2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 20:36 2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

Witam.

15 dni temu okociła mi się pierwiastka rasy pers. Odchowuje 4 kociaki.
Ma mało mleka i nie liże kociaków od porodu. Od samego początku dokarmiane są przez smoczek mleczkiem początkowym Gerber. Kociaki chętnie piją mleko (każdy 5ml, 5 razy dziennie) i widać, że rosną.
Kotki sikają poprzez stymulację brzucha, jednak nie wypróżniają się. Do tej pory wydzieliły smółkę i raz zrobiły kupkę, ale od dłuższego czasu nie było nic.

Jak pobudzić wydalanie u kociaków gdy masaż nie działa?

Pozdrawiam serdecznie
Adil

adil

Od: Pon sie 29, 2011 20:27

Post » Pon sie 29, 2011 20:55 Re: 2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

należy drażnić - odbycik- tzn wacikiem nasączonym np oliwką- ja kupowałam chusteczki dla niemowląt marki dzidziuś. Kocica usuwa kał przez lizanie odbytu, samo masowanie brzuszka polepsza ruch jelit ale nie powoduje wypróżnienia.
Jeżeli nie wyjdzie to pilnie do weta na lewatywkę !
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pon sie 29, 2011 21:05 Re: 2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

Jak napisałem już w temacie, kocica nie liże kociaków a więc i nie usuwa kału. Kociaki robione miały już lewatywę wodą, jednak nie poskutkowało. Jakieś inne pomysły? (z wacikiem spróbuje)

adil

Od: Pon sie 29, 2011 20:27

Post » Pon sie 29, 2011 21:44 Re: 2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

odrobina parafiny na patyczku do pupki. Niedawno przerabialismy noworodki bez mamy, to pomoglo :ok:
Filemon, Nuteńka [*] kocham na wieki....
Franuś [*] w moim serduszku na zawsze
Dzwoneczku [*] Kochanie, pamiętam...
Bokiruniu [*] dziękuję...
Obrazek
Obrazek

Satoru

Od: Czw sie 21, 2003 13:32

Post » Pon sie 29, 2011 22:13 Re: 2-tygodniowe kociaki nie wypróżniają się. Potrzebna pomoc!

Napisz może w dziale Hodowcy. Tam mają większe doświadczenie z kocimi oseskami.
Kontaktowałaś się z hodowcą z hodowli swojej kotki? Pewnie by Ci pomógł.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18