Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
PcimOlki pisze:Ściągnę tu pixie - ona może pomóc lepiej niż ja.
CoToMa pisze:A czy to nie mogłaby być hemobartonella?
Skoro kot bywał na dworze?
No i skąd te ropnie, może coś go pokąsało? Czy np. mogła to być żmija?
Tylko, że chyba szybciej byłyby wtedy jakieś objawy?
CoToMa pisze:A czy to nie mogłaby być hemobartonella?
Skoro kot bywał na dworze?
No i skąd te ropnie, może coś go pokąsało? Czy np. mogła to być żmija?
Tylko, że chyba szybciej byłyby wtedy jakieś objawy?
PcimOlki pisze:No właśnie. Ropień pokleszczowy + FIA. Tylko chyba za szybko na FIA. Może być wiele nałożonych przyczyn. FIA mogła się rozwijać od dawna, a ugryzienie być niezależne. Reakcje anafilaktyczne na penicyliny też niewykluczone. Myśłę, ze chyba pozostaje tylko znalezienie właściwego weta albo cud......
mtc55 pisze:PcimOlki pisze:No właśnie. Ropień pokleszczowy + FIA. Tylko chyba za szybko na FIA. Może być wiele nałożonych przyczyn. FIA mogła się rozwijać od dawna, a ugryzienie być niezależne. Reakcje anafilaktyczne na penicyliny też niewykluczone. Myśłę, ze chyba pozostaje tylko znalezienie właściwego weta albo cud......
Kleszcze miała na szyi i karku w maju, na początku żadnych objawów. Ropnie miała tylko na lewej tylnej łapie (najpierw tylko ta łapa puchła, potem pojawiły się ropnie). Było to ok 2 miesiące temu: czy możliwe że początkowo rozwijała się ta choroba bezobjawowo?
mtc55 pisze:... Bez kompletu dokumentów mogę sobie darować, tylko kwestia jest taka: czy jest sens kota zabierać w tej chwili gdziekolwiek? W sumie drugi wet musiałby już czekać z jakimś zarysem planu działania ... ....
Kazia pisze:Zastanowiłabym się nad tym, czy te niesterydowe leki przeciwzapalne nie spowodowały owrzodzenia żołądka i przewodu pokarmowego. Był kiedyś taki wątek o Metacamie.
viewtopic.php?f=10&t=106542&p=6362436&hilit=Metacam#p6362436
Ale ogólnie, na tych ludzkich, jest zawsze wyraźnie napisane że mogą być owrzodzenia, właściwie wszystkich błon śluzowych w organizmie. Więc jeśli kot jest wrażliwy i dostawał ich dużo (podług mnie zalecane dawki są zbyt wysokie) to owrzodzenia są prawdopodobne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 40 gości