Choroba skóry - pomóżcie jeśli wiecie co to może być

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 21, 2011 23:56 Re: Choroba skóry - pomóżcie jeśli wiecie co to może być

Oczywiście, że podawanie sterydów na dłuższą metę to nie jest żadna metoda. Tylko np. moja kota drapiąc się zakaziła sobie rany gronkowcem, zakażenie wtórne - alergia powodowała, że ją swędzi, a gronkowce są wszędzie, więc drapiąc się pakowała go sobie w te rany i trzeba to było też leczyć antybiotykiem. Steryd spowodował, że przestała się drapać z taką intensywnością. Szukanie alergenu to też nie taka prosta sprawa. Może to też być alergia kontaktowa, choć zdarza się dość rzadko u kotów.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pon sie 22, 2011 11:26 Re: Choroba skóry - pomóżcie jeśli wiecie co to może być

Wieczorem jadę z Amadeuszem do wetki, zasugeruje jej badanie tarczycy i zeskrobiny na grzyb. Mam jeszcze pytanie co do karmy rc, którą je od 3 tygodni. Czy zostawić mu ją jeszcze przez te trzy tygodnie i zobaczyć czy jest poprawa, czy od razu zmienić na inną hypoalergiczną, która ma lepszy skład?

Już po wizycie u wetki. Zostaną zrobione badania na bakterie i na grzyba. Jeśli chodzi o tarczycę, to wetka stwierdziła, że to nie to i nie zaleciła badań. Jeśli to nic nie wykaże, to zrobimy jeszcze badanie na nowotwór, ale mam nadzieję że to nie rak. Pani doktor poleciła mi bardzo znanego weterynarza dermatologa z Warszawy, więc jeśli teraz nic nie pomoże, to może nas czekać wyprawa na wschód. Amadeusz dostał też zastrzyki z penicyliną.
Ostatnio edytowano Pt sie 26, 2011 11:43 przez Uli, łącznie edytowano 1 raz

Uli

Od: Sob wrz 15, 2007 11:32

Post » Pon wrz 05, 2011 7:17 Re: Choroba skóry - pomóżcie jeśli wiecie co to może być

Amadeuszek odszedł :cry: :cry: :cry:

Uli

Od: Sob wrz 15, 2007 11:32

Post » Śro wrz 07, 2011 10:40 Re: Choroba skóry - pomóżcie jeśli wiecie co to może być

Jak to się stało? :(

Uli, bardzo współczuję straty! Trzymaj się mocno... :cry:
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

[poprzednia]