świat kotów - o co kaman ??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 28, 2011 7:26 świat kotów - o co kaman ??

Witam

- mam pytanko czy znacie sprawe ?? http://swiatkotow.pl/swiat-kotow/ - jesli ktoś coś wie więcej niż widać na pierwszy rzut oko to mógł by mi troche sprawe rozjaśnić ??

ps - jesli to już gdzieś był na forum to prosił bym o wklejenie linka tutaj do istniejącego tematu

kokaon

Od: Śro cze 15, 2011 20:11

Post » Czw lip 28, 2011 18:22 Re: świat kotów - o co kaman ??

To komercyjny portal o kotach. Chyba się przeciąga założenie strony, ale na Facebooku funkcjonuje dość prężnie. Za każde kolejne 500 lajków na ich fanpejdżu fundują dziecięsiokilogramowy worek karmy i przekazują pewnej kociej fundacji (są fotorelacje).
Teraz wybierają imię dla swojej maskotki. :D
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Sob lip 30, 2011 23:09 Re: świat kotów - o co kaman ??

Kaman jest o to, że na założenie tego portalu właściciele otrzymali 672 tyś. PLN z Unii i ludzie się zastanawiają czy to co dostali jest rzeczywiście tyle warte.

su27

Od: Śro cze 27, 2007 15:24

Post » Nie lip 31, 2011 9:42 Re: świat kotów - o co kaman ??

VVu pisze:........................ ale na Facebooku funkcjonuje dość prężnie. Za każde kolejne 500 lajków na ich fanpejdżu fundują dziecięsiokilogramowy worek karmy ..............

nie wydaje mi sie to jakąś wygórowana ilością jeśli chodzi o przełożenie lajków / 10kg karmy - można by powiedzieć ze to prawie "darmowa" reklama ale aby się nie czepiać to dobre i to

su27 pisze:Kaman jest o to, że na założenie tego portalu właściciele otrzymali 672 tyś. PLN z Unii i ludzie się zastanawiają czy to co dostali jest rzeczywiście tyle warte.

no własnie jestem ciekawy co z tego wyniknie jak będzie wyglądał ten portal - jak na razie to mają spory poślizg

nie chce być tutaj typowym przedstawicielem polskiej mentalności ale z tego co wiem to o te dotacje dla zwykłego Kowalskiego są poza zasięgiem - inaczej pisząc to można o nich zapomnieć

A dostając taką kasę znaczy się spełniając jakieś tam warunki i podając cały ten biznes plan - to taka obsuwa źle świadczy

Jak dla mnie to ktoś ma dobre plecy bo z takim "początkiem" to zrobienie biznesu na kotach hmmm.. na ludziach posiadających koty lub im współczujących/wspierających jest lub powinno być 100% -owo pewne - potem oczywiście po powstaniu portalu będzie sklep internetowy - z dobrymi cenami bo portal będzie miał wielką siłę przebicia do negocjacji cen z dostawcami a wspieranie kotków będzie tak przy okazji (prawie darmowa reklama) bo jak napisałem wcześniej te 10 kg za 500 osób nie jest wielką ilością według mnie - cały ten portal rozbudują pewnie wolontariusze którym los kotów nie jest obojętny - tak ja kto widzę.

a teraz proszę mnie zbesztać ... ;P

pozdrawiam

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 11:11 Re: świat kotów - o co kaman ??

no i portal juz chyba ruszył http://swiatkotow.pl/

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 12:50 Re: świat kotów - o co kaman ??

Rzeczywiście o projekcie jest dość głośno, warto zapoznać się z tym tekstem:

http://antyweb.pl/swiat-kotow-z-8-1-prz ... ykujacych/

Oraz z listą projektów dofinansowanych z programu 8.1 (to tak w temacie zwykłego Kowalskiego):

http://www.web.gov.pl/baza-euslug/

(żaden z nich nie wzbudził takich emocji co Świat Kotów, tak na marginesie, ale odpuszczę sobie spiskowe teorie dziejów :D ).

Warto też pamiętać, że to nie jest tak, że firma dostaje dofinansowanie, a potem coś robi - wręcz przeciwnie, dostaje się częściowy zwrot kosztów, w transzach (więc jak coś jest nie tak, to nici ze zwrotu), konieczny jest też wkład własny.

Uprzedzając pytania - jestem jedną z osób zaproszonych w ubiegłym miesiącu do testowania serwisu, tak że znam kilka osób z redakcji i tyle. A, nie wykonują swojej pracy za darmo (to w temacie wolontariuszy).

Reasumując - tak, to komercyjny portal dla kociarzy, dofinansowany z programu 8.1. Ale jako że sama prowadzę kilka komercyjnych portali (inna działka - edukacja), to mimo wszystko wierzę, że można zarabiać, a przy okazji robić coś dobrego, czego Światowi Kotów życzę.

abs_ik

Od: Pon gru 07, 2009 20:42

Post » Nie lip 31, 2011 13:36 Re: świat kotów - o co kaman ??

Dodam, że ze Światem kotów współpracują także nasi forumowicze.
Tym bardziej trzymam kciuki za ten projekt. :ok:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Nie lip 31, 2011 14:53 Re: świat kotów - o co kaman ??

Hmmm…. A ja uparcie dalej śmiem twierdzić ze zwykły Nowak nie dopcha się do tych funduszy.

„…………….I żeby nie było – zawsze miałem krytyczny stosunek do projektów z 8.1 bo uważam, że to nie pomaga przedsiębiorczości i często psuje rynek…………………..”

- z tym się musze zgodzić ;]

„……Projekt jest realizowany zgodnie z harmonogramem umowy zawartej z PARP, wg której start docelowego portalu przewidziany jest na czerwiec 2011……...”

- zgodnie z harmonogramem – he to jest dobre :] – mamy koniec lipca to czyjaś głowa powinna polecieć – i ciekawe co na to ludzie przyznający te dofinansowania ?? będzie wypłata całej transzy ?? ;] nie będzie po premii ?? ;]

abs_ik pisze:Uprzedzając pytania - jestem jedną z osób zaproszonych w ubiegłym miesiącu do testowania serwisu, tak że znam kilka osób z redakcji i tyle. A, nie wykonują swojej pracy za darmo (to w temacie wolontariuszy).

no nie twierdze ze wszyscy robią za darmo.
ale np testujesz za kase ?? czy robisz to charytatywnie??
To samo tyczy się reszty zaproszonych osób

„Chętnych do współtworzenia z nami miejsca dla wszystkich kociarzy, serdecznie zapraszamy do współpracy."

Chodziło mi bardziej o to ze ten portal powinien rozkręcić się sam – właśnie przez takich ludzi jak Ty i wielu innych pozytywnie zakręconych którym nie jest obojętne kocie życie

abs_ik pisze:Reasumując - tak, to komercyjny portal dla kociarzy, dofinansowany z programu 8.1. ..................., to mimo wszystko wierzę, że można zarabiać, a przy okazji robić coś dobrego, czego Światowi Kotów życzę.

Ja też w to wierze ale powiedz to innym którzy robią to już jakiś czas wkładają cała swoją energię, chęć,czas, pieniądze, itp. Itd. I robią to bez dopłat .
Co im powiesz ?? słuchajcie zwijajcie swoje wypociny bo wasz czas już minął ??
I jakoś nie chciałbym aby portalowi światkotów.pl wyszło wszystko bo to by było nie sprawiedliwe dla tych co robią to z serca już od jakiegoś czasu . hmmmm qrde co ja gadam a co na tym swiecie jest sprawiedliwe ??

edit: jakoś mi sie nie pali dokładać na wypłatę dla prezesa tej firmy rejestrując sie na forumie z tego portalu za 50 zeta - no wiem wiem mam wybór moge za free ale juz samo to mi niepasuje a ciekawe jeszcze co będzie z hodowcami - he he jeszcze w przygotowaniu aby wszystko oki było :]

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 15:37 Re: świat kotów - o co kaman ??

Przejrzałam z ciekawości tą stronę i jak zobaczyłam wpis Redakcji na forum to mowę mi odjęło

cyt:"Drodzy użytkownicy strony, jeśli nie podoba Wam sie strona to możecie po prostu stąd WYP........, bo naprawdę nikt za Wami płakać nie będzie.

Co do zarzutów o wyłudzenie piniędzy - to są one kompletnie bezpodstawne, a nwet jeśli to i tak nikt tam nic nie zrobi.

Pozdrawiamy,
Redakcja ŚwiatKotów "

(wykropkowanie moje, na forum słowo jest w całości)
źródło:
http://swiatkotow.pl/spolecznosc/forum/ ... otach.html

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Nie lip 31, 2011 15:44 Re: świat kotów - o co kaman ??

violavi pisze:Przejrzałam z ciekawości tą stronę i jak zobaczyłam wpis Redakcji na forum to mowę mi odjęło

źródło:

do nie od redakcji to ktoś poprostu się tak podpisał

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 15:48 Re: świat kotów - o co kaman ??

A może by tak print screena z tym tekstem wrzucić na ich profil na facebooku z prośbą w wyjaśnienie?
Obrazek Obrazek

e-dita

Od: Śro lip 11, 2007 12:41

Post » Nie lip 31, 2011 15:53 Re: świat kotów - o co kaman ??

ludzie spoko bez nerwów ;] - to ktoś sie tak tylko podpisał :]

i jeszcze jedno czy pan Kowalski lub Nowak robiąc swiatpsów.pl tez moze liczyć na dotacje ??

Sumując te moje wypociny nie chodzi mi o ludzi co wpadli na ten pomysł i to robią bo pomysł jest jak dla mnie strzałem w dziesiątke i tak jak juz pisałem portal powinien byc prężny stosunkowo małym nakładem sił dzięki "kocim fanatykom"
Co do dochodowosci tez widze same plusy - reklama na portalu - skep internetowy (bo na bank będzie) i co tam jeszcze wymyslili , opłata na forum ;] itp nie bede się wysilał bo i tak pewnie dobrze wiedzą co i jak zrobić skoro dostali kase na realizacje pomysłu.

Chodzi mi o to ze po dupie dostanie cała reszta – forumy, - sklepy internetowe, - itp. – a przede wszystkim ludzie którzy już robią coś dla kotów i może dla siebie też by cos chcieli z tego mieć a nie maja „ pleców” – bo na bank jestem pewien ze Nowak bez pleców by tej kasy nie dostał .
Po prostu te całe 8.1 to jakaś paranoia

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 15:54 Re: świat kotów - o co kaman ??

kokaon pisze:
violavi pisze:Przejrzałam z ciekawości tą stronę i jak zobaczyłam wpis Redakcji na forum to mowę mi odjęło

źródło:

do nie od redakcji to ktoś poprostu się tak podpisał

No, nie wiem.
Tak samo podpisane jest w innym miejscu:
http://swiatkotow.pl/spolecznosc/forum/ ... kotow.html

violavi

Post » Nie lip 31, 2011 16:03 Re: świat kotów - o co kaman ??

kokaon

Post » Nie lip 31, 2011 16:11 Re: świat kotów - o co kaman ??

:wink:
Aż się prosi, aby forum było dla zalogowanych.

violavi

[następna]