Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
SyberyjskiSen pisze:...Masz inne koty w domu?...
arniel pisze:....Kupale pozostałych kotów są dobre.....
arniel pisze:SyberyjskiSen - zostały wykryte tylko jaja tasiemca. Po leczeniu aniprazolem i anipracitem
była poprawa.
Niestety z aniprazolem jest straszny problem, bo kocur nie da sobie go podac. Te 3 dni
były męką. Dusił się, pienił i mnie znienawidził. Nie jesteśmy w stanie mu go podac.
Anipracit dwa razy (jedna dawka co mieśiąc). Tak samo odrobaczane były pozostałe dwa koty.
Georg-inia - jesteśmy z pomorza k. Gdyni
od kilku mieśiecy zaczął dostawac przewlekłe ciężkie biegunki, krew i śluz w kale. Nie raz kupa bywa twarda z świeża krwią bez skrzepów, nie raz połowa normalna druga papkowata.
arniel pisze:Na kokcydioze jest badanie?
SyberyjskiSen pisze:arniel pisze:Na kokcydioze jest badanie?
Tak,badanie z kału tzw posiew.
Pamiętaj o środkach, które ochronią jego układ pokarmowy i scanomune w tańszej wersji ludzkiej beta glukan 1/3, 1/6 z jednej ludzkiej kaps. około 20 dawek wychodzi, a że trudne do podziału to, to możesz dać jemu w podziale na 10 dawek (konsultowałam z wetem).
SyberyjskiSen pisze:Aniprazol-sposoby podania:
1Otwierasz paszczę i głeboko wrzucasz tabletkę, pilnujesz żeby się kot nie zadławił, w pogotowiu w strzykawce coś mega słodkiego, np. glukoza
2Jak wyżej tyle tylko, że tabletkę zawijasz w cieniutki plasterek masełka.
3 Kruszysz tabletkę, a od weta bierzesz kapsułkę i do niej wrzucasz dawkę.
4 są specjalne urządzenia do podania tabletki-słabo jednak działają.
powodzenia.
kokcydiozę bym sprawdziła.
arniel pisze:Tak 2 dni może byc rozwolniona kupka z krwią i śluzem a pózniej kilka dni normalna. Potem znowu połowa papka, połowa kupki wychodzi twarda. Ta kupa co kilka dni jest inna.
Dzwoniłam do innej wetki. Chciałam powtórzyc badania kału, poleciła by dac mu karmę na 2 tygodnie : Royal Canin Gastrointestinal, bo może już miec tak podrażnione jelita. Inna wet poleca karme sensivity contorl, a jeszcze inny Hills'a. I badz tu mądry..
Na kokcydioze jest badanie? żadnych lekow nie dostał, bo jako takiej biegunki nie było. On robi mniej wiecej 2 rzy dziennie kupe i jest ona poprostu papkowata, rozwolniona.
Użytkownicy przeglądający ten dział: dran i 113 gości