"Koty z obwodnicy"Legnica(6)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 24, 2011 2:14 "Koty z obwodnicy"Legnica(6)

Niewielkie/wielkie stado kotów wolno żyjących,ok.10,może naście kotów.Chyba nie najgorsze miejsce,ale na pewno jedno z nie licznych takich,gdzie kotom wolno za dnia wylegiwać się na trawce,ganiać po drzewach i mieć krótko mówiąc całą tą ludzką cywilizację w kocich noskach :wink:
Osobę która się nimi opiekuje:karmi,naprawia budki,dogląda codziennie czy wszystko w porządku znam.Koty żyją skromnie,ale mają w miarę normalne KOCIE życie.
Zainteresowałam się tymi kotami,bo obawiam się,że jeśli nie będą sterylizowane,to to miejsce szybko się "skończy".Bo ze stada 10/kilkunastu kotów,za rok będzie stado 20/dwudziestu kilku,po drugich w sezonie miotach 30stu itd.w końcu zaczną przeszkadzać otoczeniu,zaczną się kocie katary i inne infekcje i pomoc tym kotom przerośnie każdego.
Nie jestem w stanie pomóc inaczej,jak tylko prosić o pomoc w wysterylizowaniu ich,wożeniem do lecznic,fotografowaniem,przetrzymywaniem i wizytami kontrolnymi musi zająć się dotychczasowa opiekunka.
Ja jedynie odwiedzę je od czasu do czasu w miarę możliwości i wypożyczę kennel,który mam na stanie dzięki Willow_.
Nic więcej na dzień dzisiejszy nie mogę zrobić.
Uzgodniliśmy,ze fundusze na zabiegi dla tego stadka będą wpływały bezpośrednio do lecznicy wykonującej zabiegi,tak będzie sprawniej,bo może mnie czasami po prostu nie być na miejscu i bez sensu byłoby wstrzymywać wykonanie choćby jednego zabiegu tylko przez mój brak czasu.
Koszt sterylizacji jednej kotki to 150zł,wpłaty muszą mieć dopisek:
sterylizacja kotów z obwodnicy.
Nie znaczy to ze koty te żyją bezpośrednio na jakimś rondzie,czy ruchliwej drodze,nie.Tak najłatwiej będzie je odróżnić.
Wątek ten zakładam,bo chciałabym pisać o każdym wykonanym zabiegu,wklejać fotki kotów i zaświadczenia wetowskie o wykonanych zabiegach.
Abyśmy nie pogubili się w tym wszystkim,w drugim poście będę wpisywała informacje o wpłatach od darczyńców-w nawiasie,potem powinnam otrzymać potwierdzenie od wet o takim wpływie i zrobię dopisek-wpłynęło lub jest,tak aby było wiadomo że dotarło(rozliczenie od wet prawdopodobnie będzie raz w tygodniu).
A jeszcze potem,w poście trzecim zaświadczenie o wykonanym zabiegu/zabiegach i mam nadzieję fotka kota.
Dane lecznicy,oraz dane osobowe lekarzy z lecznicy nie będą podawane do publicznej wiadomości,również proszę darczyńców o nierozpowszechnianie takich informacji.

Nieprzewidziane zmiany:
1/post drugi-opis kotów,post 3 wpłaty+rozliczenie zabiegów
2/koszt nie więcej niż 150zł,prawdopodobnie dostaniemy spore zniżki
Ostatnio edytowano Pt paź 28, 2011 12:51 przez Legnica, łącznie edytowano 9 razy
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 2:14 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Stadko:
Szarinka- wiek ok 15 lat, liderka i samica alfa.Jak na swoje lata bardzo dobrze sie trzyma.Charakterek ma dość ostry i nie przepada za głaskaniem.
WysterylizowanaObrazek
Obrazek
Szarobiała-córka Szarinki, na szczęscie nie odziedziczyła po mamie charakterku i jest przyjazna w stosunku do pozostałych kotów. Nierozłączna ze swoja siostrą-Bezimienna, nawet razem kocieta wychowuja. Wciąż nieufna.Wiek ok 6 lat
Obrazek
Kicia- wiek ok 7 lat. bardzo przyjacielska uwielbia drapanie koło ogona. Jedyna taka pieszczoszka z całego stadka.Zawsze jako pierwsza w kolejce do jedzenia.
wysterylizowanaObrazek
Obrazek
Bezimienna- siostra Szarobiałej i córka Szarinki, dość płochliwa i nieufna. Typowa indywidualistka, chadza własnymi ścieżkami.Wiek ok 6 lat
Obrazek
Piziella- wiek ok.5 lat, lubi pokazywać swoją wyższość nad pozostałymi kotami.Miotów broni jak żadna inna, wystaczy cię tylko zbliżyć, a rusza do ataku.Dba o swoje kiciaki nawet jak juz dorosną.Dzikusek z niej straszny.
Obrazek
Sharis- córka Szarinki, bardzo bojaźliwa.Obecnie w ciąży, bedzie to jej pierwszy miot.Wiek ok 2 lata. Przyjazna w stosunku do innych kotów, zazwyczaj czeka z boku aż inne się najedzą.
Obrazek
Strzałka-kotka ok2-3 lata,w tym roku pierwszy raz sie okociila, urodzila 2 maluchy ale jednego cos zagryzlo, strasznie to przeżyła :/ siostra Sharis i córka Szarinki. Potwornie zdziczała, ale po okoceniu się nabrała trochę wiecej ufności.
Obrazek
Bombka ok 5 lat, sympatycznai lubi głaskanie, choc trzyma sie raczej na uboczu i na uczte przychodzi na samym końcu. Po sterylizacji dośc dobrze sie czuje, ma apetyt i dzis nawet sie myła :)
WysterylizowanaObrazek
Obrazek
szrobiała to Kiciaszka chyba została porzucona przez kogoś, byc moze w miejscu docelowym w już takim kiepskim stanie, a byc może sama się przybłąkała szukając pożywienia. Poczatkowo strasznie dzika, na widok człowieka nawet w oddali uciekała w popłochu.Teraz sama wchodzi na kolana i mruczy-straszny z niej pieszczoch(po 2 tyg. co wskazuje na to ze miała kiedys dom) Juz troszke przytyła, choc i tak jest jeszcze chudziutka.Powoli aklimatyzuje sie w nowym miejscu, choć dość nieśmiało jeszcze.
wysterylizowanaObrazek
Obrazek

Kocurki
Obrazek
Obrazek
ten czarno biały to Czarny Nosek,a ten drugi to Tato, obydwa przeniosły się ze stróżówki,tato wprowadzil terror i wygnał wszystkie kocury, albo zabił ;/ głownie to on jest ojcem kiciaszków, zreszta widać podobieństwo. czarny nosek jest pokorny i zawsze musi dostawać jedzenie osobno, bo taka troche z nigo sierota jest, ale młodsze kocury tez ganiał, zanim zostały przegnane całkowicie. Nie wiem w jakim wieku sa myślę ze ok 6 Tato i 4 Czarny nosek.
Ostatnio edytowano Śro wrz 28, 2011 11:30 przez Legnica, łącznie edytowano 15 razy
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 2:15 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Wpłaty:
1/MonikaSt 30zł (dotarła)
2/Anonim 444,40zł (dotarła)
3/Theodora 150zł,sterylizacja kotki w wysokiej ciąży w innym gabinecie-wpłata dotarła
4/Broszka 60zł (dotarła)
................................
razem-684,40zł

Obrazek

bazarek-biżuteria(Legnica)
wpłaty:
Marudka-100zł(dotarło)
kubeczek-12zł(dotarło)
aditu-15zł(zakładam ze to od aditu,bo brakuje nicku przy wpłacie,dotarło)

Obrazek

wpłaty:
684,40zł+127zł=811,40zł

wydatki:
zaswiatczenie wet nr1-324zł
zaswiadczenie wet nr2-140zł+10zł uzgodnione z darczyńcom=150zł
razem-474zł

pozostało-337,40zł

wpłaty:
MonikaST-30zł
razem-367,40zł
Ostatnio edytowano Pt paź 28, 2011 20:25 przez Legnica, łącznie edytowano 10 razy
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 2:23 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Wstawię zdjęcia niektórych kotów,na razie te które mam i pewnie obejrzane już przez większość z Was.Mam nadzieję że niedługo dotrą nowe.
Obrazek
Obrazek
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 2:24 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 13:52 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Mamy już pierwsze deklaracje pomocy.
Może w okolicach weekendu uda sie ciachnąć pierwsza kotką?
Serdecznie dziękujemy kochani!
Legnica

Post » Śro sie 24, 2011 13:58 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

zaznaczam sobie..
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pt sie 26, 2011 14:28 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Kilka kolejnych fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Legnica

Post » Pt sie 26, 2011 14:29 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

mam wrazenie że to kotka i ze jest ciężarna

Obrazek
Legnica

Post » Pt sie 26, 2011 14:31 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Obrazek

a tu bardzo skromny prezent od moich kotów :oops:
stary drapak i budka,w tej komórce mają schronienie z "dachem nad łepkami"

Obrazek
Legnica

Post » Pt sie 26, 2011 22:18 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Co tu tak strasznie cichutko?
Może i to nie raj dla kotów,ale żyją sobie,w miarę spokojnie.
Legnica

Post » Nie sie 28, 2011 8:55 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Wczoraj wracałam znad morza do Katowic i właśnie koło Legnicy auto jadące przede mną mało nie rozjechało kociaka na drodze łączącej z autostradą. Nie znam Legnicy, ale obok były ogródki działkowe. Kociak był około 2-miesięczny, wysiadłam i zaniosłam go przez tą ruchliwą drogę na te ogródki, ale on chyba nie wiedział gdzie jest. Czy ktoś zna to miejsce?

gosia_paw

Od: Nie mar 13, 2011 21:01

Post » Nie sie 28, 2011 11:25 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Legnica pisze:Uzgodniliśmy,ze fundusze na zabiegi dla tego stadka będą wpływały bezpośrednio do lecznicy wykonującej zabiegi,tak będzie sprawniej,bo może mnie czasami po prostu nie być na miejscu i bez sensu byłoby wstrzymywać wykonanie choćby jednego zabiegu tylko przez mój brak czasu.

Poproszę o nr konta :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Nie sie 28, 2011 14:29 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

gosia_paw pisze:Wczoraj wracałam znad morza do Katowic i właśnie koło Legnicy auto jadące przede mną mało nie rozjechało kociaka na drodze łączącej z autostradą. Nie znam Legnicy, ale obok były ogródki działkowe. Kociak był około 2-miesięczny, wysiadłam i zaniosłam go przez tą ruchliwą drogę na te ogródki, ale on chyba nie wiedział gdzie jest. Czy ktoś zna to miejsce?

Ogrodów działkowych w Legnicy jest co najmniej 7,a na ich terenach tysiące bezimiennych kotów,na terenie jednego takiego ogrodu jest średnio 2 karmicielki,które są regularnie wyśmiewane,zastraszane i piętnowane za urządzanie na swojej działce "kociarni".Wiem też jest spore grono "działkowców" doświadczonych w "pozbywaniu" lub okaleczaniu tych kotów.
Wybacz gosia_paw ale większość mieszkańców Legnicy,zatrzymuje auta,przenosi kota przez ruchliwą ulicę na te ogródki.

Wiesz,mam jeszcze do wyadoptowania 3 maluchy,dwa z nich zabrałam z podwórza.Pytałam kilka dni temu co tam z ich matką,odpowiedziano mi ze znów jest ciężarna(ostatnia kotka z trzech,której osobiscie nie dałam rady jeszcze ciachnąć),spytałam czy choć po 10zł nie mogli zrobić zrzutki na jej sterylkę,czy choć provery nikt nie mógł jej podać i wiesz co mi odpowiedziano?
"że jak urodzi(ponownie)to się najwyzej maluchy pani Wiesi zaniesie".
Dziękuję gosia_paw za info,ale nie miej złudzeń ze ja jedna ogarnę całą Legnicę.
Legnica

Post » Nie sie 28, 2011 14:31 Re: "Koty z obwodnicy"Legnica

Broszka pisze:
Legnica pisze:Uzgodniliśmy,ze fundusze na zabiegi dla tego stadka będą wpływały bezpośrednio do lecznicy wykonującej zabiegi,tak będzie sprawniej,bo może mnie czasami po prostu nie być na miejscu i bez sensu byłoby wstrzymywać wykonanie choćby jednego zabiegu tylko przez mój brak czasu.

Poproszę o nr konta :ok:

Dziękuję serdecznie,już wysyłam :)
Legnica

[następna]