Problem z obcymi kotami na posesji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 26, 2011 22:06 Problem z obcymi kotami na posesji

Witam serdecznie,
chciałabym przedstawić mój problem z obcymi kotami na mojej posesji. Otóż mieszkam na osiedlu domków i nie mam żadnych zwierząt. Moi sąsiedzi natomiast mają 5 kotów (2 kotki, kotkę kastrowaną, i kocura kastrowanego). Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt tego, że koło mojego domu zrobiły sobie wc. Gdybym była sama to pewnie jakoś bym sobie z tym poradziła, ale mam dwójkę małych dzieci, które bawią się w tym piachu, kocie odchody przynoszą na butach, obawiam się o ich zdrowie i wogóle jest to mało higieniczne. Bardzo proszę o pomoc i radę jak mam sobie z tym poradzić. Do głowy przychodziły mi różne pomysły: środki chemiczne na piasek (ale nie, bo dzieci), urządzenia wysyłające sygnał ultradźwiękowy (ale w opisach nie zawsze to się sprawdza), a może po prostu mój WŁASNY kot :) Tylko nie wiem co to by miał być za kot: kocur, kotka, a może kastrat tak żeby pilnował obejścia i nie wpuszczał na swój teren obcych kotów. Proszę poradźcie co mam zrobić....? Pies nie wchodzi w grę.

beri26

Od: Pt sie 26, 2011 21:38

Post » Pt sie 26, 2011 22:11 Re: Problem z obcymi kotami na posesji

Witaj :D

Myślę, że Twój własny kot również załatwiałby się w tym miejscu i miałabyś w ogrodzie odchody sześciu kotów :wink: plus codzienne wrzaski i inne odgłosy kotów walczących o swój teren. Bo Twój ogród jest już terenem tamtej piątki...
Nie mam specjalnie pomysłu innego niż pies, który odpada - chętnie sama poczytam, co na to inni :)

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pt sie 26, 2011 22:28 Re: Problem z obcymi kotami na posesji

sisay pisze:Witaj :D

Myślę, że Twój własny kot również załatwiałby się w tym miejscu i miałabyś w ogrodzie odchody sześciu kotów :wink: plus codzienne wrzaski i inne odgłosy kotów walczących o swój teren. Bo Twój ogród jest już terenem tamtej piątki...
Nie mam specjalnie pomysłu innego niż pies, który odpada - chętnie sama poczytam, co na to inni :)

1. Przykrywaj na noc piaskownicę. Koty chętnie załatwiają się do piasku, a mając taką wielką i czystą kuwetę, korzystają z niej bardzo chętnie. Myślę, że najlepsza byłaby gruba folią, która dodatkowo możesz na noc zmoczyć wodą. Warto to zrobić niezależnie od realizacji następnych punktów.

2. W miejscach, w których poruszają się koty, ustaw AirWicki z silnie pachnącym wkładem i czujnikiem ruchu. Te urządzenia są na baterie, więc możesz postawić w każdym miejscu. Jeżeli czujnik ruchu zadziała, urządzenie rozpyli silny strumień odświeżacza. Każdy chemiczny zapach jest dla wrażliwego kociego powonienia bardzo nieprzyjemny, a szczególnie zapachy perfumowane.

3. Niewidoczne ogrodzenie (elektryczny pastuch), które mogłabyś włączać na noc

4. Zacznij dokarmiać przychodzące koty. Kot to bardzo czyste stworzenie, nie załatwia się tam, gdzie spożywa posiłki. Jest to wyjście miłe dla obu stron.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Nie wierz w różnego rodzaju odstraszacze dla kotów. Bardzo rzadko są skuteczne.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00