zachowanie kotka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 20:31 zachowanie kotka

Witam. Mam 4 miesięcznego kotka. Niepokoi mnie jego zachowanie. Dotyczy to agresji. Micek- bo tak się nazywa, jest bardzo chętnym do zabawy kotkiem, jednakże kiedy chcę się z nim bawić, on bardzo agresywnie się rzuca na moje dłonie lub inne części ciała. Skacze, jakbym ja była przynętą, bardzo mocno gryzie i kopie nóżkami. Kiedy podchodzę do niego on ucieka, nie gwałtownie, ale wstaje. Nie mówię, że Micek jest kotem, który nie lubi głaskania, bo nie zawsze zdarzają się momenty jego niechęci do pieszczoch, ale wydaje mi się, że czegoś się często boi. Czy takie zachowanie w jego wieku jest normalne czy należy go bardziej uczyć, wychowywać? Nie wiem jaki popełniłam błąd... jaki nadal popełniam.
Bardzo proszę o opinie i jakąś pomoc. Serdecznie pozdrawiam.

kociaBogi

Od: Śro sie 03, 2011 15:02

Post » Pon sie 29, 2011 20:36 Re: zachowanie kotka

to normalny,zdrowy kociak-absolutnie nie agresywny!
widziałaś kiedyś film dokumentalny o lwach?widziałaś jak bawią się małe lwiątka?
u wszystkich kotowatych zabawa młodych wygląda tak samo.
ponieważ nie ma kociego kolegi,wybrał Ciebie do takich zabaw.
możesz wziąć drugiego kota;)
albo-kup kilka pluszaków w ciuchlandzie.miej zawsze pod ręką pluszaka i zawsze jak zaczyna zapasy z Twoją ręką,podkładasz mu pluszaka.nie karć,nie krzycz.dajesz pluszaka i tarmosicie pluszaka razem.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon sie 29, 2011 20:41 Re: zachowanie kotka

jesli drapie ,zadbaj o pazurki,regularnie przycinaj,jesli nie masz wprawy gnaj do veta,niech obetnie,bo mozna kotu zrobic krzywdę zle przycinając , z opisu wynika,ze masz normalnego kociaka,zaopatrz się w tzw.wędki,piłeczki taki kociak sam się nudzi,w przyszłosci zadbaj o kastrację :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon sie 29, 2011 20:47 Re: zachowanie kotka

Koszmaria:
A właśnie mam pluszaki i bawi się nimi, podarł je, a najbardziej lubi turlające się rzeczy takie jak... ZIEMNIAKI! :) Super się nim bawi, biega po całym domu jak stado koników.

kotx2: Pazurki przycinamy :) A jeżeli chodzi o kastrację, to zabieg będzie można zrobić w listopadzie.

kociaBogi

Post » Pon sie 29, 2011 20:50 Re: zachowanie kotka

kociaBogi pisze:Koszmaria:
A właśnie mam pluszaki i bawi się nimi, podarł je, a najbardziej lubi turlające się rzeczy takie jak... ZIEMNIAKI! :) Super się nim bawi, biega po całym domu jak stado koników.

kotx2: Pazurki przycinamy :) A jeżeli chodzi o kastrację, to zabieg będzie można zrobić w listopadzie.

u mnie sprawdzaja sie kulki z papieru,koty je nosza w zebach i aportuja :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon sie 29, 2011 21:03 Re: zachowanie kotka

kociaBogi pisze:Koszmaria:

pluszaki miej pod ręką i jak kociak będzie się znowu bawił w zapasy z Twoją ręką,zabierasz rękę i dajesz pluszaka.
moje koty,nie wiem czemu,ale najbardziej lubią pluszaki,które mają futerko które imituje owczą wełnę.miałam takie śliczne dwie owieczki-pamiątki,a teraz wyglądają jak ścierki :(
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Pon sie 29, 2011 21:57 Re: zachowanie kotka

No właśnie! Robię tak... :) Witaj w klubie posiadaczy ścierko-pluszaków!

kociaBogi

Post » Pon sie 29, 2011 22:11 Re: zachowanie kotka

ech,wiesz,szkoda mi tych owieczek,jedną mi tata kupił,jak byliśmy na wycieczce w Zakopanem jak miałam 6lat,a drugą mi przysłał kolega ze Szkocji :(
ale coś za coś,kot dawno odpuścił gryzienie rąk.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria