Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 9.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw sie 04, 2011 8:53 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

To był cudny kociak i zostałby u nas. Jasiek chyba by go nie pozwolił oddać.....

Felek był bardzo zarobaczony i został za gwałtownie odrobaczony. Tyle razy odrobaczałam koty, nasze były odrobaczane jak były malutkie i potem co pół roku - i zawsze wszystko było ok. Nawet nie wiedziałam, że to takie niebezpieczne.

Człowiek uczy się na błędach, strasznie tylko boli, że ten błąd kosztował kocie życie.

Poczytałam, ale dopiero jak Felek zachorował. Dostał dawkę odpowiednią do masy ciała i wieku, ale nieodpowiednią ze względu na duże zarobaczenie. To, co sama mu włożyłam do pyszczka na raz, powinien mieć rozłożone na 3 dni, by nie zabiło wszystkich robaków na raz. I za każdym razem godzina - dwie po podaniu tabletki powinien mieć podaną parafinę do pyszczka, a gdyby nie zrobił kupki, to także doodbytniczo albo nawet trzeba mu było zrobić lewatywę.

W poniedziałek, 25.07 dostał tabletkę, we wtorek czuł się troszkę gorzej, ale minimalnie i, przyznaję, to zlekceważyłam. W środę byłam już z nim u weta, bo mi się nie podobał, dostał kroplówki, antybiotyki, parafinę, ale to już było w zasadzie za późno. Robale zatkały jelito, to się później udrożniło, ale Felek już był zatruty toksynami.
W czwartek zaczął nam odchodzić, dostał silne leki antywstrząsowe, wyglądało, ze się poprawia, w poniedziałek zaczęło się pogarszać, we wtorek było już bardzo źle. Widziałam, że coś jest nie tak neurologicznie, kotek słyszał, ale nie reagował na swoje imię, zataczał się. Był słabiutki. Przestał jeść. Został w lecznicy, w środę go odebrałam, ogrzewałam, próbowałam nakarmić. Po 18-tej zaczął odchodzić, pojechaliśmy do lecznicy, w poczekalni zaczął umierać. Wpadłam do gabinetu, dostał zastrzyk, żeby się już nie męczył.

Takie info znalazłam:
http://www.cats.alpha.pl/odrobaczanie.htm

Zdjęcie zrobione na chwilę przed chorobą.
Obrazek

Kochaliśmy go.
Z zooplusa idzie karma dla Felka. Pewnie będzie juro. I małe szeleczki. I myszki......

Z Czesterem było inaczej. Chora wątroba, nerki, rak, brak zębów. Dostała 2 dodatkowe lata dobrego życia. Wiedzieliśmy, że tak będzie, każdy dzień był dniem darowanym.
Ale to był młody, zdrowy kociak. Nie tak miało być .....
Ostatnio edytowano Czw sie 04, 2011 9:08 przez magradz, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Felek [*] 03.08.2011 Przepraszam mój malutki

Obrazek

magradz

Od: Wto mar 27, 2007 1:07

Post » Czw sie 04, 2011 8:58 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Dlatego ja u takich maluchów daje pyrantel dla dzieci...
Pyrantel działa paraliżująco,ale nie zabija.
Robale nie "stawiają oporu" w jelitach i są wydalane, później daje cięższą artylerię...

Szkoda kiciaka [*]

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Czw sie 04, 2011 9:07 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Przeczytałam linka. Problem w tym, jak rozpoznać takie silne zarobaczenie - zwykle odrobacza się kociaki rutynowo i nic się nie dzieje. Szkoda Felka, ale kto mógł przewidzieć... A Chester, cóż, żal ślicznoty, ale miała normalny koci wiek, bo koty dożywają 20 lat równie rzadko jak ludzie 100. Moje seniorki mają 13 i 12 lat i też pewnie za kilka lat czeka nas pożegnanie :(

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

Post » Czw sie 04, 2011 9:10 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

echtom pisze:Przeczytałam linka. Problem w tym, jak rozpoznać takie silne zarobaczenie - zwykle odrobacza się kociaki rutynowo i nic się nie dzieje. Szkoda Felka, ale kto mógł przewidzieć... A Chester, cóż, żal ślicznoty, ale miała normalny koci wiek, bo koty dożywają 20 lat równie rzadko jak ludzie 100. Moje seniorki mają 13 i 12 lat i też pewnie za kilka lat czeka nas pożegnanie :(

Felek miał duży brzuszek i bardzo pierdział :oops: Sami weci mówili, ze to przez zarobaczenie.

Dlatego napisałam, że z Czesterem był inaczej.... straszny żal, ale inny.
A tu z wesołego, zdrowego, bystrego kociaka po tygodniu zrobiła się nie reagująca na nic szmatka.

Edit: profilaktycznie lepiej chyba założyć, ze każdy kociak urodzony z wolnobytującej kotki jest zarobaczony. A takie powolne odrobaczanie na pewno nie zaszkodzi.....
Moja wiedza kosztowała życie. Ale jak idę do weta, u którego koty leczę od lat, to nie sprawdzam diagnozy na miau.
Jak widać powinnam była. Bo przypadek Felka nie był niczym niezwykłym, typowe zatrucie toksynami robali. Bardzo typowe, niestety.
Obrazek Felek [*] 03.08.2011 Przepraszam mój malutki

Obrazek

magradz

Od: Wto mar 27, 2007 1:07

Post » Czw sie 04, 2011 10:02 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Felek [*] :cry: Bardzo, bardzo mi przykro...
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Czw sie 04, 2011 12:09 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

magradz pisze:
echtom pisze:Przeczytałam linka. Problem w tym, jak rozpoznać takie silne zarobaczenie - zwykle odrobacza się kociaki rutynowo i nic się nie dzieje. Szkoda Felka, ale kto mógł przewidzieć... A Chester, cóż, żal ślicznoty, ale miała normalny koci wiek, bo koty dożywają 20 lat równie rzadko jak ludzie 100. Moje seniorki mają 13 i 12 lat i też pewnie za kilka lat czeka nas pożegnanie :(

Felek miał duży brzuszek i bardzo pierdział :oops: Sami weci mówili, ze to przez zarobaczenie.

A tu z wesołego, zdrowego, bystrego kociaka po tygodniu zrobiła się nie reagująca na nic szmatka.

Edit: profilaktycznie lepiej chyba założyć, ze każdy kociak urodzony z wolnobytującej kotki jest zarobaczony. A takie powolne odrobaczanie na pewno nie zaszkodzi.....
Moja wiedza kosztowała życie. Ale jak idę do weta, u którego koty leczę od lat, to nie sprawdzam diagnozy na miau.
Jak widać powinnam była. Bo przypadek Felka nie był niczym niezwykłym, typowe zatrucie toksynami robali. Bardzo typowe, niestety.

Każdy kociak musi być potrakotowany jako potencjalnie bardzo zarobaczony!
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Czw sie 04, 2011 12:10 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

magradz pisze:

Każdy kociak musi być potrakotowany jako potencjalnie bardzo zarobaczony!

Przykro mi Gosiu, wiem co czujesz :(
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Czw sie 04, 2011 16:20 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Może zainteresuj Was ten wątek (zwłaszcza osoby z Gdańska) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=131302 :)
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Czw sie 04, 2011 18:50 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Rozpoczęło się głosowanie w ankiecie wewnętrznej Miau.
Zapraszam
:arrow: viewtopic.php?f=1&t=131159&start=0
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw sie 04, 2011 19:11 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

seja pisze:Dlatego ja u takich maluchów daje pyrantel dla dzieci...

Czy pyrantel to taki gęsty jasny syrop? Wet Makowski odrobacza czymś takim maluchy - chyba dobre, bo się oblizują, zamiast protestować :)

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

Post » Czw sie 04, 2011 20:03 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1674411639300.66944.1807720855&saved#!/photo.php?fbid=1688889601240&set=a.1674411639300.66944.1807720855&type=1&theater

oto Lusia i Braciak ;D
porozklejałam ogłoszenia na osiedlu ale nie ma odzewu ;/
jaki jest średni czas oczekiwania na adopcję?

maryjane82

Od: Nie paź 03, 2010 16:09

Post » Czw sie 04, 2011 20:30 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Maryjane, za długo:( Jak dla mnie to adopcje teraz to jest jakies szczęście trafi się ktoś, albo nie trafi. Z moim szczęsciem mam wrażenie że moje tymczasy zostaną u mnie do października :(
Obrazek

lalka999

Od: Pon paź 25, 2010 1:02

Post » Czw sie 04, 2011 22:43 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

maryjane82 pisze:jaki jest średni czas oczekiwania na adopcję?

Z mojego doświadczenia od 23 godzin do półtora roku :lol:
Możesz sobie uśrednić :mrgreen:

Echtom, tak pyrantel jest też jako syrop taki biało-zółty w małej buteleczce, to jest dość tanie, ja to też biorę u Łukucia, znaczy recepty biorę i kupuję, nie jest bardzo skuteczny ale może dzięki temu u małych kotów bardzo zarobaczonych można odrobaczenie przeprowadzić dość bezpiecznie, stopniowo.
Stosowałam to u maluchów, dorosłe odrobaczałam Milbemaxem (ale to dość drogo wychodzi, bo po 15zł na jednego kota i to biorąc hurtowa ilość), teraz mam plana aby kupić całą tubę vetminthu (to jest koszt około 25-30zł) bo mam 7 maluchów do dwukrotnego odrobaczenia.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Pt sie 05, 2011 0:28 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Słuchajcie już 3 raz zostałyśmy zgłoszone do ankiety krakvetu, do 3 razy sztuka :)
viewtopic.php?f=1&t=131159

Tak na poważnie, to taka pomoc bardzo by nam się przydała, teraz kiedy mamy najwięcej kotów w historii pod opieką, klepiemy największą w historii biedę, znów trzeba wstrzymać wszelkie akcje oraz finansowanie tymczasów. Dziś wpłyneła ostatnia faktura za lipiec, od 3 weterynarzy wstrzymałam faktury bo na koncie mamy 8 tys a faktury lipcowe opiwają na 7,5 tys. nie wiem z czego zapłacimy je za miesiąc. Nie ma karmy dla kotów ze Stoczni i innych miejsc gdzie karmimy, nie ma sterylizacji, sama mam 15 chorych tymczasów, nie mam za co je leczyć, lece na kolejnym długu. Dziś w hurtowni zoologicznej pytałam się czy wymienią mi znalezione na stoczni segregatory na karme, dostane 10 puszek za 20 segregatorów, szkoda tylko, że na stocznie idzie 30 puszek jednorazowo. Proszę głosujcie na nas, w lipcu miałyśmy 125 tymczasów w domach, 22 koty w leczniach, w sierpniu doszło z 30 kotów, stan w leczniach nie uległ zmianie. Nie wiem jak wykarmimy te zwierzęta.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Pt sie 05, 2011 7:25 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

dziękujemy Pani Katarzynie z Gdańska
za przywiezienie wczoraj dużych ilości pościeli, poduszek, smyczy, karmy dla kotów i innych potrzebych rzeczy!

nieskromnie prosimy o więcej!
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

[poprzednia][następna]