PAKT CZAROWNIC XXVI

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 01, 2011 9:25 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

:)
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pon sie 01, 2011 13:11 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Zgodnie z uprzejmą sugestią AYO przyszłam czynić swą powinność:
AYO pisze:GŁOSOWANIE LIPIEC 2011

1. :arrow: ETIOPIA :arrow: 5

2. :arrow: DT MATAHARI :arrow: 21

GŁOSOWAŁY :arrow: dolabra, solangelica, villemo5, shira3, playbunny71, Anda, jozefina1970, joarkadia, Pasibrzucha, Mulesia, mamaja4, Dzyśka, Bolkowa, skwareek, Nemi, Coalla, BUSIO, babajaga, pomponmama, jasdor, AniHili, becia_73, kotka doroty, mmk, alix76, Etiopia,

NIE SPAĆ _ GŁOSOWAĆ !!! Obrazek

Traaaa taaaa taaaa!!!
Odtrąbiono własnie zwycięstwo Matahari w głosowaniu lipcowym!!! Małgosiu - gratulacje!!
Dziekuję wszystkim Siostrom za zaangażowanie w głosowanie!

Idąc za ciosem...
Chciałabym ogłosić sierpień miesiącem bez kandydata.
W nowym miesiącu przedyskutejemy obecny regulamin, zastanowimy się nad doprecyzowaniem hasła "koty w potrzebie", gdyż takie zapotrzebowanie Siostry zgłosiły. Są to sprawy fundamentalne i należy im poświęcić trochę czasu.

Zapraszam zatem do dyskusji o kształcie Paktu i jego przyszłości. Mamy na to cały sierpień, ale nie spodziewam się, by to mogły być łatwe decyzje, dlatego zaczynamy już teraz!!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pon sie 01, 2011 14:21 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Się tu działo !!! 8O

Jestem niewymownie dumna z Czarownic, których pomoc od zarania przekrczyła już dwadzieścia dwa tysiące ! :1luvu:

Joarkadio, serdeczne gratulacje Mamusiu :1luvu: . Dzielna jesteś cholernie ! Witaj nam Maleńka Karinko na świecie! Zdrówka kochanie ! :1luvu: No i tata się pojawił, proszę , proszę …

A w ogóle to jestem total rozwalona … syndrom klasycznego odstawienia od urlopu :roll:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pon sie 01, 2011 14:38 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

No to może ja zacznę i przedstawię moje stanowisko;
Wydaje mi się, że Pakt powstał po to, żeby pomagać kotom w potrzebie, czyli kotom bezdomnym - przynajmniej ja tak zrozumiałam i tak zdefiniowałam sobie założenia Paktu. Uważam zatem, że kandydatami do głosowania powinny być fundacje, domy tymczasowe, czy też osoby prywatne, które pieniądze te przeznaczą na ratowanie kotów "obcych". Uważam, że bez względu na trudną sytuację materialną właściciela, pakt nie jest od tego, by wspierać właścicieli kotów. Od tego są bazarki, można również ogłosić dodatkową - dobrowolna składkę na taki cel, jeśli czarownice z jakiegoś względu postanowią wspomóc konkretną osobę. Wydaje mi się jednak, że jeśli istnieje możliwość (a wiem, że tak jest) udzielenia właścicielowi kota swego rodzaju "kredytu", to to jest już duża pomoc.

Dostojne czarownice - zastanówmy się wspólnie, dlaczego jesteśmy w Pakcie? Ja jestem dlatego, że chcę pomagać kotom, którym nikt inny takiej pomocy nie udzieli. Z mojego punktu widzenia, właściciel biorąc zwierzaka, bierze za niego odpowiedzialność, również materialną. Każdemu może się zdarzyć trudna sytuacja w życiu - ja też przez to przechodziłam. Każdy radzi sobie wówczas jak umie, zazwyczaj bazarkami, często otrzymując z forum dodatkowe wsparcie właśnie w postaci bazarków, czy też fantów na te bazarki. Dzieje się tak wówczas, jeśli darzymy osobę potrzebującą szczególnym sentymentem, albo wyjątkowo wzruszyła nas historia jej zwierząt. I to jest w porządku. Jednak pieniądze Paktu nie mogą być moim zdaniem rozdzielane dlatego, że kogoś lubimy, albo dlatego, że jest nam go żal, bo to nie jest towarzystwo wzajemnej adoracji i nie takie są nasze założenia. Nie chcę tu nikogo obrazić; to jest kocie forum - tu można znaleźć wsparcie psychiczne, odrobinę pomocy materialnej, ale... nie rozwiążemy wszystkich problemów zwłaszcza tych finansowych. :?

Przy okazji można też zastanowić się nad tym, jak często chcemy pomagać jednemu kandydatowi - czy nie warto ustalić zasad, które określą, że pomoc jest możliwa raz na jakiś, określony czas. To uchroni nas przed wystawianiem do głosowania tych samych kandydatów.

Chciałabym zastrzec z góry, że to co napisałam nie odnosi się do Etiopii (bo jak znam życie tak to zostanie odebrane), ale raczej do pewnych zasad, które trzeba ustalić.
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Pon sie 01, 2011 14:53 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Gratuluję zwycięzcy :ok:
Też uważam, że trzeba uściślić zasady ale
villemo5 pisze: Chciałabym ogłosić sierpień miesiącem bez kandydata.

nie szkoda tego miesiąca? Bo kotów w potrzebie jest tyle..... :( Ja bym proponowała dyskusje do np 15, potem kandydatury do 20 i tak zdążyłybyśmy przedstawić? No ale jak uważacie - ja się dostosuję.
Co do meritum - rozpisywać się nie będę bo musiałaby powtórzyć słowo w słowo argumentację pomponmamy, z którą się zgadzam w 200%
Może inne siostry mają jeszcze inne propozycje - to posłuchamy, wyłonimy opcje i zmobilizujemy się by głosowanko poszło sprawnie, co wy na to?
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pon sie 01, 2011 15:04 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Hmm też myślę że szkoda pomijać głosowanie :? .
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Pon sie 01, 2011 15:07 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

wielkie dzięki Czarowne... dzięki Wam będę mogła ze spokojem sypiać, bo stadko sierściuchów mieszkających w moim DT będzie miało pełne brzuszki... :1luvu: piękny ukłon dla Was wszystkich...

Matahari

Od: Pon cze 18, 2007 7:18

Post » Pon sie 01, 2011 15:08 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Matahari pisze:wielkie dzięki Czarowne... dzięki Wam będę mogła ze spokojem sypiać, bo stadko sierściuchów mieszkających w moim DT będzie miało pełne brzuszki... :1luvu: piękny ukłon dla Was wszystkich...

:ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek

skwareek

Od: Pon maja 03, 2010 12:42

Post » Pon sie 01, 2011 15:09 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Może i szkoda że nie będzie głosowania, ale na pewno nie można wysunąć kandydatów, przed ustaleniem zasad, bo będziemy miały znowu patową sytuację. A poza tym, jeśli nie zdążymy w tym miesiącu zagłosować, to pieniądze przejdą na przyszły - przecież nie przepadną :D
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 15:12 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

skwareek pisze:
Matahari pisze:wielkie dzięki Czarowne... dzięki Wam będę mogła ze spokojem sypiać, bo stadko sierściuchów mieszkających w moim DT będzie miało pełne brzuszki... :1luvu: piękny ukłon dla Was wszystkich...

:ok: :ok: :ok:

No patrz... 8O "sypiać ze spokojem" to jak widać pojęcie względne... :roll: Jak ty w ogóle możesz sypiać, kiedy ci nad głową szaleje stado zadowolonych kotów z pełnymi brzuszkami :wink: , to ja nie rozumiem :roll: mogę tylko powiedzieć; szacun... :ryk: :ryk: :ryk:

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 15:19 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

pomponmama pisze:Może i szkoda że nie będzie głosowania, ale na pewno nie można wysunąć kandydatów, przed ustaleniem zasad, bo będziemy miały znowu patową sytuację. A poza tym, jeśli nie zdążymy w tym miesiącu zagłosować, to pieniądze przejdą na przyszły - przecież nie przepadną :D

Tego samego jestem zdania, ale miesiąc dłuuuuugi jest, na dyskusję pewnie z dwa tygodnie by wystarczyły.....
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pon sie 01, 2011 15:23 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Psiama - Dziadek / półdzikusek się znalazł?

Co do dyskusji to muszę przemyśleć.

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Pon sie 01, 2011 16:06 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Psiama, dziękuję..... choć dziś przeżyłam kolejną chwilę zwątpienia :oops:

POZWOLILI MI WZIĄŚĆ JĄ NA RĘCE I PRZEWINĄĆ :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Ręce mi się trzęsły jak w delirce jakiejs..... nigdy nie miałam, ale tak to sobie wyobrażam :mrgreen:
Znowu się poryczałam :twisted: muszę koniecznie iść do okulisty, bo oczy mi się za bardzo pocą :ryk:
Jutro Karina ma imieniny...... a ja do szpitala :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

joarkadia

Od: Śro wrz 15, 2010 21:30

Post » Pon sie 01, 2011 16:26 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Joarkadia czytam te twoje mamusine opowieści i przeżywam wszystko razem z tobą, ciesząc się każdym postępem twojego maleństwa, tak, jak się cieszyłam kiedy ja zostałam mamą :D To jest najwspanialsze uczucie na świecie, kiedy możesz dotknąć swojego osobiście urodzonego dzidziusia - ciągle to pamiętam i chyba nigdy nie zapomnę, jak mi Zuzię na brzuchu położyli zaraz po tym, jak usłyszałam jej pierwszy krzyk. Pamiętam ten cudowny zapach bobasa - coś jak mleko zmieszane z miodem. Nic się nie może równać z tym niesamowitym zapachem. :1luvu: Potrafię sobie wyobrazić z jaką niecierpliwością czekałaś na ten pierwszy kontakt z jej pieluchą, na to żeby cię za palec złapała. :lol: Przed tobą jeszcze wiele radości - pierwszy uśmiech, pierwsze bardziej świadome spojrzenie, kiedy zauważysz, że twoja mała wie, że ty to jej mama, i cieszy się na twój widok. Chłoń te wszystkie małe radości, bo są cudowne... i niepowtarzalne niestety...
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pon sie 01, 2011 16:57 Re: PAKT CZAROWNIC XXVI

Zgadzam się z pomponmamą na milion procent i chyba nikt tego lepiej nie ujmie. Drugą kwestią jest właściwe ujęcie tego w punkty regulaminu, żeby można było poddać je pod głosowanie.
Proponuję na przykład, żeby zastrzeżenie co do częstotliwości zgłaszania kandydata obejmowało minimum 1 rok

Co wy na to?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

[poprzednia][następna]