Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lip 31, 2011 21:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Mnie się wydaje, że ok. Dodałabym odnośnik do literatury pod każdym punktem lub na końcu (kto zechce poczyta, a kto nie zechce będzie miał podstawy). Nie wiem też czy zaczynanie postu od prezentacji badań RC jest właściwe? Nie miałam czasu tego dokładnie doczytać, ale wyszukując w google scholar znalazłam sporo prac na temat efektów "diety niskobiałkowej" zatem takie badania prowadzone były nie tylko pod patronatem RC. Do mnie rozsądna argumentacja bardziej by trafiła niż informacja, że badania sfinansował RC (bo oczywiście mają z tego spore korzyści finansowe, co nie oznacza, że choćby przez przypadek mogą mieć rację 8) Nie mają wiem, ale chodzi mi o typ argumentów). Dlatego, wydaje mi się ważne wyjaśnienie skąd w ogóle wzięła się dieta typu renal, tzn. że w założeniu zmniejsza się w niej podaż białka, bo uważa się, że tym sposobem oszczędza się nerki i dlaczego. I dlaczego w diecie renal nie koniecznie się to osiąga.
Szczegóły:
- słona karma - czy to oznacza całkowita rezygnację z używania soli? A co z osobami karmiącymi BARF?
- tran to olej z wątroby dorsza, czy tak? termin "olej rybi" sugeruje, że może to być jakikolwiek olej z ryby, np: olej z łososia, który tranem nie jest.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Pon sie 01, 2011 7:51 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Binio [']
PcimOlki pisze:ad. D.) Kotu nalezy podawać tran (olej rybi) w ilości 0.5 - 1g/24h.

Możecie podać jakiś konkretny produkt?
U wetów głownie jest olej z dzikiego łososia
http://epets.pl/witaminy/2054-grizzly-s ... 125ml.html
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pon sie 01, 2011 8:08 Re: Wątek dla nerkowców - VII

1969ak pisze:Binio [']
PcimOlki pisze:ad. D.) Kotu nalezy podawać tran (olej rybi) w ilości 0.5 - 1g/24h.

Możecie podać jakiś konkretny produkt?
U wetów głownie jest olej z dzikiego łososia
http://epets.pl/witaminy/2054-grizzly-s ... 125ml.html

Coś z listy:
http://www.doz.pl/szukaj/s0_0-tran,apteka
Wybiorę coś bez dodatku witamin A i D:
np:
http://www.doz.pl/apteka/p55270-Tran_Om ... ps._60_szt
http://www.doz.pl/apteka/p45504-Tran_Gr ... lki_80_szt - z vit. E :)
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon sie 01, 2011 13:27 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Nie radzę sobie kompletnie z jego odejściem, to był taki kot wyjątkowy, nasz-nasz, najbardziej wymagający i najbardziej wdzięczny, kochany :(

Nie wiem, czy to właściwy wątek, ale oddałabym rzeczy Binga, najchętniej do jakiegoś domu tymczasowego lub wielokotnego.
Mam 10 butelek po 0,5 litra NaCl,
około 10 NaCl z glukozą,
pół torby (ok 1,5kg) karmy Hills k/d
10 wlewników,
trochę fortekoru,
ipakitine ważne do 09.2011
opakowanie solvertylu w ampułkach (bez 1-ej ampułki)
cerenię do iniekcji na kilka podań.

Rzeczy warte w sumie kilkaset zł, szkoda wyrzucać na śmietnik

Tylko ktoś musiałby po to przyjechać do mnie, bo na razie jestem uziemiona w domu.

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Pon sie 01, 2011 20:42 Re: Wątek dla nerkowców - VII

fiszka13 pisze:- tran to olej z wątroby dorsza, czy tak? termin "olej rybi" sugeruje, że może to być jakikolwiek olej z ryby, np: olej z łososia, który tranem nie jest.

Mnie się też wydaje że tran to ojej z wątroby dorsza. Ale "trany" podlinkowane przez 'ana' jakoś nie pasują do tej definicji. Dziwne to, wie ktoś o co chodzi.
I to ma być raczej olej rybi (np. z łososia) a nie z wątroby.
Wymyślili nawet specjalny dla kotów nerkowych, nie wiem czy to "moda i marketing", czy coś w tym jest.
http://www.astroscrfoil.com/index_files/page0009.html

fiszka13 pisze:- słona karma - czy to oznacza całkowita rezygnację z używania soli? A co z osobami karmiącymi BARF?

Sól się daje ale trochę mniej. Pisze to gdzieś (chyba) w nerkowym wątku na chatulu.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pon sie 01, 2011 20:50 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wjwj1 pisze:Mnie się też wydaje że tran to ojej z wątroby dorsza. Ale "trany" podlinkowane przez 'ana' jakoś nie pasują do tej definicji. Dziwne to, wie ktoś o co chodzi.
I to ma być raczej olej rybi (np. z łososia) a nie z wątroby.
Wymyślili nawet specjalny dla kotów nerkowych, nie wiem czy to "moda i marketing", czy coś w tym jest.
http://www.astroscrfoil.com/index_files/page0009.html

Chyba w "dużej" nefrologii była jakaś wzmianka na temat tych EPA i DHA, tylko nie pamiętam na której stronie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon sie 01, 2011 22:09 Re: Wątek dla nerkowców - VII

jaguarius pisze:Nie radzę sobie kompletnie z jego odejściem, to był taki kot wyjątkowy, nasz-nasz, najbardziej wymagający i najbardziej wdzięczny, kochany :(

:cry:
Bardzo mi przykro i smutno, że nie ma już Binia.
Trzymajcie się.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Pon sie 01, 2011 22:15 Re: Wątek dla nerkowców - VII

jaguarius pisze:Nie radzę sobie kompletnie z jego odejściem, to był taki kot wyjątkowy, nasz-nasz, najbardziej wymagający i najbardziej wdzięczny, kochany :(

My (faceci) mamy myśłenie skierowane na działanie.
Nie radzimy sobie dobrze w sytuacjach, w których nic nie można zrobić.
Ja sobie nie radzę.
Mogę próbować wymyślić rozmaite rzeczy, ale nie potrafię wymyślić nic sensownego, co mogło by pomóc w sytuacji, gdy nie ma możliwości działania.
Do dupy to wszystko.
Zawsze gdy umiera jakiś kot, czuję jakby umierał kawałek Olka.
Biorę białasa na kolana i sprawdzam, czy jest cały.
On to lubi.
Co się stanie gdy nie będę mógł?
Nie wiem.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon sie 01, 2011 23:02 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Zawsze gdy umiera jakiś kot, czuję jakby umierał kawałek Olka.
Biorę białasa na kolana i sprawdzam, czy jest cały.
On to lubi.
Co się stanie gdy nie będę mógł?
Nie wiem.

Powiesz sobie, że lepiej jest tak, niż gdyby to on już nie znalazł nagle Twoich kolan.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Wto sie 02, 2011 10:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Dla Binia [*]

Pytanko mam :? Po jakim czasie widać działanie Peritolu??
Podajemy go już tydzień i efektu nie ma. Jak uda się, żeby Gizmuś zjadł jedno skrzydełko dziennie to sukces :cry:
Inne rzeczy w ogóle nie wchodzą w rachubę. Żadna sucha ani mokra karma, żadne mięsko.
Może znajdziecie wytłumaczenie dlaczego w tym skrzydełko zjada tylko części przykostne, łącznie z kostkami, które da radę pogryźć, bo gryzie dokładnie. Część mięsna, ta najgrubsza, zawsze zostaje. W sekundę znika lotka.
Jak dla mnie, to na coś wskazuje, na jakieś braki, ale nie mam pomysłu.
Jednak lepiej wyznaję się w tematach psich :oops:
Obrazek

gochadrozdek

Od: Czw maja 12, 2011 22:26

Post » Wto sie 02, 2011 10:48 Re: Wątek dla nerkowców - VII

gochadrozdek pisze:Pytanko mam :? Po jakim czasie widać działanie Peritolu??

U Grzywsona po mniej więcej 20-30 minutach.

PcimOlki pisze:My (faceci) mamy myśłenie skierowane na działanie.

No i się wydało...jestem facetem :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto sie 02, 2011 12:03 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Mam wyniki krwi Gaspara, odebrane wczoraj. Wczoraj miał też swoją pierwszą kroplówkę (wlew podskórny NaCl, 300ml). Wiek kota jest mocno "na oko", najprawdopodobniej ma 8-10 lat.
Obrazek
Wet chce go 3 dni nawadniać (NaCl po 300ml), potem 2 tyg przerwy. Do tego karma nerkowa (mam RC suche). Bez leków - no bo jest karma. Gaspar dotychczas jadł praktycznie tylko mokre (suche może raz w tygodniu), mięso domowe - z początku surowe, przepis BARFowy, potem gotowane + puszki. Teraz dostaje pół na pół suchego Renala z mokrym zwykłym. A nie wiem, jak być powinno, żeby było dobrze :/
You can't help that. We're all mad here. (The Cheshire Cat from Alice in Wonderland )

Ań____

Od: Pt mar 20, 2009 16:40

Post » Wto sie 02, 2011 13:06 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Ań____ pisze:...
Wet chce go 3 dni nawadniać (NaCl po 300ml), potem 2 tyg przerwy. Do tego karma nerkowa (mam RC suche). Bez leków - no bo jest karma. Gaspar dotychczas jadł praktycznie tylko mokre (suche może raz w tygodniu), mięso domowe - z początku surowe, przepis BARFowy, potem gotowane + puszki. Teraz dostaje pół na pół suchego Renala z mokrym zwykłym. A nie wiem, jak być powinno, żeby było dobrze :/

Znaczna hyperkalemia lub hyperkalemia pozorna (low Na/K ratio).
Znaczna leukocytoza z nieustalonych przyczyn.
Nieznana przyczyna podniesionego CREA & UREA.
Wskazana diagnostyka w kierunku wykluczenia OZN -> USG.

Jeśli obraz USG potwierdzi UTI:
- powtórka posiewu.
- niezaleznie od wyniku posiewu (z antybiogramem lub bez) leczenie przeciw E.C.

Protokół nawadniania nędzny.
USG konieczne -> wykluczenie zatorów moczowodu/ów, kamicy.
Dawka jednorazowa zbyt wielka -> 100-150ml.
Nawadnianie nie powinno być przerywane.
Nawadnianie może być co 48h.
Nawadnianie NaCl 0.9% lub NaCl 0.45% +2.5% glukoza lub naprzemiennie + B12 (nie Catosal).
Przy następnej biochemi konieczne oznaczenie Cl i Fe.
CaxP ok. Fosfor ujdzie - nie powinien wzrastać.
Karma nerkowa bez sensu - może jeść dowolne karmy z niską zawartością fosforu lub fosforem przechwytywanym.
Dieta niskobiałkowa nie jest zalecana w tej fazie niewydolności i może podnieść parametry CREA i UREA.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Wto sie 02, 2011 13:52 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:Znaczna hyperkalemia lub hyperkalemia pozorna (low Na/K ratio).

Co się z tym robi? Jak się obniża potas? O ile są karmy z obniżonym fosforem, o tyle o potasie nie słyszałam.
PcimOlki pisze:Znaczna leukocytoza z nieustalonych przyczyn.

Stres, przeogromny stres.
PcimOlki pisze:Nieznana przyczyna podniesionego CREA & UREA.

PNN
PcimOlki pisze:Wskazana diagnostyka w kierunku wykluczenia OZN -> USG.

Miał USG "zwykłe", które niczego nie wykryło. A ja nie wykryłam w swej okolicy USG z Dopplerem. (Klinika w Katowicach-Giszowcu, którą o Dopplera można podejrzewać, nie odbiera telefonu od dwóch dni - urlop całkowity?)

PcimOlki pisze:Jeśli obraz USG potwierdzi UTI:
- powtórka posiewu.
- niezaleznie od wyniku posiewu (z antybiogramem lub bez) leczenie przeciw E.C.

Kot jest przerażony każdą wizytą. Do badań, w których był m.in. pobierany mocz na posiew, kot był usypiany. To chyba średnio mu służy? Obawiam się, że samym podnoszeniem ciśnienia, które mu funduję, rozwalę mu nerki.
Dlaczego miałby być leczony na coś, co nie wyjdzie? (E.C. niezależnie od wyniku posiewu)

PcimOlki pisze:Protokół nawadniania nędzny.

tzn?
PcimOlki pisze:USG konieczne -> wykluczenie zatorów moczowodu/ów, kamicy.

Wspominałam problem z dostępem do sprzętu. Już podróż po Śląsku (Górnym) jest dla Gaspara ogromnym problemem, dlatego nie planuję go wozić do Wrocławia, Warszawy, etc.
PcimOlki pisze:Dawka jednorazowa zbyt wielka -> 100-150ml.
Nawadnianie nie powinno być przerywane.
Nawadnianie może być co 48h.
Nawadnianie NaCl 0.9% lub NaCl 0.45% +2.5% glukoza lub naprzemiennie + B12 (nie Catosal).

Nie powinno być przerywane, czyli? Codziennie do końca życia?
Nie znalazłam potwierdzenia informacji, że nawadnianie może być co 48h.
Wet mówi, że minimum 6h odstępu między kroplówkami.
Jak to czytam, to jestem przerażona i zupełnie nie wiem, co robić. Wiem, że mój wet to nie konował - znam właścicieli kotów, które uratował, a to, co słyszę od weta i Ciebie PcimOlki, stoi w zupełnej sprzeczności. Nie uznaję za rozwiązanie powiedzenie wetowi "Wie Pani, proszę dziś nie dawać Gasparowi kroplówki, bo PcimOlki powiedział, że daje się co 48h..." :roll: Pytam tutaj na forum, żeby się czegoś dowiedzieć, tylko, że to, czego się dowiaduję, jest przerażająco sprzeczne z czymkolwiek, co słyszę "w realu".
PcimOlki pisze:Karma nerkowa bez sensu - może jeść dowolne karmy z niską zawartością fosforu lub fosforem przechwytywanym.
Dieta niskobiałkowa nie jest zalecana w tej fazie niewydolności i może podnieść parametry CREA i UREA.

Wet mówi dokładnie na odwrót :roll:
Nie da się nie podważać czyjejś opinii, jeśli są one sprzeczne... Jako laik, naprawdę nie wiem, komu wierzyć. Naczytałam się dużo, na tym wątku i poza nim, ale potem, na żywo, dowiaduję się czegoś zupełnie innego. I to nie u jednego weterynarza. Wet krytykuje, że moja wiedza jest typowo książkowa, a nie patrzę na samego kota. Niestety to weterynarz jest na miejscu i gdy coś się zacznie dziać z kotem, to pobiegnę do weterynarza, a nie siądę do komputera opisywać problem :/
Ostatnio edytowano Wto sie 02, 2011 13:57 przez Ań____, łącznie edytowano 1 raz
You can't help that. We're all mad here. (The Cheshire Cat from Alice in Wonderland )

Ań____

Od: Pt mar 20, 2009 16:40

Post » Wto sie 02, 2011 13:56 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Ań____ pisze:
PcimOlki pisze:Znaczna leukocytoza z nieustalonych przyczyn.

Stres, przeogromny stres.

No proszę, nie daj sobie tego wmówić. Tak podniesione leukocyty, to stan zapalny jakiś, nie stres.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia][następna]