MIKUŚ pisze:bekos pisze:........... pamiętajcie, że tu łapanki na psy i koty są urządzane. lepiej spoufalać się tylko z miską, a ludzi trzymać na dystans 

Dlaczego są wyłapywane? W celu? Mam nadzieję że nie konsumpcyjnym  

nie konsumpcyjnym (choć swego czasu słyszało się, że odkąd przyjechali Chińczycy, na ulicach kotów mniej 

)... ale w celu eksterminacyjnym 

kiedyś już chyba o tym wspominałam - jeśli do "schroniska" przez 2 tyg. od złapania psa czy kota nie zgłosi się właściciel, który udokumentuje 

, że ów zwierzak jest jego, kot uśmiercany jest gazem, a pies prądem... są wyznaczone konkretne dni egzekucji.
tutaj nie prowadzi się akcji sterylizacji, dokarmiania, szczepień. jedyną "prewencją" jest właśnie wyłapywanie bezdomnych zwierząt (choć przy okazji załapuje się też część domowych zwierzaków wychodzących 

), a głównym motywem jest walka ze wścieklizną... podsumowując: nie liczy się dobro zwierząt, a jedynie bezpieczeństwo człowieka 

kocio szybko zrozumiał "o co kaman" i zamiast pod furtkę, zaczął przychodzić do naszego ogródka. wolnoć Tomku w swoim domku - nikt mi nie zakaże stawiania tu miski