ROZWOLNIENIE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 17, 2011 14:22 ROZWOLNIENIE

Jestem tu pierwszy raz. Dzień dobry. Mam rocznego kocura. Od dwóch dni jego kupa jest rzadka. Kot nie wychodzi na dwór i niedawno był odrobaczany profilaktycznie. Nie zjadł też nic nowego, nie ma w domu kwiatów które mogłyby mu zaszkodzić. Nie załatwia się częściej, są to dwie kupy na dobę, ale konsystencja w większości jest lejąca. Oprócz tego kocur je i bawi się tak jak zwykle. On miewa takie rzadkie kupki od czasu do czasu, ale zwykle kończyło się na jednej takiej i wszystko wracało do normy, albo tylko część kupy była rzadka, a zdecydowana większość normalna. Mieszkam w małej miejscowości, nie ma tu dobrego weterynarza który zna się na kotach, trzeba jechać dalej, zrobię to, ale możliwe to będzie dopiero jutro. Czy może mogę mu pomóc domowymi sposobami? Czy takie wcześniejsze sporadyczne rozwolnienia u kota to już niepokojący objaw czy może takie rzeczy dzieją się u kotów? Aha kot jest karmę Royal Canin dla kastratów i surową wołowinę, wcześniej mrożoną. Pomóżcie. :(

mojkot

Od: Nie lip 17, 2011 14:04

Post » Nie lip 17, 2011 14:38 Re: ROZWOLNIENIE

idź do apteki,kup węgiel leczniczy,podaj kotu pół tabletki.
kiedy kot był odrobaczany?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie lip 17, 2011 14:45 Re: ROZWOLNIENIE

Mamy taki węgiel w domu. Podam mu. Kot był odrobaczany trzy tygodnie temu tabletką Pratel - chyba dobrze pamiętam nazwę. Jeśli po węglu mu przejdzie to i tak mam jechać z nim jutro do weterynarza tak ? Takie rzadkie kupy od czasu to czasu świadczą o chorobie? Najczęściej to jest tak, że nie cała kupka jest rzadka, ale część bywa lejąca lub bardzo luźna.

mojkot

Post » Nie lip 17, 2011 15:12 Re: ROZWOLNIENIE

oj,myślałam że to kilka dni jest dzieciak po odrobaczaniu.
ja bym podała węgiel[starczy połówka] i zadzwoniła do weta jutro-kot ma biegunkę drugi dzień,nie tydzień,więc na razie nie ma co panikować.jak wet będzie chciał po telefonie kota zobaczyć,to wtedy go zawieźcie.
często luźniejsze kupy występują przy zmianie karmy-acz karma może być ta sama,tylko nowy worek,nowa partia i już może mu się żołądek troszkę buntować.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie lip 17, 2011 15:26 Re: ROZWOLNIENIE

Worek karmy został otwarty około 2tygodnie temu. Kocur je ciągle to samo, nie akceptuje żadnej gotowej mokrej karmy, je tylko suche i surowe mięso. Boję się, żeby się nie odwodnił bo dziś w ogóle nie pojawia się przy misce z wodą. Zjadł trochę chrupek i wołowiny. Ostatnia rzadka kupa była rano.

mojkot

Post » Nie lip 17, 2011 15:38 Re: ROZWOLNIENIE

koci organizm lepiej przyswaja wodę w pokarmie[surowe mięso] niż pijąc,jeśli kot siusia normalnie,to jest ok.
możesz mu też dać probiotyk na brzuszek,np.Trilac.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie lip 17, 2011 15:45 Re: ROZWOLNIENIE

A jak kocur roczny robi siku dwa razy na dobę to wystarczająco, czy zbyt rzadko?

mojkot