alix76 pisze:ok. 1 doby ... tylko najlepiej prawdziwe mleko, nie z kartonika
No właśnie a skąd takie mleko

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
alix76 pisze:ok. 1 doby ... tylko najlepiej prawdziwe mleko, nie z kartonika
AYO pisze:U nas sa takie w butelkach plastikowych z napisem "Świeże", tak jak dawniej te z woreczka
AYO pisze:Z kartonika co najwyżej gorzkie się zrobi
AYO pisze:Uwaga Dziewczęta![]()
Gospodyni wątku jest miłośniczką chłodniku. Obiecałam Jej przepis na takowy autorstwa mojej Pani Starszej. Zainteresowanym polecam go zgłebi mej ponurej i łakomej duszy
- 2 l mleka świeżego
- 1 duża śmietana 18%
połaczyć i zostawić żeby się zsiadło; TAKIE JEST LEPSZE
LUB
- 1 l maślanki Mrągowskiej [czystej]
- 1 l jogurtu czystego
- 1 duża smietana 18%
- duży pęczek botwiny pokroić, jesli są małe buraczki to oddzielić, obrać i zagotować jako pierwsze w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, do buraczków dosypać resztę botwiny i ugotować całość. Zostawić do ostudzenia;
- duży pęczek szczypioru, kopru, dwa zabki czosnku - pokroić,
- 1,5 kg dużych ogórków obrać, przekroić wzdłuż na pół lub na 1/4 i pokroić, można zetrzec na grubej tarce ale krojone ładniejsze i smaczniejsze
- 2 małosolne ogóreczki obrać i drobniutko pokroić;
- 6 lub więcej jajek na twardo pokroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić ale nie za drobno
- pieprz i płaska łyżka cukru;
- ostudzoną botwinę dodać do mleka razem z wywarem do tego wszystkie podane wyżej składniki i najlepiej zostawić minimum na kilka godzin a najlepiej na noc - oczywiście w lodówce![]()
- podawać z kaszą gryczaną lub ziemniaczkamize swareczkami z boczusia wędzonego ...
sliver_87 pisze:ech. chlodniki nie dla mnie
Taaa....żebyśmy przypadkiem w niego nie wdepnęliagul-la pisze:jak to miło z jego strony, że poinformował was o tym dredzie kiedy byliście oboje w domu
pozytywka pisze:nie, zebyście nie stracili tak wspaniałego widoku(i odgłosów, zapewne)
I jak wypadła kontrola?Neigh pisze:No to wrócilam i uzupełniam braki w czytaniu......
Łatwiej zdobyć jak prawdziwe mlekoErin pisze: Ja chłodnik robię z jogurtu. Też niezły.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter i 194 gości