anulka111 pisze:ewkaa pisze:anulka111 pisze:Kwiatki sie wstawia w ciezkie doniczki ......by byle ruch ogona nie stracal doniczki albo stawia sie je na polodze
Ja mam na parapecie w ciezkich oslonkach z praktikera

Kwiatki nawet w najcięższej doniczce można przekopać - co Fryga czyni do tej pory jeśli jakiś kwaitek stoi nie w tym miejscu co trzeba

Ojej nie poddawaj sie tak łatwo

Za późno

4 lata temu przegrałam walkę o ostatni kwiatek na szafie

bo po paru miesiącach znudziło i się codzienne sprzątanie ziemi, a ta małe bestia nawet kratkę osłaniającą potrafiła wyciągnąć i i tak dobrać się do ziemi
MAGDZIOL pisze:Nie znacie się .Ona wie lepiej gdzie co powinno stać, może w poprzednim wcieleniu była architektem zieleni.
Dokładnie

ona naprawdę jasno informuje kiedy coś jej nie pasuje, kilka lat temu udało nam się dostać pięknego papirusa dla kotów - czyli roślinka, która normalnie jest bezpieczna, bo Fryga ją woli chrupać niż przekopywać

postawiłam na podłodze koło okna - papirus był na prawdę spory

i się zaczęło: dzień w dzień biedny kwiatek był wykopywany z doniczki, nie pomogły kratki, ani kamienie już miałam ochotę wypróbować metodę mojej wetki z wykałaczkami, ale przyjrzałam się Frygowym ścieżkom poruszania się - przesunięcie papirusa dosłownie 10 cm od okna spowodowało zakończenie wykopek

i powrót do normalnego użytkowania, czyli podgryzania

Okazało się, że pierwotne ustawienie papirusa tarasowało Frydze drogę zejścia z parapetu na szafkę, więc bardzo dobitnie tłumaczyła mi, że należy coś z tym zrobić

a to, że Pańci tyle czasu zajęło zrozumienie prostej i jasnej informacji to już nie jej wina

a ile ona się musiała namęczyć - codziennie brudne pazurki od ziemi

Drogą kompromisu mam na parapecie jeden kwiatek, ha ostatnio nawet dwa

oba w rogach, absolutnie nie blokujące kotu dojścia do niczego

obie doniczki wyłożone kamieniami - ale nie mam złudzeń, jakby Fryga chciała, to kamienie by też przekopała

to działa bardziej na zasadzie niepisanej umowy - ja nie stawiam więcej kwiatków, a ty nie ruszasz tych na których mi zależy, czyli oznaczonych kamieniami
No coż mam małą terrorystkę

ale za to jaką kochaną

dobrze tylko, że mutanty nie uczą się tego od niej