Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 19, 2011 9:26 Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

U najmłodszej mojej kotki od połowy czerwca pojawia się krew w kupie. Robione było badanie kału pod kątem pasożytów, genu Giardia i bakterii - niczego nie wykazało. Była robiona biochemia, ale też niczego nie wniosła w sprawy.
Kotka nigdy nie miała biegunek, rozwolnienia czy zaparć, zachowuje się jak zdrowy kociak, szaleje do upadłego, rośnie i przybiera na wadze. Mimo to była odrobaczona Pancurem i brała Metronidazol.

Kupiłam jednak testy w Sigmedzie wykrywające lamblie. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z nimi, czy są wiarygodne i tak naprawdę jaką ilość tego kału należy przenieść do płynu na tej specjalnej wymazówce ?

Zrobiłam wczoraj już jeden taki test ( mam w zapasie jeszcze 2 ) i pojawiły się dwie kreski - czyli świadczyłyby niestety o pozytywnym wyniku, ALE ta druga kreska była niemal niewidoczna, bardzo blada, w stosunku do tej drugiej kontrolnej która się pojawia i świadczy o tym, że test jest sprawny. I teraz nie wiem czy jest to wynik pozytywny i znowu mam ją odrobaczać, czy jest to wynik "niewiadomy" czy jaki ?! Czy jeśli wynik byłby negatywny to tej drugiej kreski nie byłoby w ogóle widać ?

Proszę podzielcie się doświadczeniami.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pt sie 19, 2011 10:05 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Podrzucę...

karola7

Post » Pt sie 19, 2011 16:20 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

karola7 pisze:Podrzucę...

karola7,lepiej ten test zrób u weta bo oni lepiej się na tym znają :kotek: :ok: My same możemy tylko niechcący krzywdy narobić.Pisałam już na jednym z wątków o Bejbi,na pewno pamiętasz :mrgreen:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pt sie 19, 2011 19:09 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

No tak. Tyle, że ona miała posiew na giardia robiony u weta, w laboratorium i nic nie wyszło. Podobno z lambliami jest tak, że najlepiej badać na świeżo, bo jak badanie jest robione później niż 24h to wynik może wyjść fałszywie negatywny.

karola7

Post » Pt sie 19, 2011 20:32 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

karola7 pisze:No tak. Tyle, że ona miała posiew na giardia robiony u weta, w laboratorium i nic nie wyszło. Podobno z lambliami jest tak, że najlepiej badać na świeżo, bo jak badanie jest robione później niż 24h to wynik może wyjść fałszywie negatywny.

Właśnie przeszłam horror z podaniem FENBENDAZOL-żel :cry: podrapała nas i lata garbata po mieszkaniu i za mało poszło.Okropny jest ten lek.Nigdy aż tak się nie broniła.Mi u weta zrobili w ten sam dzień tzn.na drugi były wyniki.Może robić jeszcze u Twojej kotki?Bejbi po wątrobie naprawdę oberwała,a to nie koniec :(
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sie 19, 2011 20:47 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Szkoda Bejbi.
Może ten Fenbendazol jest okropny w smaku i stąd ta reakcja. U mnie nie ma problemów, tabletki też ładnie łyka, jedynie kiedyś po jakimś probiotyku który dostała od weta zapluła pół mieszkania, biegała wtedy jak poparzona i wypluwała, a to było pomarańczowe, więc piękne ślady zostawiła na ścianie, nie chce się to wcale zmyć teraz ;) .
Jeśli chodzi o lamblie to jak czytam jakie dają objawy to w zasadzie oprócz tej krwi nic nie pasuje, biegunki, wymioty itd , nigdy tego Mila nie miała.

karola7

Post » Pt sie 19, 2011 20:49 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Aa i ja na wątrobę podaję teraz Esseliv i weterynaryjny Orinitil.

karola7

Post » Pt sie 19, 2011 20:59 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

karola7 pisze:Aa i ja na wątrobę podaję teraz Esseliv i weterynaryjny Orinitil.

Esseliv też dawałam,ale wet kiedys powiedział że mam z tym uważać 8O nie wiem czemu.Pomarańczowy to ja DEBRIDAT dałam kiedyś i pieniła mi się i pluła po pościeli.Dwa razy na dobę pół hepatilu daję,wiem że to słabsze,ale skoro kotka go lubi?To oprócz tego co piszesz
dajesz kotce na lamblie coś czy na razie nic?
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sie 19, 2011 21:06 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Zapomniałam o tym że Bejbi nigdy nie wymiotowała 8O nawet po lekach.Czkawki,odbijanie to było.Ciągle wzdęta,obolała od początku.Jak była maleńka lubiła Whiskas :oops: saszetki i po zjedzeniu śmierdziała padliną 8O potem zmieniłam na saszetki Animondy i od czasu RC gastro nie chce mokrej karmy :x
Obrazek ,

vailet

Post » Pt sie 19, 2011 21:09 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

Nie daję. Ona brała Panacur i Metronidazol, badanie na pasożyty i giardia niczego nie wykazało, ale i tak była przeleczona. Dostaje leki na wątrobę bo przy biochemii wyszła kiepsko, najpewniej po tych lekach wcześniej podanych.
Ona naprawdę zachowuje się jak normalnie, dobrze wygląda, ma ładną sierść, jest energiczna, bawi się, szaleje, ale przyczyna tej krwi jest nieznana...

karola7

Post » Pt sie 19, 2011 21:16 Re: Szybki test płytkowy wykrywający lamblie.

karola7 pisze:Nie daję. Ona brała Panacur i Metronidazol, badanie na pasożyty i giardia niczego nie wykazało, ale i tak była przeleczona. Dostaje leki na wątrobę bo przy biochemii wyszła kiepsko, najpewniej po tych lekach wcześniej podanych.
Ona naprawdę zachowuje się jak normalnie, dobrze wygląda, ma ładną sierść, jest energiczna, bawi się, szaleje, ale przyczyna tej krwi jest nieznana...

Może coś z krzepliwością?To drogi interes to badanie.Sama bym zrobiła,ale to nie możliwe :( Kiedyś kupiłam puszkę Hillsa na wątrobę i Bejbi po godzinie zrobiła miękką qpę z krwią 8O resztę wywaliłam.
Obrazek ,

vailet