Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 9.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro lip 27, 2011 20:29 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

I jeszcze jeden mail:
-----
witam ,przeczytałam a dzienniku bałtyckim iz poprzez państwa strone możliwy jest kontakt z wolontariuszkami prowadzącymi domy tymczasowe, nie potrafie jednak znależć tych inforamcji w zadnej z zakladek dlatego pisze na ten adres. chcialabym pomoc kotu ktorego znalazlam, jestem gotowa zaplacic za sterylizace i wszystkie potrzebne badania, bardzo nie chcialabym zostawic go nad morzem a jestem tu niestety tylko na urlop,bede wdzięczna za wszelkie informacje i tym jak mogę mu pomóc, bardzo prosze o kontakt,
pozdrawiam Katarzyna S.

---
i drugi mail od tej samej Pani,
----
Dzien dobry, jestem obecnie w miejscowości Rowy, niedaleko Słupska, i bede tu niestety jeszcze tylko przez tydzien. kot ma około 6-7 miesiecy ,jest szary ma troszke dluzsza bardzo mila siersc, jest niestety pogryziony dosc powaznie, prawdopodobnie przez psa, na szczescie rany jakoś sie goją. Wydaje mi sie ze kot musiał komuś uciec albo został porzucony, bo jest zupelnie oswojony, najchetniej cały czas spędzałby na kolanach, dawno nie spotkalam tak lagodnego stworzenia jak on i dlatego nie moge sie pogodzic z jego losem, sama nie mam mozliwosci zapewnienia mu domu ale bardzo chce mu pomoc. jestem gotowa zaplacic za potrzebne badania czy zastrzyki. byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, zakładam też wlaśnie wątek na forummiau bo nie wiem co jeszcze mogę zrobić??
-----
Obrazek Felek [*] 03.08.2011 Przepraszam mój malutki

Obrazek

magradz

Od: Wto mar 27, 2007 1:07

Post » Śro lip 27, 2011 20:32 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

I kolejny mail :(
Ktoś ma mozliwość przyjąć kociaki? Jak widać Pani dołozy do utrzymania:
-----
Witam mam pytanie i prośbę.
Znalazłam na śmietniku 2 kociaki -weterynarz je przebadał odrobaczył,są zdrowe korzystają z kuwetki mają niecałe 3 mies.Szukam im domu (mam swoje 4 kicury)ale niestety wyjeżdzam i czy moglibyście je przyjąć np.w poniedziałek .Dołożę do utrzymania a po powrocie bedę szukała im domków dalej.Zakociłam już wszystkich najbliższych znajomych.Chciałabym z mężem jakby było mozliwe nawiązać z WAMI kontakt by pomagać.Dokarmiamy i leczymy koty na naszym osiedlu nie jesteśmy nigdzie zarejestrowa jako
"karmiciele"nie lubię tego słowa.
Z POWAŻANIEM KASIA

Obrazek

magradz

Post » Śro lip 27, 2011 21:21 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

hej próbuje znaleźć dom dla 6-7 miesiecznego szarego kotka ktorego znalazłam w miejscowości Rowy( niedaleko Słupska), kot jest poraniony w wielu miesjcach najpoważniej pod szyją , prawdopodobnie został zaatakowany przez psa, i wychudzony. Jest to przemily i bardzo łagodny maluch, dlatego nie chce pogodzić sie z tym zeby tu został. Uwazam ze zasluguje na prawdziwy dom bo jest to kot idealny!! bardzo bardzo prosze o pomoc bo bede nad morzem JESZCZE TYLKO PRZEZ TYDZIEN!!!! przesyłam link do tematu który w jego sprawie założylam, pozdrawiam !!

viewtopic.php?f=13&t=130941

zannaa

Od: Wto lip 26, 2011 15:08

Post » Śro lip 27, 2011 22:45 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Niestety PKDT nie ma środków na utrzymanie kolejnych kotów, ani miejsc gdzie mogłybyśmy je umieścić. Każda z nas ma w domu swoje zwierzęta, jednorazowo przyjmujemy pod swój dach od 1 do 5 kotów każda, niektóre wolontariuszki nie są domami tymczasowymi, wakacje i ogrom nieszczęść zmusił nas wszystkie do tymczasowania ogromnej ilości zwierząt, mamy ich w kilku domach 150!!! Sabina pomimo posiadania 5 kotów i psa ma w domu 30 tymczasów, Aga m. pomimo 10 kotów i 2 psów ma w domu 30 tymczasów, Agnieszka i Weronika pomimo posiadania razem 20 kotów mają 35 tymczasów, Monika P. ma swoich 10 i 10 tymczasów, ja pomimo posiadania 30 kotów i 7 psów mam 11 tymczasów, reszte dziewczyn ma tez swoje zwierzęta i tymczasują po kilka kotów, pozostało nam do zabrania ponad 20 zdrowych kotów z 2 lecznic weterynaryjnych, siedzą w klatkach bo nie mamy miejsca w domach, mamy też koty do zabrania z ulic, koty które znamy, koty z interwencji, koty które czekają "na swoją kolej", jeśli w ogóle się doczekają bo adopcje stoją. Oprócz tego musimy trzymać we własnych domach kotki wolnobytujące po sterylizacji, czasem kilka sztuk. Codziennie dostajemy maile i telefony z prośbami o interwencje, nie starcza nam czasu na odpisywanie i nawet rozmowe z tymi ludzmi, wyczyszczenie kilkunastu kuwet 2 x dziennie, nakarmienie kotów, podanie leków, wyjazdy do weterynarzy i socjalizacja z człowiekiem zajmuje nam pół dnia, potem jeszcze akcje, łapanki, pozyskiwanie funduszy, prowadzenie ewidencji, księgowości i wreszcie czas na prace zawodową by móc się z czego utrzymać, bo wszystkie w PKDT jesteśmy wolontariuszkami. Czas wakacji to też czas naszych wyjazdów i urlopów, w tej chwili nie ma 2 naszych wolontariuszek, ja miałam zabieg, dalej dochodze do siebie, koleżanka z PKDT idzie do szpitala w piątek. Mamy też swoje życie prywatne, tzn chcemy mieć, chociaż czasami. Jest nas garstka osób, kilka!

Zannaa, bardzo chciałabym pomóc ale sama widzisz nie mam jak :( Weź kota do siebie do domu, tam go lecz, stamtąd znajdź mu dom, nie pisz proszę, że nie możesz, ja też nie mogłam, żadnego kota nie mogłam zabrać do domu z tych 40 które mam, ale by umarły. Zanim wyjedziesz porób zdjęcia i porozwieszaj w okolicy ogłoszenia, przejdz sie po domach, popytaj, może to czyjś kot, jeśli nie, kup transporter i zabierz ze sobą.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Śro lip 27, 2011 23:01 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

magradz, odpisz ludziom tym co chcą abyśmy przejely koty tak jak ja, mozesz usunąć imiona, no naprawde nie mamy miejsc a nikt sie od nas nie różni, każdy może ratować zwierzęta jak chce. napisz ze mają porobić ogłoszenia na kilkunastu portalach, ze znajdą się domy predzej czy pozniej itd itp.

Tej kociarze od 5 kotów napisz aby wysterylizowala KONIECZNIE kotkę co się żywi u sasiadów, porobila zdjecia i ogloszenia.

Tej pani od adopcji napisz aby jej facet sie zbadał najpierw, że kot to nie przedmiot i nie sprawdza się czy pasuje, prawdopodobnie facet ma objawy alergiczne na tle psychicznym.

Jestem zmeczona, wypalona, dostałyśmy dziś zgłoszenie o uciętej główce kotka, położonej na kociej budce - ostrzeżenie dla karmicielek. Cały dzień jeżdzę z kotami, za kotami, do weta 3 razy, mam dosyć a czekają mnie jeszcze kuwety, sprzątanie, podanie kropli...
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Czw lip 28, 2011 8:34 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Ja tylko od samego czytania tego wszystkiego mam dola... :cry:
O reszcie nie wspomne...
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Czw lip 28, 2011 10:50 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Mam problem z kociakiem, a że od wieków nie miałam doświadczenia z maluchami, to może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?
Felek, 9 tygodni prawie, w poniedziałek został odrobaczony. No i we wtorek się trochę że czuł, od wczoraj mam kocią szmatkę w domu :( Do kuwety trzeba zanieść, do jedzonka trzeba zanieść. Gdzie się kotka położy, tam leży. Dzisiaj przestał jeść. Troszkę pije. Dzisiaj nie mógł zrobić qoopy, bardzo się starał, ale się nie udało.
U weta jesteśmy codziennie, jest nawadniany, dzisiaj dostał antybiotyk, dostał olej parafinowy (?) do pyszczka. Do karmienia, o ile się uda, mam Convalescence w saszetce. Co jeszcze można zrobić?
Leży takie małe kocie nieszczęście w domu, strasznie chciałoby się pomóc, a zupełnie nie wiem, co mogłabym jeszcze zrobić :(

Obrazek

magradz

Post » Czw lip 28, 2011 10:52 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Marlon pisze:magradz, odpisz ludziom tym co chcą abyśmy przejely koty tak jak ja, mozesz usunąć imiona, no naprawde nie mamy miejsc a nikt sie od nas nie różni, każdy może ratować zwierzęta jak chce. napisz ze mają porobić ogłoszenia na kilkunastu portalach, ze znajdą się domy predzej czy pozniej itd itp.

Tej kociarze od 5 kotów napisz aby wysterylizowala KONIECZNIE kotkę co się żywi u sasiadów, porobila zdjecia i ogloszenia.

Tej pani od adopcji napisz aby jej facet sie zbadał najpierw, że kot to nie przedmiot i nie sprawdza się czy pasuje, prawdopodobnie facet ma objawy alergiczne na tle psychicznym.

Jestem zmeczona, wypalona, dostałyśmy dziś zgłoszenie o uciętej główce kotka, położonej na kociej budce - ostrzeżenie dla karmicielek. Cały dzień jeżdzę z kotami, za kotami, do weta 3 razy, mam dosyć a czekają mnie jeszcze kuwety, sprzątanie, podanie kropli...

Marlena, ale ja na ogół tak odpisuję :( Tu trafiają maile, gdzie wydaje mi się, że sprawa jest beznadziejna (dla kota, of course), albo gdzie wydaje mi się, że dałoby się jakoś pomóc.

Obrazek

magradz

Post » Czw lip 28, 2011 12:59 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

magradz a czemu przy oleju parafinowym znak zapytania?
ObrazekObrazek

Betbet

Od: Pt maja 25, 2007 21:11

Post » Czw lip 28, 2011 13:34 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

magradz pisze:Mam problem z kociakiem, a że od wieków nie miałam doświadczenia z maluchami, to może ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?
Felek, 9 tygodni prawie, w poniedziałek został odrobaczony. No i we wtorek się trochę że czuł, od wczoraj mam kocią szmatkę w domu :( Do kuwety trzeba zanieść, do jedzonka trzeba zanieść. Gdzie się kotka położy, tam leży. Dzisiaj przestał jeść. Troszkę pije. Dzisiaj nie mógł zrobić qoopy, bardzo się starał, ale się nie udało.
U weta jesteśmy codziennie, jest nawadniany, dzisiaj dostał antybiotyk, dostał olej parafinowy (?) do pyszczka. Do karmienia, o ile się uda, mam Convalescence w saszetce. Co jeszcze można zrobić?
Leży takie małe kocie nieszczęście w domu, strasznie chciałoby się pomóc, a zupełnie nie wiem, co mogłabym jeszcze zrobić :(

A czym odrobaczałaś? I czy wcześniej był odrobaczany ? Miał robale ?

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Czw lip 28, 2011 15:04 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Odpisała mi babka od ragdolla z ogłoszeń, napisała że kotka nigdy nie miała małych (ma 5 lat) i nigdzie jej jednak nie oddadzą. Może same czuby dzwoniły i babka stwierdziła, że nie sprzeda kota... A może trochę mój mail jej podziałał na wyobraźnię, bo opisałam pseudo. no oby wszystko było ok
ObrazekObrazek

Betbet

Post » Czw lip 28, 2011 19:20 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Betbet pisze:Odpisała mi babka od ragdolla z ogłoszeń, napisała że kotka nigdy nie miała małych (ma 5 lat) i nigdzie jej jednak nie oddadzą. Może same czuby dzwoniły i babka stwierdziła, że nie sprzeda kota... A może trochę mój mail jej podziałał na wyobraźnię, bo opisałam pseudo. no oby wszystko było ok

Nie kumam dlaczego chciala ja sprzedac... i po co ta "cenna" informacja w ogloszeniu, ze nie jest wysterylizowana :!: :?:
Ludzie sa jacys... niepowazni! HJYUUUUUUUUUUU452 ( to moj Czarus wystukal :wink: Chyba chcial tez troche nawrzucac! :wink: )
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Czw lip 28, 2011 19:28 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Nie wiem, może w mega zawoalowany sposób szukała partnera dla kotki? Nie mam pojęcia, ludzie sa tak dziwni... Wysyp kotów jest przetragiczn, mam wrażenie że w tym roku apogeum... Próbowałam dzisiaj złapać rudzielca pod Politechniką. Kociak jest młody, nie wiem ile może mieć 2-3 miesiące? Niestety, polędwica sopocka ani moje kiźki miźki go nie zwabiły. Piękny jest, ale ucieka jak skurczybyk... już miałam w przypływie rozpaczy ochote zabrać go do siebie i dzwonić do Was z błaganiem o pożyczenie kuwety jakiejś, ale niestety:/
ObrazekObrazek

Betbet

Post » Czw lip 28, 2011 19:44 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

zawsze można pożyczyć klatkę łapkę Betbet, jakby coś kuwetę mam u znajomej karmicielki na Hallera ;)
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw lip 28, 2011 20:45 Re: PKDT 9. SKŁADKI CZŁONKOWSKIE 20 ZŁ MIES.- KOCIARNIA strona10

Betbet pisze: Wysyp kotów jest przetragiczn, mam wrażenie że w tym roku apogeum...

na pewno jest apogeum kociąt bez matek (niekoniecznie wyrzuconych, także, a może przede wszystkim osieroconych) pilnie potrzebujących pomocy- wielu osobom mylnie wydaje się, że samo rozmnażanie to jeszcze nie tragedia i małe z mamą jakoś sobie poradzą... wydaje mi się, że kiedyś rozrodczość kotów była wyższa i ogarnięcie np. dużych niekastrowanych stad trudniejsze ze względu na znacznie większą liczbę małych. Dlatego problem nie jest IMHO większy, ale pilniejszy i wymagający większego nakładu pracy, szczególnie w lecie.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

[poprzednia][następna]