Kotka utyła po sterylizacji.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 09, 2011 22:56 Kotka utyła po sterylizacji.

Witam,
mam 13 miesięczną kotkę, którą w marcu wysterylizowałam. Wcześniej jadała mokre jedzenie + suche, ale zauważyłam, że zaczyna przybierać na wadze, więc odstawiłam puszki i saszetki, a kotka zaczęła dostawać tylko suchą karmę Bosch Sanabelle Light + wodę. Niestety problem przybierania na wadze nie ustąpił, na chwilę obecną waży 5,8 kg, a to chyba nieco za dużo.. Zapewniam jej ruch, na tyle ile mogę, ale jest kotem nie wychodzącym. Nie je dużo, dziennie ok 2 miseczek suchej karmy. Jak ją odchudzić? Co może być przyczyną takiego przybierania na wadze?

małetęsknoty

Od: Czw sie 19, 2010 13:18

Post » Śro sie 10, 2011 1:25 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

przeczytaj dawkowanie na opakowaniu karmy, w stosunku do wagi kota
może dajesz za dużo

mój 7 kg kot Rysio jest na karmie odchudzającej i ma ustaloną dawkę ok. 50 g dziennie
to naprawdę niewielka ilośc, poniżej dwóch miseczek

oprócz tego zacznij się z kotka częsciej bawić, każdy kot, który dużo je i mało się rusza - tyje ;)
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Śro sie 10, 2011 5:50 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

A w tych dwóch miseczkach, to ile sie karmy mieści? Wagowo np. luj jeśli wagi nie masz - to np szklanek.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Śro sie 10, 2011 12:00 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Sprawdzałam i te dwie miseczki karmy = szklanka karmy /250 ml/
Na opakowaniu karmy wychodzi, żeby dawać jej 100 g jakieś.

małetęsknoty

Post » Śro sie 10, 2011 13:43 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

czyli Twój kot je ok 300-400g dziennie?
to bardzo dużo.
zmieniłabym Sanabelle na lepszą karmę-zawierającą mniej zbóż.albo spróbowała z BARFem.na forum fundacji CHATUL jest dużo informacji o tego typu żywieniu.
zboża to węglowodany nie przyswajane przez kota i odkładające się w formie tłuszczu...
im więcej mięsa,tym mniej kot potrzebuje zjeść,żeby czuć się najedzonym.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro sie 10, 2011 13:46 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Szklanka to 300-400 g? czyli pół szklanki na dzień dawać?
Kiedyś kotka jadła taste of the wild, ale zmieniłam na boscha light z wiadomych względów.

małetęsknoty

Post » Śro sie 10, 2011 13:48 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

napisałaś że kotka Sanbelle je 2 szklanki,zakładając że chrupki mają mniej uporządkowaną strukturę od cieczy,to gdybam że kotka je nie 500g[tyle jest wody w dwóch szklankach,nie?],a coś koło 400g.
gdybyś zmieniła na taste z powrotem,ale dawała go o wiele mniej,to kotka by schudła.
plus więcej ruchu,jak Anja radzi.
możesz ją przyzwyczaić do szelek i brać ją codziennie na spacer.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Śro sie 10, 2011 13:54 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Napisałam, że je szklankę Sanabelle dziennie. Ważyłam to właśnie i wychodzi ok 110 g. Tyle gram mieści się w szklance. Na opakowaniu karmy jest napisane, że kotu z moją wagą daje się ok 100 g karmy. Myślicie, że warto zmniejszyć do połowy szklanki? Na szelkach chodzi, choć przyznam, że nie wychodzimy regularnie na spacery, czasem wychodząc na podwórko ją puszczam samą i pilnuję. Ale nie codziennie.

małetęsknoty

Post » Śro sie 10, 2011 14:00 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

mój błąd.
tak,dawałabym mniej,ale właśnie lepszej karmy.albo BARFa.
i dużo ruchu...acz kurcze,nie wiem co zrobisz,jeśli przyzwyczaisz kotkę do regularnego wychodzenia o konkretnych godzinach.może wtedy potem miaukoleniem pod drzwiami zmuszać Cię do wychodzenia wcześniej i częściej.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Śro sie 10, 2011 14:02 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Zastanowię się nad zmianą karmy, wiem że ta najlepsza nie jest, raczej ze średniej półki, ale fundusze mam ograniczone dość.. a lepsza taka niż jakiś whiskas czy purina one. A jaką karmę warto w zamian kupić?

Co do spacerów, kiedyś chodziłam z nią codziennie i regularnie. Jak miauczy pod drzwiami to wypuszczamy ją na ganek i sobie chodzi, albo leży w ganku na kanapie. To jest straszny leń. Chyba będę ją na szelki brać. I ganiać po domu laserem.

małetęsknoty

Post » Śro sie 10, 2011 14:04 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Koteczka jest młoda. Przyjrzyj się jej czy jest gruba (ma więcej na brzuszku) czy waży więcej bo po prostu jeszcze rośnie.
Mój Mruś waży 5,7kg i nie jest grubym kotem tylko dużym a Ruda 4 i należałoby ją trochę odchudzić.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Śro sie 10, 2011 14:08 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

właśnie-pomacaj czy czujesz żebra.jak ich nie czujesz,albo musisz się mocno namęczyć,żeby je wyczuć,to znaczy że kotka ma nadwagę.a jeśli wyczuwasz-to nie bawiłabym się w karmę light,ale właśnie kupiła lepszą,ale dawać jej tak 3/4 tego co teraz je.

mój jeden kocur waży 6,5kg.ale on jest duuuży,ma długie łapy...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Śro sie 10, 2011 14:10 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Kup/pożycz sobie wagę kuchenną i sprawdzaj ile waży jedzenie. Sucha karma jest bardzo skoncentrowana kalorycznie i prawidłowo dawka jest objętościowo mała. Ja też właśnie odchudzam kastrowanego kocura i kontrola wagowa tego co ląduje w misce daje pierwsze efekty. Lepiej podawać karmę o niskiej zawartości węglowodanów, bo głównie od nich koty tyją.

Kot który powinien ważyć 4 kg aby schudnąć nie może dostawać więcej niż jakieś 50-60 gram chrupek dziennie - o ile jest karmiony wyłącznie chrupkami. Trzeba jednak obserwować kota, bo może mieć inne zapotrzebowanie kaloryczne niż mówi opakowanie karmy. Jednak trzeba wiedzieć, że karmienie wyłącznie chrupkami raczej nie jest optymalne dla zdrowia kota.

Normy podane na puszkach wg. mnie są za duże - moje koty nigdy nie dawały rady zjeść 300 gram mokrego jedzenia dziennie na głowę.
Za niskokaloryczne jedzenie uchodzą surowe żołądki drobiowe, mogą stanowić dodatek do diety jeśli kot marudzi z głodu.

Nie musisz odstawiać puszek, możesz je podawać nadal, w mniejszej ilości, np. 100 gram puszki + 35 gram chrupek.
Nie zostawiaj jedzenia dostępnego na stałe tylko w wyznaczonych porach i potem chowaj. Po jakimś czasie kotka przyzwyczai się zjadać naraz całą porcję, co da ci kontrolę nad ilością jedzenia i zmniejszy straty spowodowane wyrzucaniem obeschniętej mokrej karmy.

Zmniejszaj ilość jedzenia stopniowo, aż zauważysz że kotka chudnie.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Śro sie 10, 2011 14:14 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Żebra ledwo czuć. Ma sporą fałdkę tłuszczu.
W takim razie będzie dostawała połowę szklanki, według wagi to jakieś 50 g. Bo teraz dostaje ok 110 g.

małetęsknoty

Post » Śro sie 10, 2011 14:21 Re: Kotka utyła po sterylizacji.

Sprawdź poziom węglowodanów w karmie. Sanabelle jest tłusta (nawet light). Sugeruję przemyśleć, czy z niej nie zrezygnować na korzyść bezzbożowych.
Kluczem jest ilość węglowodanów - najlepiej jeśli jest poniżej 15 jednostek.

Jeśli się zdecydujesz - przestawiaj stopniowo. Codziennie do Sanablelle dosypuj trochę tej nowej (np. Orijen) i powolutku zwiększaj ilość. Trochę to potrwa, ale się kot przestawi.

Z BARF-em nie mam doświadczeń, więc nie podpowiem.
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

[następna]