Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon wrz 05, 2011 10:41 Re: Wątek dla nerkowców - VII

1969ak gratuluje i Tobie i Bazylemu wyniku moczniku ! Pieknie spadl ! jak to zrobiliscie? ;)
Tez tak chce - tym bardziej, ze tym tygodniu jade z Okim na pobranie krwi i tradycyjnie juz sie boje...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pon wrz 05, 2011 21:01 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Miodalik pisze:1969ak gratuluje i Tobie i Bazylemu wyniku moczniku ! Pieknie spadl ! jak to zrobiliscie? ;)
Tez tak chce - tym bardziej, ze tym tygodniu jade z Okim na pobranie krwi i tradycyjnie juz sie boje...

Do gratulacji się przyłączam :ok: Miodalik wynikami Okusia się nie martw- Yenna wyczerpała limit złych wyników na ten miesiąc..... Mamy znowu e.coliżankę :evil:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Wto wrz 06, 2011 20:55 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Dziewczyny, macie jakieś rezerwy Azodylu?

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto wrz 06, 2011 21:21 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Dziewczyny, macie jakieś rezerwy Azodylu?

Mam, moge Ci podeslac przy okazji podrozy Henia
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto wrz 06, 2011 21:48 Re: Wątek dla nerkowców - VII

casica pisze:
PcimOlki pisze:Dziewczyny, macie jakieś rezerwy Azodylu?

Mam, moge Ci podeslac przy okazji podrozy Henia

Ok, właśnie o nim myślę, bo widzę, że dobrze nie jest. We wszystkich oznaczeniach wzrost mocznika, a on przestaje jeść.
Wiem, że dotąd nie udało się pobrać moczu - niedobrze. Ja bardzo chciał bym, zeby on po przyjeździe miał już trochę spokoju, żebym nie musiał go wozić po wetach, przynajmniej w trakcie poznawania się z moimi futrami.

PcimOlki

Post » Wto wrz 06, 2011 22:05 Re: Wątek dla nerkowców - VII

A propos azodylu- będziemy za jakiś czas zamawiać? Bo zapasy się wszystkim powoli kończą...

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?

Slonko_Łódź

Post » Wto wrz 06, 2011 22:31 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki-niestety, moczu jeszcze nie mamy. Zelazo zostalo zmienione na chela fer. Wyniki przyszly dzisiaj, ale jeszcze ich nie znam. Jak wiesz maila nie odbieram.
Mam nadzieje, ze uda sie z tym moczem.

Slonko, tak. Chyba jesienia? Powiedzcie kiedy i dopiszcie mnie do zamowienia. Ale o zamowieniu popiszemy jak wroce do Lodzi
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro wrz 07, 2011 7:12 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
1969ak pisze:...Za to wapń tragedia- 0,22 mmol/l

Błąd oznaczenia. Olać lub powtórzyć badanie.
Nie olejemy, powtórzymy badanie.
Z historii Bazyla wynika, że nie zaskoczył na Azodylu, pomógł mu Biopron.
Posiew mamy jałowy, za to morfologia cyt. "mogłaby być lepsza"
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro wrz 07, 2011 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Wlasnie OKI honorowo oddal krew... byl nawet dzielny i grzeczny :) w przeciwienstwie do Ramzesa - to moj drugi kot - ktory ugryzl vetke, prychal i warczal 8)

Boje sie - jak zwykle - i lamie paznokcie - jak zwykle. Oki wazy 4,65 niezle prawda ? ale jak pomysle, ze w swoich najlepszych czasach wazyl 7 kilo... Ramzik schudl i genralnie czuje sie gorzej, wazy tylko 4,5 kg... a kiedys byl gruby i wazyl 9 kilo... To sa duze koty - wysokie, dlugie i najlepiej wygladaly wazac 5-6 kg.

Zaden z nich nie "poszedl" na Azodyl - mocznik nie spadl ani troche, tendencja wzrostowa utrzymala sie.

PcimOlki - jesli chcesz zaryzykowac dla Henia - moge wyslac Ci to co mam (albo dac przez Casice).

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Śro wrz 07, 2011 14:23 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Nie wiem. Mocznik Henia rośnie. On traci apetyt. Trzeba spróbować czymś ten wzrost zatrzymać. W sumie nie mam zdania czym - pierwsze co pomyślałem o Azodylu, ale może być Biopron. Cokolwiek. Ja mam jeszcze durną nadzieję na pozytywny posiew i że bedą jakieś szanse na leczenie i stabilizację. Jeśli będzie neg., bardzo źle prognozuję. Nie mam jeszcze wyników ostatnich oznaczeń, ale podobno są złe. Próbował bym karmić go dietą niskobiałkową, ale anemia stoi w sprzeczności. Mam natomiast informację, że dostaje "żelazną helę" - może do końca września uzyskamy wzrost żelaza i niewielki wzrost czerwonych parametrów.

PcimOlki

Post » Śro wrz 07, 2011 18:09 Re: Wątek dla nerkowców - VII

W kryzysie, w ramach odżywiania, można spróbować podawać renilon 4.0
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... 125ml.html

U nas chyba się sprawdził.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro wrz 07, 2011 18:30 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Nie wiem. Mocznik Henia rośnie. On traci apetyt. Trzeba spróbować czymś ten wzrost zatrzymać. W sumie nie mam zdania czym - pierwsze co pomyślałem o Azodylu, ale może być Biopron. Cokolwiek.

PcimOlki a ile Henio dostaje dziennie płynów? Bo u nas np dopiero 250ml dziennie okazało się wystarczające.... Wiem, że nawadnianie ma przeciwdziałać odwodnieniu i to powinien być podstawowy cel ale... wymuszona diureza i duża podaż płynów jednak płucze z toksyn... Na anemię polecam Aranesp- jedna dawka powinna doprowadzić morfologię Henia do norm o ile to anemia z niedoboru erytropoetyny. A jak nie to więcej żelaza- my podajemy codziennie pół kapsułki w dwóch dawkach. A B12 dostaje? Faktycznie sytuacja jest słaba- jak nie zareaguje na leczenie będzie problem....

Miodalik pisze: Oki wazy 4,65 niezle prawda ? ale jak pomysle, ze w swoich najlepszych czasach wazyl 7 kilo... Ramzik schudl i genralnie czuje sie gorzej, wazy tylko 4,5 kg... a kiedys byl gruby i wazyl 9 kilo... To sa duze koty - wysokie, dlugie i najlepiej wygladaly wazac 5-6 kg.

No, no ;) Oki zabiedzony nie jest.. Skoro najlepiej wyglądali ważąć 5-6kg to dużo im nie brakuje :roll: Ramzes to był jakiś gigant- nie widziałam jeszcze kota ważącego 9kg 8O I niech mi ktoś powie, że Yenna jest grooba- ona NIGDY nie ważyła 9kg :lol: Trzymam kciuki za wyniki!

Slonko_Łódź

Post » Śro wrz 07, 2011 19:22 Re: Wątek dla nerkowców - VII

pixie65 pisze:W kryzysie, w ramach odżywiania, można spróbować podawać renilon 4.0
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.ph ... 125ml.html

U nas chyba się sprawdził.

Dzięki.

Slonko_Łódź pisze:....
PcimOlki a ile Henio dostaje dziennie płynów? Bo u nas np dopiero 250ml dziennie okazało się wystarczające.... Wiem, że nawadnianie ma przeciwdziałać odwodnieniu i to powinien być podstawowy cel ale... wymuszona diureza i duża podaż płynów jednak płucze z toksyn... Na anemię polecam Aranesp- jedna dawka powinna doprowadzić morfologię Henia do norm o ile to anemia z niedoboru erytropoetyny. A jak nie to więcej żelaza- my podajemy codziennie pół kapsułki w dwóch dawkach. A B12 dostaje? Faktycznie sytuacja jest słaba- jak nie zareaguje na leczenie będzie problem.... ....

Płynu dostaje chyba 100ml. (Wiesz, ja nie wiem, bo on jest daleko, a moje informacje z 3 ręki.) Na Aranesp moim zdaniem za wcześniej, Wygląda, że anemia jest z niedoboru Fe. W każdym razie nie wydaje mi się dobrym pomysłem podawanie Aranesp przed doprowadzeniem Fe do stanu normalnego.

Może ja nadmiernie panikuję, ale nie podoba mi sie tendecja jego wyników.
->
http://90.156.65.160/henio_rf/krew.html

PcimOlki

Post » Śro wrz 07, 2011 19:24 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Co to ten Azodyl, skąd go można ściągnąć?
najszczesliwsza

Post » Śro wrz 07, 2011 19:34 Re: Wątek dla nerkowców - VII

najszczesliwsza pisze:Co to ten Azodyl, skąd go można ściągnąć?

Z USA, ale podobne działanie ma Biopron dostępny aptekach. Ja się zastanawiam, co wybrać, bo nie do końca jestem przekonany odnośnie warunków transportu Azodylu. Może to jest przyczyna, że Azodyl nie działa na niekóre futra, a Biopron tak.

Nie bardzo chyba można zwiększać nawadnianie przy tak słabych czerwonych parametrach. Ta anemia strasznie udupia możliwości manewru.

PcimOlki

[poprzednia][następna]