PAKT CZAROWNIC XXVI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 01, 2011 19:32 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Odniosę się do wypowiedzi kotki Dorotki - cześć kicia! :mrgreen:

kotka doroty pisze:
W pierwszym regulaminie który zamieszcza siostra Prezes na począku każdego wątasa czarownic jest wpis o osobach nie medialnych :roll: tak się zastanawiam odnośnie fundacji(medialne -niemedialne)sądzę że,fundacjom jest jednak łatwiej,spotkałam wiele bazarków dla takiej czy innej fundacji(robiąc czasem na nich zakupki).Działa tam więcej osób,łatwiej zebrać fanty,zorganizować bazarek.Przemyślałam sprawę i sądzę że,naszą uwagę powinny przyciągać przede wszystkim pojedyncze osoby lub DT.

Masz rację - ale również w fundacjach bywają sytuacje krytyczne - patrz powódź AFN, myślę, więc, że można im także pomóc - o tym, czy ta pomoc dostana zadecyduje głosowanie

kotka doroty pisze:Myslę równiez że,stałym monitoringiem powinnyśmy objąć DT Matahari(w końcu to jedna z nas!).Nie,nie myślę o comiesięcznej pomocy,ale u Matahari ciężko było nie tylko w tym miesiącu (do wiadomości sióstr-Matahari była już kandydatką podczas jednego z głosowań,jednak jej kandydatura nie została zauważona)

Jakkolwiek szanuję to, co robi Matahari, to myślę, że stały monitoring nie jest tym, co powinniśmy robić. Jest to Pakt czarownic, a nie watek Matahari, czy kogokolwiek innego. Nie wyobrażam sobie takiego "opodatkowania' paktu - powiem więcej - uważam, że jest to nie fair w stosunku do innych. Matahari jest jedną z nas - ale co to zmienia dla potrzebujących kotów? Czy potrzeby kotów Matahari są w związku z tym ważniejsze? A że jej kandydatura nie została zauważona, to się nie zgodzę - było głosowanie i Pakt wybrał inaczej

kotka doroty pisze:Jeszcze jedno:bywały takie miesiące że,kandydat był tylko jeden i głosowanie nie odbywało się.Proponowałabym w takiej sytuacji przenosić pieniążki na następny miesiąc ewentualnie przelewać je do skarpety czarownicowej :roll: W końcu to nasze pieniądze i wcześniej czy póżniej zostaną wydane na koty 8)

Ale fakt, że nie odbywało się głosowanie nie oznacza, że pieniądze nie zostały wysłane do jedynego w danym miesiącu kandydata. Po prostu nie ma sensu głosowanie, skoro nie ma co najmniej 2 kandydatur.

kotka doroty pisze:Jak często ta sama osoba może być kandydatem?Piszecie że raz w roku albo raz na pół roku hyyymmmm....to starsznie dłuuugo a jak wiemy przypadki chodzą po ludziach i kotach..naczęściej zresztą parami :evil:
Takie przypadki zazwyczaj występują z dnia na dzień i co wtedy...nie pomożemy bo dwa miesiące temu dana osoba dostała już pomoc?

Tak właśnie uważam - jeśli sytuacja jest naprawdę podbramkowa - to skarpeta. Ale uważam, że nie możemy uzależniać kogoś od naszej pomocy, dając mu ją regularnie, a poza tym jest tak wiele potrzebujących. :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Pon sie 01, 2011 19:39 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Święte słowa PomponOlu :ok:

Miała rację Vill, żeby poczekać z głosowaniem 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon sie 01, 2011 19:42 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

AYO pisze:Święte słowa PomponOlu :ok:

Miała rację Vill, żeby poczekać z głosowaniem 8)

Obrazek
A bo ja fogle taka więcej święta jestem... no bo nie używam tych mniej świętych rejonów... :roll: tylko dzisiaj używam intensywnie, bom nieco zasrana... :?
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 19:55 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

kotka doroty pisze:Myslę równiez że,stałym monitoringiem powinnyśmy objąć DT Matahari(w końcu to jedna z nas!).Nie,nie myślę o comiesięcznej pomocy,ale u Matahari ciężko było nie tylko w tym miesiącu (do wiadomości sióstr-Matahari była już kandydatką podczas jednego z głosowań,jednak jej kandydatura nie została zauważona)

Ja myślę, że więcej czarownic prowadzi DT....np alix76 i też u niej bywa niewesoło....ostatnio bardzo potrzebuje kasy najpierw na operację tymczski Gołąbki, a teraz na dług po niej [*].... Tak ograniczać pomocy nie możemy....
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pon sie 01, 2011 20:04 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Można przecież zrobić bazarek albo podrzucić fanta :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pon sie 01, 2011 20:04 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Jestem!!!
Jak same widzicie - ile ludzi, tyle opinii! Trzeba dać wszystkim czas na wyrażenie własnego zdania. Burza mózgów!!
A potem wybierzemy najlepsze pomysły i będziemy głosować!!
Powiem Wam, iż cieszy mnie, że dyskusja jest tak żywa!!! Cieszę się, że Pakt jest dla nas taki ważny!! A że zasady potrzebują odświeżenia, co cóż - zmiany są napędem rozwoju :ok:
Ja dziś z lekka zmęczona jestem, więc o swoich pomysłach za wiele nie napiszę.
Może tylko takie novum... Tak mi się marzy, aby kasa Paktu trafiała właśnie na fundacyjne konta... Jeśli idzie o pomoc dla DT to może prosto na konto danej lecznicy, gdzie jest np dług? A dla karmicielek w postaci karmy już zamówionej na gotowo?
Chodzi mi o to, że żywa gotówka może wzbudzać... nieprawidłowości? No wiecie- coś w stylu okazja czyni złodzieja, ale nie dosłownie.
Chodzi mi na przykład o to, że jeśli dana osoba ma dług w lecznicy i dajemy kasę na ten cel, to ona ma iść na ten cel, a nie inne potrzeby.
Jak wspomniałam - zmęczona jestem i ciężko mi ubrać myśli w słowa, a pomysłów mam więcej.
Jeszcze tylko jedna kwestia - brak głosowania. Chciałam przypomnieć, że w historii Paktu bywały już takie przypadki - na przykład w grudniu, gdy nie było czasu na głosowanie, bo Święta :roll:
A tak ważna sprawa jak zmiany regulaminu wymaga czasu i zależy mi na tym, aby jak najwięcej Sióstr wyraziło swoją opinię.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon sie 01, 2011 20:09 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

villemo5 pisze:DT to może prosto na konto danej lecznicy, gdzie jest np dług? A dla karmicielek w postaci karmy już zamówionej na gotowo?
Chodzi mi o to, że żywa gotówka może wzbudzać... nieprawidłowości? No wiecie- coś w stylu okazja czyni złodzieja, ale nie dosłownie.
Chodzi mi na przykład o to, że jeśli dana osoba ma dług w lecznicy i dajemy kasę na ten cel, to ona ma iść na ten cel, a nie inne potrzeby.

Ooo to, to :ok: ....myślałam w sumie, że o tym napisałam, zrobiłam "cofkę" i okazuje się, ze owszem w głowie to miałam ale w poście nie wystukałam...Alzhaimer jak nic :oops:.

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Pon sie 01, 2011 20:10 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Vill ja myślę, że to jest świetna myśl z tym wpłacanie pieniędzy na konkretne konto - w końcu należało by się jakoś rozliczyć z tych pieniędzy, a kiedy idą one w formie przelewu, żywej gotówki, to jest to niemożliwe. Oczywiście nie podejrzewam nikogo o defraudacje, ale... Taki sposób pomocy zamyka temat, jest jasny, uczciwy i taki... wyliczalny. Jeśli z wpłat zostaną jakieś pieniądze - bo na przykład pomocą będzie wór karmy i żwirku, to mogą one trafiać do skarpety - jeśli pieniędzy zabraknie na wybrany cel - mogą z tej samej skarpety być uzupełnione.
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 20:11 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Nie dziewczyny, nie fundusz specjalny DT Matahari!Po prostu bardzo często widzimy to co pod lasem ,a tego co pod nosem nie zauważamy :roll: a przecież Matahari mamy pod nosem ,czyż nie?Dlaczego nie miałybyśmy w razie potrzeby pomóc którejś z nas samych,niekoniecznie Matahari,może się okazać że,jednej z nas trzeba natentychmiast pomocy i co ,czekać z pomocą na głosowanie.Jak cosik będzie w skarpecie to ok,a jak będzie tylko przeciąg :roll: Nie zamykajmy drogi pomagania nam samym przez nas same(nakałapućkałam :mrgreen: )O widzicie Shirka dopiała a ALIX też DT prowadzi i co i cisza-nie widzimy tego co pod nosem :roll:

jeżeli chodzi o fundacje (jak pisał "Pomponek" o powodzi w AFN)właśnie w takich sytuacjach można uruchomic nasz fundusz specjalny 8)

Skoro udzielamy pomocy w drodze głosowania -to głosujmy :!:

Święta to dobra wymówka do niegłosowania :mrgreen:
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Pon sie 01, 2011 20:16 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Dorotko nadal uważam, że fakt iż ktoś jest czarownicą nie oznacza, że jego koty boli bardziej :roll: Pomoc, to pomoc - wszyscy jesteśmy równi wobec sytuacji losowych - nie chcę dyskryminować czarownic, ale nie widzę powodu by je faworyzować. Tym bardziej, że dla czarownic jest możliwość pożyczki ze skarpety.
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 20:19 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Doti :1luvu:
A tak ze dwa głębokie wdechy, co?
Ja się lekko czepnę, że nie widzimy tego co pod nosem...
A kto zgłasza kandydatów? Święty turecki?
A jak prosiłam, żeby zgłaszać i obejmować pomocą w pierwszej kolejności tych, którzy nie mają szans na uzyskanie pomocy gdzie indziej??
To wszystko już było!!! Nie trzeba wyważać otwartych drzwi - wystarczy przeczytać dotychczasowe zasady...
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon sie 01, 2011 20:20 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

OK! Wiecie lepiej...
Obrazek

Tatku-pamiętam :(
Obrazek

kotka doroty

Od: Nie mar 22, 2009 13:56

Post » Pon sie 01, 2011 20:21 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

kotka doroty pisze:OK! Wiecie lepiej...

Oj kotko to nie fair :? Nie obrażaj się - dyskutujemy
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 20:22 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

O to-to :ok:

Jestem dziś słaba w formułowaniu - pompon ma więcej wprawy więc tylko punktuję to pod czym się podpisuję 8)

Doti - nie o to chodzi kto wie lepiej, po to jest dyskusja, żeby wyrazić swoje zdanie.

Jednak ten pomysł ze stałą pomocą dla jednego DT nie jest chyba najlepszy :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Pon sie 01, 2011 20:26 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Siostry, zostałam tu wspomniana :oops: , za co dziękuję, więc się wypowiem - na razie skromnie, bo dziś nie jest dobry dla mnie dzień na retorykę - umarła po zaciętej walce moja tymczaska Gołąbka. Wiedziałam, że nie wygram, przegrałam dzisiaj ...
Odnośnie sposobu finansowania mojego DT - jako, że jestem DT JOKOTa, trafiają do mnie koty po przeglądzie, testach, szczepieniu, kastracji (wg potrzeb :twisted: ) - na koszt JOKOT. Staram się pokrywać bieżące koszty sama, dopiero sytuacja z Gołąbką zmusiła mnie do szukania wsparcia na forum - nie chcąc obciążać JOKOT ani lecznicy (w której otrzymałam kolosalne rabaty :1luvu: :1luvu: :1luvu: ) pokryłam koszty leczenie (ponad 1300 zł) z pomocy forumowej oraz gotówką, z pożyczki, którą zaciągnęłam od osoby prywatnej. W tym przypadku dług wobec fundacji ani wobec lecznicy nie istnieje.
Wydaje mi się też, że jeżeli chcemy wspierać osoby niemedialne - a takie bardzo wsparcia potrzebują - to niekoniecznie będą to osoby związane z Fundacjami. Oczywiście, można to załatwić pomocą rzeczową - typu żwir, karma, etc. Z trzeciej strony - pomoc Paktu to ok. 400 zł - kwota niebagatelna, ale też dla osoby mającej pod opieką kilka zwierząt (w tym jakieś chore) lub karmiącej kilkanaście dzików to ... chyba nie jest kwota, która da się jakoś sprzeniewierzyć. Po prostu wsiąknie w bieżące potrzeby ...
Jeśli wyrażam się niejasno, to przepraszam, za kilka dni się poprawię :oops:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

[poprzednia][następna]