kazdego mozliwego miesa... Ramzes tez ostatnio grymasi, wiec sie boje, ze jemu wyniki tez polecialy...

Z woda bywa roznie - fontanna zadnego nie interesuje, za to woda w wiekiej misce stojacej na srodku lazienki - nawet bardzo, bardziej niz woda w roznych mniejszych miskach ustawionych w calym domu... mamy wode czysta, przegotowana, swieza i tak odstala... i co z tego ? pije chyba nadal za malo... kroplowki dwa razy dziennie a i tak nie da sie w niego wlac wiecej niz 140 ml, bo przy wlewie wiekszym niz 70 ml zle sie czuje, cisnienie mu skacze...

Slyszalam jakies plotki o ziolkach, ktore mozna dodawac do wody i wtedy zwierzaki chetnie pija - wiecie cos o tym ?

Quatrum - mozna kupic normalnie w aptece ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw wrz 08, 2011 9:40 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Pójdę zaraz do apteki wywiedzieć się czy mają Quantum i Phytophale. Jeśli nie, zamówię, na jutro będzie.

QuatRum.
Nie idź. Zwykle nie mają.
Zamów przez net np. do odbioru w najbliższej aptece DOZ:
http://www.doz.pl/apteka/p54342-Quatrum_kapsulki_20_szt

Phythophale do nabycia u weta.
Ja polecam lespewet - to jest to samo tylko w jednej pigułce jest większa dawka.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw wrz 08, 2011 9:44 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Pixie65 a mozesz napisac jak sie ten lek podaje ? zgodnie z ulotka, czy na cos trzeba zwrocic specjalna uwage ? Bede dzis u veta i bede rozmawiac o prebiotykach i fajnie byloby wiedziec jak Ty to podajesz...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw wrz 08, 2011 9:46 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Ja podaję tak jak w ulotce czyli jedną kapsułkę dziennie.
To jest "ludzka" dawka więc moim zdaniem nie ma potrzeby podawać więcej.
Mnie się nawet trochę z tej kapsułki wysypuje bo wtykam tam famidynę i lotensin.

Jako argumentu w rozmowie z wetem o probiotykach możesz użyć tekstu z tej strony:
http://www.freepatentsonline.com/y2004/0105848.html

na przykład ten fragment:

Three such probiotic bacteria, urealytic isolates of gram-positive lactic acid producing non-pathogenic cocci Streptococcus thermophilus from different sources, namely strains KB4, KB19 and KB25 were characterized in vitro by assessing their ability to catabolize urea while proliferating in the simulated gastric juice, see FIG. 1 , and in simulated intestinal fluid, see FIGS. 2A through 2C . All three strains studied: proliferated in the fed state simulated artificial intestinal fluid (AIF) in the pH range from 5.5 to 7.5 characteristic of the colon environment; used urea as a sole nitrogen source, see FIGS. 3A through 3B ; and catabolized urea in the presence of other nitrogen sources. Urea hydrolysis was growth- and pH-dependent. FIGS. 5A through 5C show that KB19, KB4, and KB25 respectively, are efficient in hydrolyzing urea in blood. Under all the conditions tested, the rate of urea hydrolysis was strain dependent permitting selection of the best candidate for uremic applications. One selected isolate S. thermophilus KB19, reduced urea concentrations from 300 mg/dL, to 20 mg/dL within 24 hours at pH 6.3 when inoculated at initial density of 10 9 cfu/mL KB19 survived 3 hours in acidic pH 3.0 with only two logs loss in cfu and was able to pass through bile. In addition, this KB19 strain evidenced no resistance to commonly used antibiotics. These data indicate that a specifically selected bacterial isolate can be used as a urea-targeted component in an enteric dialysis formulation.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw wrz 08, 2011 10:12 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Nie wiem co z zelazem. Jeśli Henio dostawał jakieś preparaty na podwyższenie Fe w ciągu ostatnich 3-4tyg. to sprawa się komplikuje, bo oznacza, ze one nie poskutkowały nic i trzeba będzie drążyć temat. W tej sytuacji chyba będe musiał go zawieźć do dr. Włodarczyka na zastrzyk z Fe. Jeśli nie miał podawane nic, to poczekamy na zadziałanie "żelaznej heli".

kamari pisze:PcimOlki, Heniu dostawał to, co zapisała mu "Łódź":

-fortekor 5 -1/2 tabl
- rubenal - 1 tabl
- wita - vet - 1 tabl
- lespewet 1 tabl
- ipakitine (tego akurat nie dostawał, casica mówiła, żeby nie dawac przy kroplówkach)
- wlewy podskórne

Nie chciał jeśc karmy nerkowej. Dostawał kurczaka i indyka (indyka woli) - przemrożone, nie gotowane, jadł dwa - trzy razy dziennie.

Jedyny preparatem z tej listy, który mógł zawierać żelazo jest Wita-vet.
O ile był to Wita-Vet Senior ( 2 mg Fe w tabletce)
http://www.psiraj.pl/eurowet-wita-vet-senior-dla-kotow/

a nie np Wita-wet sierść
http://www.sklep.veterynaria.pl/?213,wi ... -20-gratis

W ciągu ostatniego miesiąca masz spadek poziomu żelaza w surowicy z 55,0 na 40,4 ug/dl.
Albo nie dostawał dostatecznej dawki, albo nie wchłaniał, albo miał zbyt duże straty.
Niedobarwliwość krwinek nie pogłębiła się.

Nigdzie nie znalazłam informacji o wadze Henia ( czy chudnie ?).
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

[poprzednia][następna]