Jak skłonić rasowego kota do przyjaźni

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 20, 2011 15:09 Jak skłonić rasowego kota do przyjaźni

Witam jestem poczatkującym kocim miłośnikiem i mam takie pytanka. Kupiłem rosyjskiego niebieskiego kocura w wieku5miesięcy z rodowodem po przyjeździe do domku kot uciekł pod łóżko i spędził tam ok 3 doby(że tak będzie mówił nam hodowca od którego kupiliśmy kocura) wychodząc tylko późnym wieczorem jak moje dzieci poszły spać i zrobiło się cicho na jedzenie i do kuwety. Kocur jest dość płochliwy nie przychodzi żeby go głaskać, miziać, przytulać na tzw kolanka. Większość czasu spędza pod łóżkiem lub na szafie gdzie śpi. Tam chyba czuję się najbezpieczniej. Po miesiącu pobytu w naszym domu czyli w 6miesiącu zycia wykastrowaliśmy kocura i postanowiliśmy dokupić kotkę tej samej rasy od tego samego hodowcy. Kotkę (wena)wzieliśmy w wieku9tygodni. Kotki zaprzyjaźniły się po upływie2 dni. Nawet do takiego stopnia ze wena ssała sutka hebe :? . Nie wiem czy to jest normalne zachowanie???Już tego nie robi. Wena jest bardzo rzywiołowa często przychodzi do nas aby ją głaskać tulić miziać. Natomiast kocur nadal jest nie ufny. Jak się go weźmie na ręce to się daje głaskać pod warunkiem że się z nim spaceruje po miszkaniu jeżeli się siądzie to odrazu ucieka jak gdyby działa mu się krzywda. Co mi poradzicie :?: Z tego co wiem to te koty to maskotki, przytulanki i cały dzień spędzają z właścicielem przy codziennych obowiązkach. W moim przypadku tego zachowania nie ma. Koty większą część dnia przesypiają a w nocy i nad ranem harcują. Proszę o pomoc bo powoli zaczyna mnie ta cała sytuacja irytować.
Ostatnio edytowano Nie sie 21, 2011 17:35 przez oscyp, łącznie edytowano 1 raz

oscyp

Od: Sob sie 20, 2011 8:29

Post » Sob sie 20, 2011 15:17 Re: dziwne zachowanie kotów

Ssanie sutka jest normalnie, tak reaguje wiele kotów zabranych od mamy i rodziny
Nie wszystkie koty to miziaki, i nie każdy mizia się do każdego człowieka
Wydje mi się, ze długo Was nie ma w domu, więc koty muszą się cieszyć swoim towarzystwem. RADZIŁABYM POŚWIĘCAĆ IM WIĘCEJ CZASU, ALE NIE NA SIŁĘ - poturlać połeczkę lub kamyk, pociagać po ziemi wędkę kocia albo rzemyk czy sznurek (uwaga, żeby nie zjadły) Sposób na zarwane noce jest taki właśnie - wybawić kociaste z wieczora, wtedy grzecznie spią
No i moze się mylę, ale koty rosyjskie chyba nie slyną z miziastości, to raczej takie... primadonny, introwertycy
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob sie 20, 2011 15:26 Re: dziwne zachowanie kotów

Tez dobralam druga kotke - ale ona (prawdopodobnie wczesniej bezdomniaczka) przez pierwsze tygodnie chowala sie w kontenerku, w ktorym przyjechala. Syczala i nie dala sie dotknac.Rezydentka przy kazdej nadarzajacej sie okazji pacala ja lapka i przeganiala. Doradzano mi, zebym na sile brala ja na rece i glaskala, bo skad niby taki dzikus ma wiedziec, ze glaskanie jest fajne :roll: - ale jakos nie chcialam robic nic wbrew woli koteczki; wyciagalam tylko do niej reke, ktora obwachiwala uwaznie i glaskalam na ile bylo to mozliwe - i kicia nabierala coraz wiekszego zaufania do mnie - teraz jak tylko usiade do kompa wskakuje na biurko i staje miedzy monitorem i mna domagajac sie mizianek :mrgreen: Jak tylko zdejmuje narzute z lozka jako pierwsza siedzi i czeka na wieczorne mizianki.Wygryzla rezydentke z loza - ale na rece nie pozwala sie brac :wink: Nie i juz :!: W niczym mi to nie przeszkadza - wystarczy, ze rezydentka okupuje moje kolana - dla dwoch i tak nie byloby miejsca :lol: Sa koty, ktore sa po prostu nie nakolankowe - taki charakter - Twoj kot chyba nie nabral 100% zaufania - potrzebuje chyba wiecej czasu - :ok: :ok: za to aby sie to jak najszybciej odmienilo :1luvu:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Sob sie 20, 2011 17:07 Re: dziwne zachowanie kotów

Z kotami spędzamy duzo czasu, dużo się bawimy jak tylko nie śpią :lol: .Ja prawie cały czas jestem w domu wraz z żona. z tego co czytałem i pisałem z ludzmi którzy posiadają takie koty to idealne koty do przytulania i pieszczot. Może potrzeba czasu :?:

oscyp

Post » Sob sie 20, 2011 17:10 Re: dziwne zachowanie kotów

Moje koty na początku też były nieufne, a jak już zaczęły być ufne, to zaczęły łobuzować :)
aktualnie nie mogę się od nich opędzić, czasem aż bywa to męczące :)
Także życzę cierpliwości... :D

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Sob sie 20, 2011 17:50 Re: dziwne zachowanie kotów

Jak już nie spią i sie razem bawią to szaleją co niemiara masakra roznoszą całą chatę wszystkie kwiaty połamane :D ale to właśnie są koty dla takich chwil właśnie się hoduje kotki :ryk: aż do momentu kiedy chcę wziąć na ręcę i pogłaskać ucieka jakbym mu krzywdę robił nie rozumiem. Chyba czas i będzie :ok:

oscyp

Post » Sob sie 20, 2011 18:29 Re: dziwne zachowanie kotów

Jest też opcja, że po prostu nie lubi.. no każdy ma swoje upodobania przecież :wink:

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Sob sie 20, 2011 18:47 Re: dziwne zachowanie kotów

Może też być kwestia wieku - ludzkie nastolatki też się nie tulą za bardzo, maja ciekawsze sprawy :mrgreen:

taizu

Post » Nie sie 21, 2011 15:16 Re: dziwne zachowanie kotów

Myślę że to nie wiek jest przyczyną. :? Mam nadzieje że to minie ale puki co się nie zapowiada na lepsze.Może ma ktoś jakię pomysł :?:

oscyp

Post » Nie sie 21, 2011 16:17 Re: dziwne zachowanie kotów

Może zmień tytuł, żeby mowił cos o rodzaju dziwnego zachowania albo rasie, np Rosyjski niebieski-dziwne zachowanie albo Jak sklonić rasowego kota do przyjaźni, albo co. Tytuly zmieniasz, wchodząc w swój pierwszy post przez włączenie opcji Zmień, piszesz nowy tytuł i Wyślij
I hm, trochę zwróć uwagę na poprawność ortograficzną, bo zaczną się protesty

taizu

Post » Nie sie 21, 2011 16:38 Jak sklonić rasowego kota do przyjaźni

ok dzięki :oops:

oscyp