Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 18, 2011 9:57 Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Jak w temacie. Ostatnio odrobaczałam małego kotka i nurtuję mnie ta kwestia. Staram się myc ręce po głaskaniu, ale niestety kot w nocy przychodzi do mojego łóżka i śpi ze mną. Czy jest ryzyko zarażenia się od kota np. glistą?

Margoth

Od: Nie lip 17, 2011 12:41

Post » Pon lip 18, 2011 10:31 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Byc może jest to głupie pytanie, jednakże bardzo proszę o odpowiedź.

Margoth

Post » Pon lip 18, 2011 10:34 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

OCZYWIŚCIE,szczególnie dzieci,bo dorosły jak mniemam myje ręce i nie grzebie gdzie nie trzeba :wink: Tasiemiec wyrzuca człony na zewnątrz,może je wszędzie zostawić.Dlatego ważne jest odrobaczyć koty
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon lip 18, 2011 10:37 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Oczywiście często myję ręce po kontakcie z kociakiem, ale czy to wystarczy? Czy wspólne spanie stanowi zagrożenie?

Margoth

Post » Pon lip 18, 2011 10:40 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Margoth pisze:Oczywiście często myję ręce po kontakcie z kociakiem, ale czy to wystarczy? Czy wspólne spanie stanowi zagrożenie?

Przeciez napisałam,że tak...pchły tez pasożyty,a ja swoje koty "cmokam",a one mnie, wiec jesli myja dupke i potem liza Ciebie to jajeczka przenosza na Ciebie...
Odrobacz i bez problemu będzie
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon lip 18, 2011 10:54 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Odrobaczanie kota, to po pierwsze.
Ponieważ obcuję z dużą grupa kotów, co jakiś czas proszę lekarza o przepisanie leku na pasozyty i łykam.

Ale nie nalezy tez wpadac w panike. Miliony ludzi ma koty i psy, przebywa z nimi, śpi w jednym łóżu, całuje i jest ok. Trzeba tylko pamięac o regularnym odobaczaniu i po stachu.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lip 18, 2011 11:04 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

Prakseda pisze:Odrobaczanie kota, to po pierwsze.
Ponieważ obcuję z dużą grupa kotów, co jakiś czas proszę lekarza o przepisanie leku na pasozyty i łykam.

Ale nie nalezy tez wpadac w panike. Miliony ludzi ma koty i psy, przebywa z nimi, śpi w jednym łóżu, całuje i jest ok. Trzeba tylko pamięac o regularnym odobaczaniu i po stachu.

Faktycznie wpadłam chyba w małą paranoję. W trakcie odrobaczania kotek czasem przebywał w moim łóżku, jak i zdarzyło mi się go cmoknąć - to dlatego.

Margoth

Post » Pon lip 18, 2011 11:26 Re: Czy człowiek może zarazic się od kota pasożytami?

jak kot odrobaczony i nie ma ostrych akcji z języczkiem,to nie panikuj :mrgreen:
bardziej prawdopodobne,że złapiesz coś jedząc sushi niż od swojego czystego,odrobaczonego kota.

zabezpiecz przynajmniej jedno okno i balkon siatką,nie wypuszczaj samopas,będzie dobrze :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17