SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 25, 2011 15:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Poczytam :)
Ja karmie suchym i mokrym. Hmm ale suche Royal Canin jest niedobre? Jak tak czytam i slucham opinii to jedna z najlepszych karm podobno. Purina wiem ,ze najlepsza nie jest, ale pewnie lepsza niz KK i W.

Kiciuchna

Od: Śro kwi 27, 2011 23:41

Post » Pon lip 25, 2011 18:45 Re: SPIS KARM dla Kota

Royal Canin to nie jest jedna z najlepszych karm i duża część osób z tego forum także wielokrotnie to podkreślała w tym temacie.

Kot jest zwierzęciem 100% mięsożernym, dodatkowo jego dieta powinna obfitować w przeróżne źródła białka, a ilość węglowodanów w jego pożywieniu powinna być <10% ze względu na jego mięsożerną naturę. Ewolucja przystosowała metabolizm kota do czerpania energii z białek i tłuszczy zwierzęcych, a nie z węglowodanów. Zboża dla kota są pokarmem ciężkostrawnym, który może fermentować w żołądku powodując wzdęcia i niestrawność, dodatkowo zbyt duża ilość węglowodanów w diecie powoduje zachwianie równowagi bakteryjnej w jelitach, może być przyczyną otyłości oraz podwyższenia pH moczu, gluten zawarty w zbożach może powodować alergie i nietolerancje pokarmowe.

Jako kompromis w żywieniu kociaka powinno się mu podawać suchą karmę nie zawierającej zbóż, o niskiej zawartości węglowodanów (najlepiej <10%), a dużej zawartości zróżnicowanego białka zwierzęcego (czyli powinna mieć jak najwięcej mięsa w suchej masie).

Royal Canin nie spełnia żadnych z tych kryteriów.

Dla przykładu Royal Canin Feline Fit 32

Skład:

Suszone mięso drobiowe, ryż, kukurydza, gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy, włókno roślinne, suszona wątróbka drobiowa, mąka kukurydziana, pulpa buraczana, drożdże, sole mineralne, olej roślinny, tran, proszek jajeczny, pierwiastki śladowe, DL-metionina, tauryna, witaminy.

1. Na drugim, trzecim i czwartym miejscu w składzie zawiera ryż i kukurydzę, co oznacza że po mięsie drobiowym jest ich bardzo duża ilość wagowa w karmie, co całkowicie kłóci się z naturą kota.
2. Kukurydza występuje w karmie pod 3 postaciami: kukurydza, mąka kukurydziana, gluten kukurydziany (producenci często robią taki myk, że piszą jeden składnik w kilku postaciach, aby nie musieć wypisać go na pierwszej pozycji w składzie, ponieważ jakby zsumować te wszystkie postaci mogłoby się okazać, że kukurydzy jest najwięcej w karmie)

Dla porównania skład karmy o zawartości mięsa w suchej masie 80% WildCat Etosha:

suszone mięso z indyka, suszone mięso z kurczaka, świeży kurczak, tłuszcz z kurczaka, siemię lniane, wątróbka drobiowa, żurawina, tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia, wyciąg z pestek wingoron, sól, witaminy i minerały

1. Pierwsze trzy miejsca w składzie karmy to mięso, dodatkowo są dwa źródła białka (indyk i kurczak)
2. Karma nie zawiera zbóż
3. Karma zawiera zioła wspomagające trawienie
4. Karma zawiera siemię lniane, które naturalnie wspomaga usuwanie kul włosowych
5. Zawiera żurawinę, która korzystnie wpływa na układ moczowy i działa moczopędnie.
6. Są jeszcze inne smaki- dziczyzna i łosoś, królik i łosoś.

Inne karmy, które są godne uwagi podczas decyzji o karmieniu mięsożernego kota to:

Orijen
Acana
Taste of the Wild
Applaws

i jeszcze kilka innych o których wiele osób wspomina w temacie. Wszystkie charakteryzują się tym iż nie zawierają zbóż i zawierają o wiele więcej mięsa niż te wszystkie RC, Purina i Hills.

Warto też się przyjrzeć najbardziej zbliżonemu do natury kota karmieniu mianowicie diecie B.A.R.F. Skarbnicą wiedzy o tejże diecie jest forum fundacji chatul (chatul.pl)

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Pon lip 25, 2011 19:27 Re: SPIS KARM dla Kota

Aniołek_ pisze:
Discordia pisze:Ja zrobie taki maly off-top, bo nigdzie nie znalazlam informacji. Jak dawkowac Orijena? Ile dziennie kot powinien tej karmy zjadac? Do tej pory mialam zawsze pelna miche, bo Morgan jadl tyle, ile potrzebowal, niestety Cini Mini je duzo wiecej, i nie chce go utuczyc. Od lutego przybral z niecalych 3kilo do 5,2 kilo. A jest duzo mniejszy od Morgana.

proszę: http://pl.orijen.ca/products/cat_kitten/feeding
Taka sama tabelka powinna być na opakowaniu karmy. Odpowiednia ilość powinna być przeliczana na wagę, którą kot powinien mieć ;)

Na opakowaniu nie doczytalam, za male literki maja i nie widze :oops: Dziekuje za linka, z tego wychodzi, ze daje tyle, ile powinni zjadac, trzeba bedzie zapewnic nieco gimnastyki :twisted:
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon lip 25, 2011 19:29 Re: SPIS KARM dla Kota

Cenna uwaga, dzieki :-)

Jak bede im żarełko zamawiac to poczytam o tych karmach i składzie.
Ale co jak co: surowa chuda wołowinka to jest to co koty kochaja najbardziej ;-)

Kiciuchna

Od: Śro kwi 27, 2011 23:41

Post » Pon lip 25, 2011 19:32 Re: SPIS KARM dla Kota

gabi.cezar pisze:Witam Wszystkich :) , w Polsce pojawiła się karma zwipeak,jest dostępna przez internet. skład imponujący, ale mój płaskobuzaisty Ludwiczek nie za bardzo sobie radzi z tą karmą ze wzgledu na jej nietypowy kształt :? - (takie płaskie skrawki suchego mięska).
Czy ktoś już próbował tej karmy? Jakie macie doswiadczenia? Chciałabym żeby Ludwik jadł tą karmę, ale po niezdarnych próbach wybierania tych skrawków z miski, leci pod szafkę z suchym i żąda swojej Acany :|

Cini Mini Ziwipeak nie ruszyl. Jak nasypalam na caly dzien Ziwi do miseczek, to efektem byla ostentacyjna glodowka, obsikane lozko i poduszka. To tak w ramach protestu. Wrzucilam Ziwi spowrotem do opakowania, dalam Orijena i bunt sie skonczyl.

Ale teraz ciekawostka, Morgan Ziwipeak z miski nie ruszy. Dawalam samo, mieszalam z Orijenem, to wyjadal wszystko wokolo. Jesli dam mu kilka kawaleczkow, tak mala garstke, to zje bez marudzenia i sie jeszcze bedzie oblizywal. Nie rozumiem tego kota :roll:

Discordia

Post » Pon lip 25, 2011 22:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:
Aniołek_ pisze:
Discordia pisze:Ja zrobie taki maly off-top, bo nigdzie nie znalazlam informacji. Jak dawkowac Orijena? Ile dziennie kot powinien tej karmy zjadac? Do tej pory mialam zawsze pelna miche, bo Morgan jadl tyle, ile potrzebowal, niestety Cini Mini je duzo wiecej, i nie chce go utuczyc. Od lutego przybral z niecalych 3kilo do 5,2 kilo. A jest duzo mniejszy od Morgana.

proszę: http://pl.orijen.ca/products/cat_kitten/feeding
Taka sama tabelka powinna być na opakowaniu karmy. Odpowiednia ilość powinna być przeliczana na wagę, którą kot powinien mieć ;)

Na opakowaniu nie doczytalam, za male literki maja i nie widze :oops: Dziekuje za linka, z tego wychodzi, ze daje tyle, ile powinni zjadac, trzeba bedzie zapewnic nieco gimnastyki :twisted:

Albo gimnastyka, albo zmniejszyć ilość karmy. Według mnie to jest bardziej orientacyjne, ponieważ kot, który szaleje od rana do nocy potrzebuje więcej energii niż mały leniwiec, a wagę mogą mieć taką samą ;)
Chyba najlepiej poobserwować i zobaczyć jak kotu najlepiej służy (a gimnastyka swoją drogą :twisted: )
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Wto lip 26, 2011 10:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:
gabi.cezar pisze:Witam Wszystkich :) , w Polsce pojawiła się karma zwipeak,jest dostępna przez internet. skład imponujący, ale mój płaskobuzaisty Ludwiczek nie za bardzo sobie radzi z tą karmą ze wzgledu na jej nietypowy kształt :? - (takie płaskie skrawki suchego mięska).
Czy ktoś już próbował tej karmy? Jakie macie doswiadczenia? Chciałabym żeby Ludwik jadł tą karmę, ale po niezdarnych próbach wybierania tych skrawków z miski, leci pod szafkę z suchym i żąda swojej Acany :|

Cini Mini Ziwipeak nie ruszyl. Jak nasypalam na caly dzien Ziwi do miseczek, to efektem byla ostentacyjna glodowka, obsikane lozko i poduszka. To tak w ramach protestu. Wrzucilam Ziwi spowrotem do opakowania, dalam Orijena i bunt sie skonczyl.

Ale teraz ciekawostka, Morgan Ziwipeak z miski nie ruszy. Dawalam samo, mieszalam z Orijenem, to wyjadal wszystko wokolo. Jesli dam mu kilka kawaleczkow, tak mala garstke, to zje bez marudzenia i sie jeszcze bedzie oblizywal. Nie rozumiem tego kota :roll:

ja właśnie jestem na etapie karmienia Ludwika Ziwipeakiem z ręki... idzie nam jak po grudzie :? , no kurcze mole, skład tej karmy jest naprawdę ok, cena trochę mniej... :| w związku z tym będziemy jeszcze próbować :ok:
Wątek mojego płaskatego Ludwiczka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=131964
Florjanka (*)
ObrazekObrazek

gabi.cezar

Od: Sob gru 19, 2009 18:21

Post » Wto sie 09, 2011 15:21 Re: SPIS KARM dla Kota

A co sądzicie o Winston suchym z rossmanna?

Tesia1980

Od: Wto lip 19, 2011 18:19

Post » Wto sie 09, 2011 17:48 Re: SPIS KARM dla Kota

Tesia1980 pisze:A co sądzicie o Winston suchym z rossmanna?

To samo co o whiskasie i KK
Obrazek
24.05.2011 [*]

Tess 1610

Od: Nie mar 19, 2006 1:19

Post » Wto sie 09, 2011 19:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Zgadzam sie z powyzszym. Wedlug mnie nie jest to karma odpowiednia dla kota i z tej samej watpliwej jakosci polki jak Whiskas.

U nas Ziwipeak takze juz wyprobowany ;) Lucek dostal Dziczyzne i Rybe i bardzo mu posmakowalo :) Prosil o wiecej i wiecej.

Z moich wrazen zapach malo intensywny ale miesny, platki sa takie gumowate i latwo sie zgniataja i rwa na mniejsze kawaleczki. Ogolnie i ja i Lucek jestesmy zadowoleni.

tamiska

Post » Wto sie 09, 2011 19:30 Re: SPIS KARM dla Kota

tamiska pisze:Zgadzam sie z powyzszym. Wedlug mnie nie jest to karma odpowiednia dla kota i z tej samej watpliwej jakosci polki jak Whiskas.

U nas Ziwipeak takze juz wyprobowany ;) Lucek dostal Dziczyzne i Rybe i bardzo mu posmakowalo :) Prosil o wiecej i wiecej.

Z moich wrazen zapach malo intensywny ale miesny, platki sa takie gumowate i latwo sie zgniataja i rwa na mniejsze kawaleczki. Ogolnie i ja i Lucek jestesmy zadowoleni.

my już Ziwipeakiem doszliśmy do ładu. Mój płaskaty Ludwik nauczył się wreszcie jeść te mięsne płatki :ok: i również jesteśmy zadowolnieni :D
Wątek mojego płaskatego Ludwiczka: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=131964
Florjanka (*)
ObrazekObrazek

gabi.cezar

Post » Śro sie 10, 2011 11:02 Re: SPIS KARM dla Kota

No to super :) Grunt to się nie poddawać :)

tamiska

Post » Śro sie 10, 2011 11:20 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja sie nie poddaje, ale koty tez nie. Za to Ziwipeak polubily koteczki, ktore karmilam przez pare dni jako petsitter. Orijen tez im smakowal.

U mnie Ziwi stoi w osobnej miseczce, nie dosypuje suchego na noc, jak beda glodne, beda musialy sie przemoc.

Discordia

Post » Czw sie 11, 2011 13:41 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja dzisiaj otworzyłam pierwszą puszkę Ziwi z Jagnięciną i Lucek szału dostał prawie jak przy mięsie :) Jest to taka mielonka, ładnie pachnie i fajnie wygląda :)

tamiska

Post » Czw sie 11, 2011 13:50 Re: SPIS KARM dla Kota

Zazdroszczę Ci. Mój Ludwik za cholerę nie je mokrego. Preferuje jedynie suche :(
Czasami skusi się na surowe mięsko, ale tylko z ręki i to parę kawałeczków.
Obawiam się przez to czy dostarcza swojemu organizmowi odpowiednią ilość płynów jedząc tylko suche.
A wody pije nie za wiele, dlatego podaję mu do picia również kocie mleko z różnych firm, a teraz zamówiłam
mu napój Viyo Adult - podawał to ktoś?
Florjanka (*)
ObrazekObrazek

gabi.cezar

[poprzednia][następna]