Wątek dla nerkowców - VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie lip 24, 2011 16:00 Re: Wątek dla nerkowców - VII

zaznaczam
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lip 24, 2011 16:02 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
casica pisze:PcimOl, bardzo przepraszam, ale jeśli umieszczasz tutaj tekst, który ma pomóc komukolwiek, proszę popracuj nad nim i przetłumacz.
Bo nie wiem jak inni, ale ja niestety skorzystać z niego jako pomocy nie jestem w stanie.

Tekst możesz wydrukować i przedstawić swojemu wetowi. Jeśłi nie jest w stanie go zrozumieć, jest mało prawdopodobne aby posiadał wiedzę konieczną do prowadzenia kota.
Tekstów tłumaczyć nie będę bo:
A. Nie chcę wprowdzać błędów i niejasności. To zawsze może sie zdarzyć podczas przekładu.
B. Nie mam na to czasu.

Sądzę też, że wet prowadzący kota nerkowego powinien tą literaturę znać. Niestety przekłady jak dotąd nie zostały opublikowane.

To forum POLSKOJĘZYCZNE.
Tak tylko gwoli przypomnienia, bo jak pisałam wcześniej, denerwuja mnie uporczywie wstawiane po angielsku teksty, których nie rozumiem.
Sądzę, że nie tylko mnie to wnerwia.

edit: poza tym, nie mam pojęcia czy nie szkoda papieru i czasu weta :evil:
To jest zła praktyka, wprowadzana tutaj od pewnego czasu.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie lip 24, 2011 16:11 Re: Wątek dla nerkowców - VII

casica pisze:....

Nie casica. Złą praktyką jest niestosowanie się do osiągnieć nauki. Cierpią na tym zwierzęta. Przykład tego możesz zobaczyć na każdym kroku. Chcesz się cofnąc do poziomu "Renal + Ipakitine" prosze bardzo. Ja obecnie nie potrzebuję wsparcia forumowego, co do wiedzy, jak radzic sobie z problemem. Mogę w tym wątku nie odzywać się wcale.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lip 24, 2011 16:14 Re: Wątek dla nerkowców - VII

PcimOlki pisze:
casica pisze:....

Nie casica. Złą praktyką jest niestosowanie się do osiągnieć nauki. Cierpią na tym zwierzęta. Przykład tego możesz zobaczyć na każdym kroku. Chcesz się cofnąc do poziomu "Renal + Ipakitine" prosze bardzo. Ja obecnie nie potrzebuję wsparcia forumowego, co do wiedzy, jak radzic sobie z problemem. Mogę w tym wątku nie odzywać się wcale.

Doskonale wiesz, że nie o to mi chodzi. Chodzi o to, żeby informacje były dostępne dla wszystkich, równiez dla osób po raz pierwszy zaglądajacych do tego wątku.

casica

Post » Nie lip 24, 2011 16:16 Re: Wątek dla nerkowców - VII

możecie mi powiedzieć czy karma Sannabell Urinary może być dla nerkowców :?: tam jest mało białka. nie znam się na tym więc proszę o radę :!: :!: :!: Pilnie bo muszę kici zamówić jedzenie w necie. Tylko że nikt nie chce ze mna rozmawiać :(
Ostatnio edytowano Nie lip 24, 2011 16:17 przez MonikaMroz, łącznie edytowano 1 raz
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Nie lip 24, 2011 16:19 Re: Wątek dla nerkowców - VII

MonikaMroz pisze:możecie mi powiedzieć czy karma Sannabell Urinary może być dla nerkowców :?: tam jest mało białka. nie znam się na tym więc proszę o radę :!: :!: :!: Pilnie bo muszę kici zamówić jedzenie w necie. Tylko że nikt nie chce ze mna rozmawiać :(

Nie, dla kotów z pnn jest specjalistyczna karma RC lub Hills.

casica

Post » Nie lip 24, 2011 16:19 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Urinary to nie jest dobra karma dla kotów nerkowych.
Nic nie wiem(y) o Twoim kocie więc trudno cokolwiek doradzić.

casica pisze:(...)żeby informacje były dostępne dla wszystkich (...)

można użyć gugla:
http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT
Ostatnio edytowano Nie lip 24, 2011 16:21 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie lip 24, 2011 16:20 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Tak pixie65, wiem, że istnieje translator, mam również normalne słowniki :roll: Nie zmienia to faktu, że w tej terminologii nie poruszam się sprawnie i generalnie g... mi wychodzi z takich tłumaczeń.

casica

Post » Nie lip 24, 2011 16:27 Re: Wątek dla nerkowców - VII

No ale właśnie z tym jest problem.
Profesjonalne tłumaczenie tekstów medycznych jest trochę skomplikowane a na pewno czasochłonne.
Lepiej nie wstawiać cytatów w ogóle?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie lip 24, 2011 16:30 Re: Wątek dla nerkowców - VII

MonikaMroz pisze:możecie mi powiedzieć czy karma Sannabell Urinary może być dla nerkowców :?: tam jest mało białka. nie znam się na tym więc proszę o radę :!: :!: :!: Pilnie bo muszę kici zamówić jedzenie w necie. Tylko że nikt nie chce ze mna rozmawiać :(

Twoja kotka ma ostrą czy przewlekłą niewydolność?
Jakie badania miała robione?
Wpisz tu wyniki, łatwiej będzie coś doradzić.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Nie lip 24, 2011 16:33 Re: Wątek dla nerkowców - VII

casica pisze:To forum POLSKOJĘZYCZNE.
Tak tylko gwoli przypomnienia, bo jak pisałam wcześniej, denerwuja mnie uporczywie wstawiane po angielsku teksty, których nie rozumiem.

Casica, forum może i polskojęzyczne ale chyba nie ma zakazu wstawiana cytatów po angielsku. Nie moja wina że istnieje raptem 3 czy 4 książki po polsku na ten temat. Można ignorować wpisy po angielsku, jakby co.

Ja na ogół podaje rzeczy mało specjalistyczne (bez. leków etc). To mogę przetłumaczyć, na życzenie. Rzeczy bardziej specjalistycznych bym się trochę bał tłumaczyć. Wystarczy mi ponoszenie odpowiedzialności za własnego kota.

W sumie jak wiele osób się przez to wnerwia i nikomu pożytku to nie przynosi mogę nie cytować.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Nie lip 24, 2011 16:35 Re: Wątek dla nerkowców - VII

Moniko, karmy Urinary mają zapobiegać tworzeniu się kamieni moczowych, a nie PNN.
Nie wiem, w jakim stanie jest Twój kot, ani co je i czy w ogóle je. Niemniej jeśli koniecznie chcesz kupić karmę "leczniczą", kup Renal.
Jeśli niekoniecznie -- kup dobrą lubianą przez Twojego kota bytówkę, ew. Seniora i podawaj do niej wyłapywacz fosforu: Alusal lub Ipakitine (Ipa tylko jeśli wapń jest w normie).
A potem na spokojnie doczytaj wątki o nerkowcach :wink:
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie lip 24, 2011 16:38 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wjwj1 pisze:
casica pisze:To forum POLSKOJĘZYCZNE.

Casica, forum może i polskojęzyczne ale chyba nie ma zakazu wstawiana cytatów po angielsku. Nie moja wina że istnieje raptem 3 czy 4 książki po polsku na ten temat. Można ignorować wpisy po angielsku, jakby co.
Myślę, że dobrą praktyką byłoby wpisanie własnymi słowami 2-3 zdań podsumowujących.
Bez tego jednak faktycznie przydługie wstawki w językach obcych zaczynają mieć walor tekstów "tylko dla wtajemniczonych", albo po prostu śmieci :( zniechęcających do śledzenia wątku.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Nie lip 24, 2011 17:04 Re: Wątek dla nerkowców - VII

wjwj1 pisze:W sumie jak wiele osób się przez to wnerwia i nikomu pożytku to nie przynosi mogę nie cytować.

Póki co wnerwia się casica.
Nie każdy ma dostęp do różnych źródeł, często brakuje czasu żeby samemu coś poszukać więc dobrze jest łączyć siły.
Po to jest ten wątek, żeby z niego czerpać informacje więc bardzo proszę - cytuj.
Ana, to może obcojęzyczne teksty pisać "drobnym druczkiem"?
Żeby miejsca nie zajmowały a kto będzie chciał skorzystać to sobie poradzi.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie lip 24, 2011 17:08 Re: Wątek dla nerkowców - VII

pixie65 pisze:
wjwj1 pisze:W sumie jak wiele osób się przez to wnerwia i nikomu pożytku to nie przynosi mogę nie cytować.

Póki co wnerwia się casica.
Nie każdy ma dostęp do różnych źródeł, często brakuje czasu żeby samemu coś poszukać więc dobrze jest łączyć siły.
Po to jest ten wątek, żeby z niego czerpać informacje więc bardzo proszę - cytuj.
Ana, to może obcojęzyczne teksty pisać "drobnym druczkiem"?
Żeby miejsca nie zajmowały a kto będzie chciał skorzystać to sobie poradzi.

A może jednak robić tak, jak zaproponowała ana?
A już we wstępnych postach, stanowczo lepiej przetłumaczyć. Bo po co później odsyłac do wstępu?

Nie jestem tak złośliwa, żeby wrzucać teksty francuskie albo inne bez tłumaczenia, bo chyba nie o to chodzi?

edit: a może nie każdy sobie poradzi? A może zanim sobie z trudem poradzi chciałby wiedzieć, czy jest sens sobie radzić.

casica

[poprzednia][następna]