Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 13, 2011 21:17 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

najszczesliwsza pisze:
arniel pisze:Cały czas mi chodzi po głowie to, że pozostałe koty jedzą też te przysmaki i inne karmy i nic im nie jest.
Jest trzeci dzień na samym Orijenie i widzę, że lepiej nie jest. Chyba jednak nie karma jest przyczyną :cry:

I po 3 dniach chcesz widzieć poprawę?
By zregenerować jelita potrzeba czasu.
Czy kot dostaje probiotyk?

nie dostaję nic, tylko suchą karmę. Tak zaleciła wet

arniel

Od: Śro sie 03, 2011 12:54

Post » Sob sie 13, 2011 21:29 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Probiotyk tylko dla kotów Biogen-Kt w necie chyba w Animalia kupiłam.Jest w proszku w malutkim opakowaniu.Daje się raz na 5 dni do sosiku z Animondy dodaję miarkę.Nie zauważyłam żeby było gorzej po tym,a na razie 3 razy dostała.Chyba to najlepszy probiotyk bo specjalnie dla kociastych.Efektu nigdy od razu nie ma,ale będę dawała dalej.Cena 25 lub 26zł.
zapomniałam.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Nie sie 14, 2011 8:31 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

vailet pisze:Probiotyk tylko dla kotów Biogen-Kt w necie chyba w Animalia kupiłam.Jest w proszku w malutkim opakowaniu.Daje się raz na 5 dni do sosiku z Animondy dodaję miarkę.Nie zauważyłam żeby było gorzej po tym,a na razie 3 razy dostała.Chyba to najlepszy probiotyk bo specjalnie dla kociastych.Efektu nigdy od razu nie ma,ale będę dawała dalej.Cena 25 lub 26zł.
zapomniałam.

W aptece dostaniesz Lakcid czy cokolwiek ludzkiego.
Ja mojemu dawałam AcidoBaby - synkowe :)
najszczesliwsza

Post » Nie sie 14, 2011 11:01 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Znam Biogen-Kt, jednak wetka zaleciła jedną suchą karmę- jak narazie przez 2 tygodnie.
Lakcid mam jeszcze i podawalam mu jak się zaczęły problemy
przez jaki czas go dawac?

arniel

Post » Nie sie 14, 2011 13:26 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

arniel pisze:Znam Biogen-Kt, jednak wetka zaleciła jedną suchą karmę- jak narazie przez 2 tygodnie.

Nie wiem czemu,ale wet Bejbi nie kazał podawać lakcitu często,a na Biogen-Kt się zgodził choć go nie zna.Pokazałam ulotkę.Bejbi w nocy zrobiła kupala na końcu krew :cry: i stasznie miękki.
Dzień wcześniej dałam pastę odkłaczającą Remover.Może to od tego.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 13:29 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Bejbi lubi lakcit,ale już na nią nie działa.Kiedyś dawałam Procolin,ale już go nie chce bo on bardzo zapiera.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 13:34 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

vailet pisze:
arniel pisze:Znam Biogen-Kt, jednak wetka zaleciła jedną suchą karmę- jak narazie przez 2 tygodnie.

Nie wiem czemu,ale wet Bejbi nie kazał podawać lakcitu często,a na Biogen-Kt się zgodził choć go nie zna.Pokazałam ulotkę.Bejbi w nocy zrobiła kupala na końcu krew :cry: i stasznie miękki.

ja na Twoim miejscu zbadałabym na tego rzęsistka..

mój kocurek odkąd je tylko suchą zrobił się taki smutny... nie prosi mnie juz o przysmaki.. o nic

arniel

Post » Nie sie 14, 2011 13:41 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Najpierw lamblie bo są.Nie stać mnie w jednym miesiącu na tyle badań,a zamiast sobie zrobić to tylko Bejbi się liczy.Przysmaki dla Bejbi to właśnie pasta,witaminy których nie może i są na bazarku.Są pyszne bo jakby mogła to by duuużo ich zjadła,ale laxa po nich.Wet mnie ostrzegał że tylko witaminy w zastrzykach.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 18:22 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

arniel pisze:
vailet pisze:

arniel ja na Twoim miejscu zbadałabym na tego rzęsistka..

mój kocurek odkąd je tylko suchą zrobił się taki smutny... nie prosi mnie juz o przysmaki.. o nic

Może to nie smutek tylko pogorszenie?

Ja bym zmieniła na karmę jakąś weterynaryjną przy problemach z ukł. pokarmowym.
Podawałabym probiotyk i/lub siemię lniane.

I nie oczekiwałabym poprawy w dzień czy dwa.

Jakie ma wyniki morfologii i biochemii?
najszczesliwsza

Post » Nie sie 14, 2011 18:36 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Czytałam o tym rzęsistku i jednym z objawów są pogrubione ściany jelita grubego.Moja Aisha tak miała,ale nic nie mogłam poradzić bo nie znałam miau i chodziłam do bardzo złej kliniki.Aisha mogła mieć też za wąski odbyt bo darła się okropnie przy kupie.Brzuszek brzydko falował,gorzej niż u Bejbi.Jeszcze miała zdjęcie przed eutanazją bo kotka 3 tygodnie nie jadła i nie piła i do kuwety po kroplówce nie poszła.Była chuda,miała pół roczku i na koniec waga 1,8kg.
Krew ok.Też od początku były problemy,ale nigdy biegunek nie miała lecz śluzowate stolce robiła z wielkim wysiłkiem i płaczem.Kot z pewnego czystego domu :cry: Bejbi to ojciec nn. i Bóg wie co matce sprzedał.U Aishy wet podejrzewał wadę genetyczną,ale pewności nie ma.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 21:48 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

najszczesliwsza pisze:
arniel pisze:
vailet pisze:

arniel ja na Twoim miejscu zbadałabym na tego rzęsistka..

Może to nie smutek tylko pogorszenie?

Ja bym zmieniła na karmę jakąś weterynaryjną przy problemach z ukł. pokarmowym.
Podawałabym probiotyk i/lub siemię lniane.

I nie oczekiwałabym poprawy w dzień czy dwa.

Jakie ma wyniki morfologii i biochemii?

Chyba już widzę wszystko zle, jednak mały zachowuje sie jak dawniej- przychodzi, mizia.. jest chyba oki
Chciałam karmę od weta, jednak ona uparła się żebym spokojnie 2 tygodnie przetrzymała kota na Orijenie bez przysmaków, mokrego i domowego żarełka. Badania krwi miał około 3 mieśiace temu i wszystko jest ok. O co dokładnie pytasz to sprawdzę??

vailet- mój kocurek każdą kupe robi normalnie, nie widzę by miał ból

Tak się zastanawiam czy on nie ma jakiejś alergii, może zle reaguje na kurczaka lub coś innego w karmie? Znalazłam jeszcze informacje, że prócz pasożytów to może byc ;

zapalenie jelit
zapalenie okrężnicy
wrzodziejące zapalenie prostnicy i/lub jelita grubego
żylaki jelita grubego i odbytnicy
:?

arniel

Post » Nie sie 14, 2011 22:07 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Właśnie po to zrób cyfrowy RTG bo na zwykłym Aishy nic nie wyszło i za walniętą weci mnie uznali :evil: Wyrzygałam im jak musiałam przez ich sprzęt wysłać kotkę w Wigilię za TM :cry: :cry: bo za późno diagnoza i gdzie indziej.Kotce wszystkie wąsy i brewki wypadły i dla nich to było nic 8O Nie sprawdzisz nie inwazyjnie innaczej zapalenia jelit.Bejbi nie płacze przy kupie,ale od połowy mocno zawsze prze.Jak była maleńka to aż w kuwetce się chwiała.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 22:22 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Jak narazie mały robi ładne kupy, przed chwilą wyrzuciłam- zbita bez krwi i śluzu..
wczoraj jednak popuscił troche za kuwetą, on strasznie szybko chce zrobic kupe i ucieka jakby sie jej bał 8O

arniel

Post » Nie sie 14, 2011 22:32 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

arniel pisze:Jak narazie mały robi ładne kupy, przed chwilą wyrzuciłam- zbita bez krwi i śluzu..
wczoraj jednak popuscił troche za kuwetą, on strasznie szybko chce zrobic kupe i ucieka jakby sie jej bał 8O

A to ciekawe bo ja siłą muszę Bejbi wyciągać z kuwety tak chce sprzątać że nie chcę by wdepneła co już się zdarzało.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie sie 14, 2011 23:05 Re: Ogromny problem :( proszę o pomoc! co mu jest?

Qrcze ledwo napisałaś że Twój kupę zrobił i Bejbi właśnie też,ale sprutała się aż na głos :( paskudna kupa :( ale krwi nie ma.Chwilę wcześniej dałam gluta z siemienia lnu i od razu kuweta.Dałam bo płakała kilka godzin i chowała się czego już dawno nie robiła.Nie wiem co się dzieje bo probiotyk daję i gastro też.Wczoraj ta krew :(
Obrazek ,

vailet

[poprzednia][następna]