waga 4 miesięcznego kotka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 01, 2011 18:48 waga 4 miesięcznego kotka

Witam. Mam 4 miesięcznego kotka, który bardzo lubi jeść. Karmię go karmą suchą - whiskas dla małych kotków oraz podaję mu czasami w porze obiadowej wątróbkę i czasami oprócz tego dostaje jedzenie z puszki. Nie wiem ile razy dziennie dostaje jedzeinia ale około 4. Nie więcej. Niepokoi mnie jego waga, bo waży aż 3 kilogramy. Myślę, że to jest dużo jak na takiego młodego kociaka. Wiadomo, że ważyć może więcej od samic ale myślę, że jego stan jest troszkę gorszy. Nie wygląda źle, otyle, ale jest po prsrtu duży. Czasami jego brzuszek wystaje :P Co o tym myślicie?

kociaBogi

Od: Śro sie 03, 2011 15:02

Post » Czw wrz 01, 2011 18:57 Re: waga 4 miesięcznego kotka

kociaBogi pisze:Witam. Mam 4 miesięcznego kotka, który bardzo lubi jeść. Karmię go karmą suchą - whiskas dla małych kotków oraz podaję mu czasami w porze obiadowej wątróbkę i czasami oprócz tego dostaje jedzenie z puszki. Nie wiem ile razy dziennie dostaje jedzeinia ale około 4. Nie więcej. Niepokoi mnie jego waga, bo waży aż 3 kilogramy. Myślę, że to jest dużo jak na takiego młodego kociaka. Wiadomo, że ważyć może więcej od samic ale myślę, że jego stan jest troszkę gorszy. Nie wygląda źle, otyle, ale jest po prsrtu duży. Czasami jego brzuszek wystaje :P Co o tym myślicie?

8O moze waga sie popsuła,wydaje mi sie ze to strasznie duzo,po za tym whiskas to nie najlepsza karma ,poczytaj na wątku o karmach :ok:
Ostatnio edytowano Czw wrz 01, 2011 18:59 przez kotx2, łącznie edytowano 1 raz
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw wrz 01, 2011 19:04 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Wagę mam dobrą :|
A dlaczego whiskas dla małych kotów nie jest dobra? Czyli co? Kłamliwa jakaś?

kociaBogi

Post » Czw wrz 01, 2011 19:08 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Szczerze mówiąc nie wiadomo dokładnie czy on ma te 4 miesiące, być może już ma 5, bo jes to kotek dachowy ze wsi, który był przez jakiś czas w stodole z matką, która nie miała pokarmu. Był przegłodzony przez jakiś czas i może dlatego teraz tak lubi jeść... Gdyby miał 5 miesięcy chyba waga byłaby ok?

kociaBogi

Post » Czw wrz 01, 2011 19:12 Re: waga 4 miesięcznego kotka

szukam watku o karmach ,jak znajde to Ci wkleje,poczekaj

kotx2

Post » Czw wrz 01, 2011 19:12 Re: waga 4 miesięcznego kotka

super :) Właśnie też szukałam ale nie mogę znaleźć.

kociaBogi

Post » Czw wrz 01, 2011 19:13 Re: waga 4 miesięcznego kotka

A możesz zamieścić zdjęcie kotka?
.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Czw wrz 01, 2011 19:14 Re: waga 4 miesięcznego kotka

viewtopic.php?t=579 tutaj masz poczytaj :ok:

kotx2

Post » Czw wrz 01, 2011 19:17 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Whiskas jest tanią karmą niskiej jakości z małą zawartości mięsa.
Mój weterynarz jak usłyszał, że kotek zwymiotował po whiskasie stwierdził
bardzo mądry kotek, ja też bym zwymiotował jakby mi dali takie paskudztwo do jedzenia.
Polecam produkty PURINA, ale przynajmniej FRISKIS - DARLING odpada a i FRISKIS nie jest wybitne. ONE już jest takie przystępne.

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Czw wrz 01, 2011 19:20 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Kociaki szybko rosną, a małemu(rosnącemu) kotu nie powinno sie ograniczać jedzenia.
Karma Whiskas ma 4 procent mięsa. Reszta to mielone rogi, kopyta, wymiona, odpady po padłych zwierzętach... a koty są ścisłymi mięsożercami, czyli do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania potrzebują prawie wyłącznie mięsa. Nie 4 procent mięsa... Poza tym, karma whiskas (i inne tego typu) są tak chętnie zjadane, bo zawierają polepszacze smaku, od których kot z czasem się uzależnia. To tak, jakbyś dziecko cały czas karmiła fast foodem.
Dobrej karmy kot potrzebuje dużo mniej, bo jest bardzie sycąca, czyli w sumie nie wychodzi drożej. Purina Pro Plan(dostępna prawie w każdym sklepie zoo), Sanabelle, Acana, itp-to karmy którymi warto kota karmić.
Zastanów się także nad żywieniem mięsem- moim zdaniem taka dieta jest najlepsza dla kota, i tanio wychodzi.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Czw wrz 01, 2011 19:22 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Szenila pisze:Kociaki szybko rosną, a małemu(rosnącemu) kotu nie powinno sie ograniczać jedzenia.
Karma Whiskas ma 4 procent mięsa. Reszta to mielone rogi, kopyta, wymiona, odpady po padłych zwierzętach... a koty są ścisłymi mięsożercami, czyli do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania potrzebują prawie wyłącznie mięsa. Nie 4 procent mięsa... Poza tym, karma whiskas (i inne tego typu) są tak chętnie zjadane, bo zawierają polepszacze smaku, od których kot z czasem się uzależnia. To tak, jakbyś dziecko cały czas karmiła fast foodem.
Dobrej karmy kot potrzebuje dużo mniej, bo jest bardzie sycąca, czyli w sumie nie wychodzi drożej. Purina Pro Plan(dostępna prawie w każdym sklepie zoo), Sanabelle, Acana, itp-to karmy którymi warto kota karmić.
Zastanów się także nad żywieniem mięsem- moim zdaniem taka dieta jest najlepsza dla kota, i tanio wychodzi.

o dokładnie :ok: to taki koci mcdonald

kotx2

Post » Czw wrz 01, 2011 19:22 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Jeju, jak dziwnie mi się to czyta, jestem ogółem w szoku. Ale dziękuje za wspaniałe rady, co ja bym zrobiła bez tego forum :) A mięsem karmię kotka, dziękuję wam!

kociaBogi

Post » Czw wrz 01, 2011 19:23 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Szenila pisze:Kociaki szybko rosną, a małemu(rosnącemu) kotu nie powinno sie ograniczać jedzenia.

Lepiej bym tego nie ujęła :D

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Czw wrz 01, 2011 19:29 Re: waga 4 miesięcznego kotka

Poczytaj sobie o diecie BARF - opiera się właśnie na surowym mięsem, z dodatkami. Wcale nie jest taka skomplikowana, na jaką wygląda :wink:
Moje koty na BARFie nie są otyłe, nie mają problemów z kamieniem na zębach, a kocurek, który w młodości był cewnikowany i odtykany 7 razy(piasek w pęcherzu) od 5 ciu lat się nie zatkał. Łatwiej mi też kontrolować kota cukrzyka, a poziom cukru już tak nie skacze, jak wtedy, kiedy jadł suchą karmę.
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Czw wrz 01, 2011 19:48 Re: waga 4 miesięcznego kotka

http://www.photoblog.pl/eissle/archiwum ... 7383/kocio tutaj pełno zdjęć mojego kotka można zobaczyć

kociaBogi

[następna]