WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon lip 18, 2011 8:36 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

fanaberia pisze:
A to nie tak!. Przecież ogloszenie o wystawie jest rodzajem umowy między organizatorem, a wystawcą.

Uwazam, że w takiej sytuacji jak w Cieszynie - przy zmianie lub powiększeniu skladu sędziowskiego - osoby, którym to nie odpowiada powinny mieć prawo wycofania się i zapewniony zwrot pieniędzy.

Czy to naprawdę zbyt wielkie oczekiwanie?!

Ale przecież jest info "...skład sędziowski może ulec zmianie"....
Zmianie tzn. może zmniejszyć się jak i powiększyć...nigdy nie można na 100% liczyć, ze skład będzie taki, jaki był tego zamysł...z różnych powodów. Wystawca powinien się z tym liczyć. Niejednokrotnie zostaliśmy "zaskoczeni" brakiem sędziego-sędziów lub dodatkowym składem....
Wiem, że wielu rexiarzy lubi jechać na wystawę kiedy ocenia Eric R. ....a ostatnio kiedy był zapowiedziany (bodajże w zeszłym roku)..... nie dotarł...i podejrzewam, że wielu wystawców było zawiedzionych :?
Nigdy nie będzie tak aby wszyscy byli zadowoleni :|
magda m.

- bella tigra -
devon rex cattery

magda mazur

Od: Pon maja 26, 2008 9:59

Post » Pon lip 18, 2011 9:09 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Go!Go!, black_sheep, fanaberia - powiedzcie , w których klubach w Polsce organizujecie wystawy, na których te okropne rzeczy opisane przez was nie mają miejsca.
Chętnie pojadę i porównam - podajcie daty :wink:

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Pon lip 18, 2011 9:56 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Magda, EverGreen:

1. Organizator może w swoim ogloszeniu napisać wszystko, bo w stosunku do wystawcy ma monopolistyczną pozycję ;).

2. Oczywiscie, że nie da sie wszystkiego przewidzieć i zmiany powinny być możliwe.
Jednak powinna byc możliwa również rezygnacja z wystawy po ogłoszeniu zmian. Bo gdy się ogłasza zmiany po zamknięciu możliwości rezygnacji jest to jednak nie fair.
I tylko o to chodzi. O przyzwoitość.

3.Zwiekszenie liczby wystawcow do takiego stopnia, że trzeba doprosić dwoch sedziów na pewno zrekompensuje organizatorom te pare groszy, które mogliby oddac jednemu czy dwóm rezygnującym.

4. Z kolei, ktoś tu napisał, że możnaby zapraszac wiecej sedzió i potem rezygnować, jeśli nie byloby tylu wystawców.
To akurat na mój ogląd jest nierealne. Sędzia, ktorego odprawiono by w ten sposób już nigy nie przyjechalby na wystawę organizowaną przez ten klub, a nawet moze na żadną polską. :)
Miłość własna jest jednym z głównych motywow naszych dzialań lub ich zaniechania. :)

PS. Aha EverGreen jeszcze jedno. Nie wiem, jak okropne rzeczy maja miejsca na różnych wystawach ;). Ale wiem jedno. Jak organizator zapewnia, ze ilość miejsc jest ograniczona ze względu na dobro kotow, bo sala wiecej nie "uniesie". Następnie zamyka zapisy. A po tygodniu bez zadnego "przepraszam" obwieszcza, ze kotow jest o 40 proc wiecej to co? Czy taki organizator jest nieodpowiedzialny? Ubeswasnowolniony? A moze zwyczajnie pazerny i nieuczciwy? I w nosie ma wystawców, bo wie, ze nie obowiazują go żadne reguły.

Widziałam parokrotnie wystawy organizowane przez EKKR w Warszawie. Też piszą, ze liczba miejsc ograniczona. Też konczą zapisy, gdy zostanie ona osiagnieta. I dotrzymują slowa. Szacun.
Ostatnio edytowano Pon lip 18, 2011 10:05 przez fanaberia, łącznie edytowano 1 raz
fanaberia

fanaberia

Od: Pon maja 29, 2006 0:09

Post » Pon lip 18, 2011 10:03 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

black_sheep pisze:Nie rozumiem dlaczego kluby nie chcą zapraszać większej ilości sędziów, przecież zawsze można z któregoś "zrezygnować".

BZDURA

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pon lip 18, 2011 10:19 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

fanaberia pisze:

2. Oczywiscie, że nie da sie wszystkiego przewidzieć i zmiany powinny być możliwe.
Jednak powinna byc możliwa również rezygnacja z wystawy po ogłoszeniu zmian. Bo gdy się ogłasza zmiany po zamknięciu możliwości rezygnacji jest to jednak nie fair.
I tylko o to chodzi. O przyzwoitość.

A zainteresowany zapytał czy jest mozliwość w związku z zainstniałą sytuacją wycofać kota...?
magda m.

- bella tigra -
devon rex cattery

magda mazur

Od: Pon maja 26, 2008 9:59

Post » Pon lip 18, 2011 10:43 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

fanaberia, o czym ty piszesz - filmów s-f się naoglądałaś ? potok słów bez większej wartości - odpowiedz na moje pytanie i to mi wystarczy :?
Ludzie, co z wami ? zmusza was ktoś siłą do tego hobby ?!

szkoda tylko, że czytają to młodzi hodowcy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kotami - jeszcze są w stanie uwierzyć w te imaginacje. Brak słów.

EverGreen

Post » Pon lip 18, 2011 10:58 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

EverGreen tylko co innego zmiana składu sędziowskiego, bo jakiś sędzia nie dojechał, a co innego zwiększenie ilości sędziów i tym samym ilości kotów na wystawie, a to niestety najczęściej odbywa się kosztem komfortu wystawców i kotów.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Pon lip 18, 2011 11:08 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Satyr77 pisze:EverGreen tylko co innego zmiana składu sędziowskiego, bo jakiś sędzia nie dojechał, a co innego zwiększenie ilości sędziów i tym samym ilości kotów na wystawie, a to niestety najczęściej odbywa się kosztem komfortu wystawców i kotów.

nie rozumiem, możesz rozwinąć dlaczego pogorszeniu ulegnie komfort kotów i wystawców na wystawie cieszyńskiej, bo wątek dotyczy tejże wystawy ?

EverGreen

Post » Pon lip 18, 2011 11:12 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Choćby z tego powodu, że zmniejszy się ilość miejsca dla wystawców. Hala też ma jakąś ilość miejsca.
Obrazek

Satyr77

Post » Pon lip 18, 2011 11:14 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Satyr77 pisze:Choćby z tego powodu, że zmniejszy się ilość miejsca dla wystawców. Hala też ma jakąś ilość miejsca.

wiesz jaką ? jesteś organizatorem ?

EverGreen

Post » Pon lip 18, 2011 11:20 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Nie, nie jestem organizatorem, ale zakładam, może niesłusznie, że jeżeli organizator określił wcześniej możliwą ilość kotów i sędziów, a potem zmienia ilość, nie halę to raczej dobrze to nie wróży. Byłem w tym roku w Legionowie, właśnie na takiej przeszacowanej wystawie i więcej już nie pojadę właśnie ze względu na komfort mój i kotów. Ty jak mniemam jesteś organizatorem i wiesz dlaczego doszło do zwiększenia ilości kotów.
Obrazek

Satyr77

Post » Pon lip 18, 2011 11:29 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

Satyr77 pisze:Nie, nie jestem organizatorem, ale zakładam, może niesłusznie, że jeżeli organizator określił wcześniej możliwą ilość kotów i sędziów, a potem zmienia ilość, nie halę to raczej dobrze to nie wróży. Byłem w tym roku w Legionowie, właśnie na takiej przeszacowanej wystawie i więcej już nie pojadę właśnie ze względu na komfort mój i kotów. Ty jak mniemam jesteś organizatorem i wiesz dlaczego doszło do zwiększenia ilości kotów.

słusznie niesłusznie - ja organizatorem wystawy cieszyńskiej nie jestem, ale skoro w 2009 roku zaproszono 8 sędziów, w 2010 - 9 sędziów i wszyscy byli zadowoleni to nie widzę powodów do obaw w tym roku :wink:

EverGreen

Post » Pon lip 18, 2011 11:34 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

A ja jade jako widz :kotek: i mam nadzieje ,ze bedzie rownie fajnie na tej wystawie ,jak na poprzednich,na ktorych bylam i .....doczekac sie sb nie moge :P
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pon lip 18, 2011 12:38 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

EverGreen pisze:fanaberia, o czym ty piszesz - filmów s-f się naoglądałaś ? potok słów bez większej wartości - odpowiedz na moje pytanie i to mi wystarczy :?
Ludzie, co z wami ? zmusza was ktoś siłą do tego hobby ?!

szkoda tylko, że czytają to młodzi hodowcy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kotami - jeszcze są w stanie uwierzyć w te imaginacje. Brak słów.

EverGreen,
Nie Ty decydujesz, co ma wartość, a co nie! Co najwyżej Tobie może sie nie podobać a to nie to samo :mrgreen:
Szkoda, ze czytają młodzi hodowcy? Najlepiej ocenzurować. I zakazac :ryk:

Imaginacje? Bądź łaskawa podać przyklad choć jednej! Jako test na to, że rozumiesz słowo pisane :mrgreen:
Stawiaj konkretne zarzuty, odnoszące się do tekstu, dawaj argumenty! A ty wymieniasz gatunki literackie i słówka ze słownika wyrazow obcych.

Ale ad meritum: to że organizator doprasza sedziów nie ma żadnego zwiazku z tym czy ja lub ktokolwiek chce być hodowcą, czy nie. I stanowczo odrzucam argumenty typu: jak Ci się nie podoba to nie rób tego, tamtego, owego. Od tego jest rozmowa, żeby pewne kwestie regulować. I uzgadniać ku zadowoleniu wszystkich. :piwa:

Magda Mazur: Faktycznie nie wiem, czy zainteresowany zapytał organizoatorów o możliwość wycofania kota. Jeśli tak, i uzyskał zgodę to w ogóle nie ma problemu. :ok:

A niezależnie od wszystkiego - ta sprawa nie oznacza, ze wystawa bedzie niesympatyczna. Ona może być bardzo fajna, czego szczerze życzę organizatorom.
Wydaje mi się jednak, że dobrze by się stało, gdyby pewne kwestie zostały rozwiązane systemowo, bo odnoszą sie one nie tylko do jednego wystawcy.

A wracając do Ciebie EverGreen i "prośby" o odpowiedź na Twoje wcześniejsze pytanie. Odpowiedż najpierw jakie wystawy Ty organizowalas, przedstaw się od strony profesjonalnej, a wtedy ja odpowiem, jakie ja robilam :1luvu:
fanaberia

fanaberia

Od: Pon maja 29, 2006 0:09

Post » Pon lip 18, 2011 12:47 Re: WYSTAWA Cieszyn 23-24.07.2011

fanabria, jak ty odpowiesz na moje to ja również odpowiem :1luvu:

EverGreen

[poprzednia][następna]