Szkrab z Wejherowa doszedl do siebie, jest juz w DS

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 14, 2011 9:27 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Kciukasy sie przydadza! Maly ma spory apetyt, rzuca sie resztkami sil na RC Recovery :) ale niestety ma tez spora biegunke :( Zaraz pojdzie kroplowa, a po poludniu wizyta u weta. Zapytam o te witaminy.
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Nie sie 14, 2011 12:22 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

anula790820 pisze:Kciukasy sie przydadza! Maly ma spory apetyt, rzuca sie resztkami sil na RC Recovery :) ale niestety ma tez spora biegunke :( Zaraz pojdzie kroplowa, a po poludniu wizyta u weta. Zapytam o te witaminy.

Rozwolnienie pewnie od parafiny. Kciuki na maksa!
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Nie sie 14, 2011 22:58 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Bieguna to na pewno od oleju, więc tym się nie należy przejmować aż tak, byle już nie podawać więcej, bo będzie miał maluszek biegunkę cały czas...
Co do witamin, to jeśli kroplówa jest przezroczysta, to znaczy że bez witamin... jak żółta- znaczy że są witaminki ;)
Jeśli kociaczek je za mało, możnaby mu podać do kroplówy Duphalyte - to taki żółty środek odżywczy...
To że je mało, to nie problem... takie małe kocię to może z łyżeczkę Recovery je na 1 karmienie normalnie, więc też z umiarem go karm ;) lepiej mało, a często...
Podzielam zdanie dziewczyn, raczej maluszek nie ma tych 8 tygodni... ja bym mu była skłonna dać 5-6... a takie maluszki to w większości śpią, szczególnie jak jest chory to norma...
To, że robali nie ma w kupie, to niestety nie jest jeszcze powód do radości... ale dobrze, że zrobił kupala i się nie zatkał glistami :)
I nie bój się, skoro kociaczek jest pod nadzorem weta, to nie masz co się przejmować, że mu zaszkodzisz... robisz co w Twojej mocy i to najważniejsze :ok:
Będzie dobrze! :)
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Pon sie 15, 2011 0:32 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Draugia pisze:Bieguna to na pewno od oleju, więc tym się nie należy przejmować aż tak, byle już nie podawać więcej, bo będzie miał maluszek biegunkę cały czas...
Co do witamin, to jeśli kroplówa jest przezroczysta, to znaczy że bez witamin... jak żółta- znaczy że są witaminki ;)
Jeśli kociaczek je za mało, możnaby mu podać do kroplówy Duphalyte - to taki żółty środek odżywczy...
To że je mało, to nie problem... takie małe kocię to może z łyżeczkę Recovery je na 1 karmienie normalnie, więc też z umiarem go karm ;) lepiej mało, a często...
Podzielam zdanie dziewczyn, raczej maluszek nie ma tych 8 tygodni... ja bym mu była skłonna dać 5-6... a takie maluszki to w większości śpią, szczególnie jak jest chory to norma...
To, że robali nie ma w kupie, to niestety nie jest jeszcze powód do radości... ale dobrze, że zrobił kupala i się nie zatkał glistami :)
I nie bój się, skoro kociaczek jest pod nadzorem weta, to nie masz co się przejmować, że mu zaszkodzisz... robisz co w Twojej mocy i to najważniejsze :ok:
Będzie dobrze! :)

Jeszcze raz - dzieki serdecznie! W sumie je z checia i sporo. Lepiej mu to Recovery podchodzi niz mleko. Dopajam go troszke woda po posilku. I niestety - po kazdym posilku prawie bieguna :( Maly chyba przez to taki slaby... Zrobi dwa kroczki i dupka mu leci w dol...
Biedaczyna...
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Pon sie 15, 2011 11:44 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

A kiedy mu przestałaś podawać olej parafinowy?
Bo ja rozumiem, że wet wie o tej biegunie...mam nadzieję, że jest rozsądnym lekarzem i by zainterweniował, jakby było źle :roll:
Bieguna u takich maluchów nie jest dobra, szczególnie, że im cukier bardzo szybko spada i może nie być wesoło... ale skoro maluch ciągle je to znaczy, że nie jest źle ;) I skoro je Recovery z chęcią, to może mu nie dodawaj mleka, bo to też może biegunę wywoływać...
Ciągle trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia maluszka :ok:
" Jesteś odpowiedzialny za to, co oswoiłeś... "

Draugia

Od: Nie gru 23, 2007 1:25

Post » Wto sie 16, 2011 19:23 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Jak się czuje maluszek?
Moje kotulki: Diego i Kiara
Obrazek Obrazek Obrazek

Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los.

Fionca

Od: Pon cze 22, 2009 14:23

Post » Wto sie 16, 2011 21:54 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Przez ok. tydzień maluszek jest pod moją opieką, dlatego przez ten czas będę informować o jego stanie oraz prosić ewentualnie o rady i wsparcie.

Mleko nie jest dodawane do karmy, ale jest podawane osobno jako niezależny posiłek. Dziś była jedna kupeczka stała, ładna, ale więcej nie było - nie wiem, ile powinno kupkać takie maleństwo.
Ma coś z tylną nóżką, niestety. Boli go, nie staje na nią, ale wet nie znalazł przyczyny i podał przeciwbólowy, dalej - obserwacja. Je z apetytem, ale nie daje rady poruszać się.
Ostatnio edytowano Czw sie 18, 2011 16:13 przez andua, łącznie edytowano 1 raz

andua

Od: Pt lut 11, 2011 12:49

Post » Śro sie 17, 2011 5:16 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

andua pisze:Mleko nie jest dodawane do karmy, ale jest podawane osobno jako niezależny posiłek. Dziś była jedna kupeczka stała, ładna, ale więcej nie było - nie wiem, ile powinno kupkać takie maleństwo.
Ma coś z tylną nóżką, niestety. Boli go, nie staje na nią, ale wet nie znalazł przyczyny i podał przeciwbólowy, dalej - obserwacja. Je z apetytem, ale nie daje rady poruszać się.

Słuchaj to z nóżką to może być od robaków porażenie nerwów! lub od kk kaliciwiroza, bo tak też się objawia. Uwaga na podawanie tolfininy, bo mojego Ciastka o mały włos nie zabiła! a czy mały dostaje coś oprócz przeciwzapalnego?
Obrazek

biamila

Post » Śro sie 17, 2011 15:00 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

biamila pisze:Słuchaj to z nóżką to może być od robaków porażenie nerwów! lub od kk kaliciwiroza, bo tak też się objawia. Uwaga na podawanie tolfininy, bo mojego Ciastka o mały włos nie zabiła! a czy mały dostaje coś oprócz przeciwzapalnego?

Rany boskie! Tylko nie to :( Tak to właśnie wygląda...

Mały dostał wczoraj u weta zastrzyk i mam mu podawać dziś i jutro po pół tabletki Tolfininy chyba właśnie, bo mała tabletka na "To...". Próbuję ustalić, co to był za zastrzyk i czy jest to faktycznie Tolfinina. Miałam mu podać za ok. dwie godziny, nie wiem co robić :(
Na razie efektów nie ma, mały leci na dupkę, nie ma siły w tylnych nóżkach. Ale też nie jest gorzej raczej.

Jeśli chodzi o kupkę, to w nocy miał zatwardzenie, ale się wypróżnił, a dziś w południe zrobił znów luźną kupkę. Jest odżywiany zmiennie, co 4 h: raz mleko, a raz RC Recovery. Do wczoraj dostawał Vom Feinsten Animondy dla bebików. Może za dużo mu się miesza?

andua

Post » Śro sie 17, 2011 15:09 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

biamila pisze:Słuchaj to z nóżką to może być od robaków porażenie nerwów! lub od kk kaliciwiroza, bo tak też się objawia. Uwaga na podawanie tolfininy, bo mojego Ciastka o mały włos nie zabiła! a czy mały dostaje coś oprócz przeciwzapalnego?

Ok. soboty dostał 2-tygodniowy Convenie w zastrzyku. Dostaje kropelki Gentymacyna do oczu.
Nie wiem, co z tą Tolfininą :( :/ co robić, help!
I czy te objawy z osłabieniem nóżek są odwracalne?

andua

Post » Śro sie 17, 2011 15:23 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

andua pisze:

Ok. soboty dostał 2-tygodniowy Convenie w zastrzyku. Dostaje kropelki Gentymacyna do oczu.
Nie wiem, co z tą Tolfininą :( :/ co robić, help!
I czy te objawy z osłabieniem nóżek są odwracalne?

Mój dostawał kroplówki, po prostu płukaliśmy go z tych toksyn. Tam były też witaminy, oprócz tego dostawał jakieś zastrzyki ale jakie to nie wiem bo nie mam jego historii choroby przy sobie. Pędź do weta!
Obrazek

biamila

Post » Śro sie 17, 2011 15:27 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Ja teraz karmiłabym go tylko tym rc i saszetkami conva tymi co się rozpuszcza i podaje w postaci takiego budyniu. Tak uratowałam mojego Stasinka a jego stan przypomina mi to co dzieje się z twoim kotysiem.
Obrazek

biamila

Post » Śro sie 17, 2011 15:42 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

biamila pisze:Mój dostawał kroplówki, po prostu płukaliśmy go z tych toksyn. Tam były też witaminy, oprócz tego dostawał jakieś zastrzyki ale jakie to nie wiem bo nie mam jego historii choroby przy sobie. Pędź do weta!

U weta byłysmy z nim wczoraj i wet kazał podawać do piątku tą tabletkę, a w piątek do niego przyjechać i jeśli jego stan się nie poprawi, to zmiana leczenia. Wetka za bardzo nie miała pojecia, co z tymi nóżkami. Mały ma biegunkę i jak go teraz myłam z kupki, w której się ufajdaczył, to pomrukiwał cichutko :) czyli chyba czuje się lepiej! Do weta i tak pojadę na kroplówkę, skoro ma biegunkę, ale obawiam się, że poza tym, co zalecił wczoraj, to on za bardzo nie pomoże.

andua

Post » Śro sie 17, 2011 15:46 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Co się działo z Twoim kotkiem po Tolfininie i i jak dłlugo podawałaś?

Nie wiem, co sugerować wetce dzisiaj, jeśli ona nic nowego nie powie... Boję się tej Tolfininy.

andua

Post » Śro sie 17, 2011 18:01 Re: Wydalanie robali! Jaka dawka oleju parafinowego dla malucha?

Słuchaj powiedz jej że to może być bardziej skomplikowany przypadek. Jeżeli miał w buzi opryszczkę, oczy załzawione i teraz kuleje to pewnie od kk kalci, może to być też połączone z robalami, które zaatakowały jego układ nerwowy a wtedy trzeba płukać, no w każdym razie ja tak uratowałam mojego tymczaska, do kroplówki podawane były witaminy (miała kolor żółty), dostawał trzy zastrzyki codziennie, jakiś antybiotyk, różowy zastrzyk i jeszcze coś. Odstawiliśmy tolninin całkowicie, bo było podejrzenie, że od tego mu się tylko pogarszało. Ja leczyłam w Sopocie u dr Irzyłowskiego.
Obrazek

biamila

[poprzednia][następna]